You are here

Ο Ελεγκτής ανοίγει μέτωπα – Το Προεδρικό δυσανασχετεί

13/03/2023 07:44

Διευρύνει τα μέτωπα σύγκρουσης του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης καθώς, στο κάδρο της παρατεταμένης αντιπαράθεσης του με τη Νομική Υπηρεσία, μπαίνει τώρα και η αντιπαράθεση του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον πιο αξιόπιστο ανεξάρτητο θεσμό, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έρευνα.  

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρείται ο πιο αξιόπιστος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο με βαθμολογία 7,6 από τα 10.

H Ελεγκτική Υπηρεσία λαμβάνει βαθμολογία 6,8 και ακολουθεί δεύτερη.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, παρά το γεγονός ότι μετρά μόλις δύο εβδομάδες θητείας, στη διακυβέρνηση της χώρας,  φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, να δυσανασχετεί για κάποιες αναρτήσεις και δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή, εναντίον ανεξάρτητων θεσμών και αξιωματούχων.

Στο Προεδρικό, συνεργάτες του ΠτΔ, δεν είδαν με καλό μάτι πρόσφατες αιχμές που άφησε ο Γενικός Ελεγκτής κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, ούτε ακόμη και τις υποδείξεις «περί σοφίας» που έσπευσε να κάνει μέσω του twitter προς το νέο Πρόεδρο της χώρας, ευθύς μετά την εκλογή του στις 12 περασμένου Φεβρουαρίου.

Έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης:

«Ευχή μας να αξιοποιήσεις θετικά τον αυστηρό έλεγχο που θα ασκεί η ΕΥ και να καταστούμε χρήσιμο εργαλείο χρηστής διακυβέρνησης. Την εντιμότητα την έχεις, αρκεί να δείξεις και σοφία»

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, δεν θέλησε να σχολιάσει, στο παρόν στάδιο, τις πρακτικές του Γενικού Ελεγκτή, ούτε τις δημόσιες αντιπαραθέσεις του με τον Γιώργο Σαββίδη, Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Σάββα Αγγελίδη, Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και τον Τάσο Χριστοφίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρύτανης: Δεν είναι θέσφατο, ότι λέει ο Ελεγκτής

Ο Τάσος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε δηλώσεις του στη StockWatch σχολίασε τους ισχυρισμούς Μιχαηλίδη που ακούστηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής καθώς επίσης και αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter με αφορμή τον προϋπολογισμό του ΠΚ

Υποστήριξε πως ο Γεν. Ελεγκτής επιδιώκει να προκαλεί εντυπώσεις «λέγοντας μισές αλήθειες που είναι χειρότερες από τα ψέματα».

«Δεν είναι θέσφατο ότι πει ο Ελεγκτής», παρατήρησε ο Πρύτανης.  

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στον νομπελίστα ακαδημαϊκό Χριστόφορο Πισσαρίδη, με αφορμή την επέκταση του συμβολαίου συνεργασίας του με το ΠΚ, ο Πρύτανης, υπέδειξε ότι το συμβόλαιο του νομπελίστα έγινε νομότυπα και σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού του ΥΠΟΙΚ.

Επεσήμανε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις το ΔΣ ενός οργανισμού δημοσίου δικαίου, μπορεί να επεκτείνει τις υπηρεσίες κάποιου ατόμου και πέραν του ορίου αφυπηρέτησης, αρκεί προηγουμένως να καταστεί κοινωνός ο αρμόδιος υπουργός.

Εξήγησε ότι η χρονική επέκταση του συμβολαίου του κ. Πισσαρίδη έγινε, «γιατί το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου έλαβε υπόψη του το ακαδημαϊκό εκτόπισμα του κ. Πισσαρίδη», ανέφερε.

Ο Πρύτανης, απέρριψε τους ισχυρισμούς της ΕΥ, ότι ο Χρ. Πισσαρίδης λαμβάνει €100 χιλ. το χρόνο για μόνο δύο διαλέξεις και ότι «η εργοδότηση του γίνεται για να αναβαθμίζεται η αξιοπιστία του ΠΚ από διεθνείς οίκους που αξιολογούν τις ακαδημαϊκές κοινότητες».

«Η παρουσία του κ. Πισσαρίδη στο ΠΚ, δεν περιορίζεται μόνο σε διαλέξεις», απάντησε.

«Ο κύπριος νομπελίστας», είπε, «είναι μέντορας στο Πανεπιστήμιο. Ο ρόλος του είναι σημαντικός και πολυδιάστατος. Συμβουλεύει συναδέλφους, συμβουλεύει φοιτητές, συμμετέχει στο ΔΣ της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης. Πριν λίγες μέρες είχε δώσει διάλεξη σε μία κατάμεστη από φοιτητές αίθουσα», παρατήρησε ο Πρύτανης.

«Πρόκειται για έναν επιστήμονα παγκόσμιας εμβέλειας και δεν μπορώ να αντιληφθώ τους ισχυρισμούς του Γενικού Ελεγκτή που εμφανίζουν τον κ. Πισσαρίδη ως να μην κάνει τίποτε και πληρώνεται», είπε.

«Λυπάμαι να πω ότι οι ισχυρισμοί της ΕΥ, αποτελούν ύβρη κατά του κ. Πισσαρίδη.  Θεωρώ ότι όλα τα Πανεπιστήμια θα ήθελαν διακαώς έναν νομπελίστα να διδάσκει στους φοιτητές τους», υπέδειξε ο Πρύτανης.

Παρέμβαση στις αναρτήσεις του Γεν. Ελεγκτή σε σχέση με το ΠΚ και τον Χρ. Πισσαρίδη, έκαναν οι ακαδημαϊκοί Σταύρος Ζένιος και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Ζένιος σχολίασε:

«Ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο πανεπιστήμιο είναι που κάνει ειδικές διευθετήσεις με Νομπελίστες».

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Γεν. Ελεγκτή:

«Έρευνα για το Πανεπιστήμιο δεν κάνει πλέον, εδώ και τρία χρόνια.  Ο ευπατρίδης Χρ. Πισσαρίδης που όλοι έχουμε στο μυαλό μας και τιμούμε, βεβαίως δεν θα ζητούσε €100 χιλ. ετησίως για μία διάλεξη στη χώρα του, αν του είχαμε προτείνει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή».

Ο ακαδημαϊκός Αλ. Μιχαηλίδης απευθυνόμενος στον Γεν. Ελεγκτή, περιορίστηκε να απαντήσει μονολεκτικά:

«Ξεφύγατε…».

O κ. Χριστοφίδης που κλήθηκε να απαντήσει εάν οι αναφορές του ελεγκτή, ενδεχομένως να πλήττουν την αξιοπιστία του πανεπιστημίου, είπε ότι το ΠΚ αποδεικνύει στην πράξη καθημερινά ότι λειτουργεί με αξίες, διαφάνεια και ήθος».

Δεν τίθεται θέμα διπλής εργοδότησης

Ο Πρύτανης ρωτήθηκε και για τους διορισμούς του ακαδημαϊκού Κ. Κόμπου στο ΥΠΕΞ και της Δόξας Κωμοδρόμου στη θέση της Αν. Κυβερνητικής Εκπροσώπου, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν είναι διπλοθεσίτες, «είναι και εκτός μισθοδοσίας του ΠΚ».

«Το οποιοδήποτε αίτημα τους, είτε για παραίτηση ή για παραχώρηση άδειας άνευ απολαβών, θα εξεταστεί από το αρμόδιο σώμα του Πανεπιστημίου το οποίο συνέρχεται σήμερα Δευτέρα. Είναι πάγια πρακτική μας να εφαρμόζουμε ευαγγελικά το τι προβλέπει η νομοθεσία», πρόσθεσε.

Ο Γεν. Ελεγκτής με χθεσινή ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε σε σχέση με την Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπο:

«H Κωμοδρόμου διορίστηκε ήδη από τον ΠτΔ ως Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος από 1/3/2023. Τυχόν ανάκληση του διορισμού της, όχι μόνο δεν κάνει τη διευθέτηση νόμιμη, αλλά δίνει την εντύπωση ότι ο ΠτΔ κάνει μεθοδεύσεις για να βολέψει ένα διπλοθεσίτη. Αυτό το μήνυμα θέλει να δώσει;», διερωτήθηκε.

Σημειώνεται ότι ο Κωνσταντίνος Κόμπος δίδασκε μέχρι το διορισμό του στο ΥΠΕΞ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Δόξα Κωμοδρόμου (δημοσιογράφος) ήταν διοικητικός λειτουργός στο ΠΚ.

Αμοιβές ακαδημαϊκών και ερευνητικά προγράμματα

Σημειώνεται ότι ο Γεν. Ελεγκτής άσκησε δριμεία κριτική στο ΠΚ για το λόγο ότι παρουσίασε προϋπολογισμό αυξημένο κατά περίπου €40 εκ., σε σχέση με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε το 2022.

Ο Οδ. Μιχαηλίδης ανέδειξε πτυχές στον προϋπολογισμό του ΠΚ, τις οποίες χαρακτήρισε προβληματικές.

Αναφέρθηκε στις απολαβές προσωπικού που ασχολείται με ερευνητικά προγράμματα, παραπέμποντας και σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία οι απολαβές  από συμπληρωματικές δραστηριότητες των δημοσίων υπαλλήλων δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 20% των απολαβών της κλίμακάς τους.  

Ο Πρύτανης ανέφερε επί τούτου ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν οι ακαδημαϊκοί από τα ερευνητικά προγράμματα είναι καθ’ όλα νόμιμες.

«Δεν αμείβονται από χρήματα που προέρχονται από τον φορολογούμενο πολίτη», παρατήρησε.

«Είναι χρήματα», πρόσθεσε, «που προβλέπονται από τα συμβόλαια που υπογράφουν με την ΕΕ».

Ο κ. Χριστοφίδης υπέδειξε ότι είναι μεγάλη υπόθεση για έναν ακαδημαϊκό να κερδίζει ερευνητικό πρόγραμμα από την ΕΕ.

«Αυτά τα προγράμματα», είπε, «είναι ανταγωνιστικά και είναι τιμή μας που συνάδελφοι μας ακαδημαϊκοί τα κερδίζουν», τόνισε.

Του Λεύκου Χρίστου