You are here

Ανταλλάζουν ανακοινώσεις Αλβανία-Ελλάδα με αφορμή τρεις υποθέσεις ανθρωποκτονιών

06/12/2018 12:54

Διπλωματικό μπρα–ντε- φερ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας προέκυψε μετά την ανακοίνωση του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών με την οποία εκφράζεται «βαθιά αγανάκτηση» για τρεις πρόσφατες ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα με θύματα αλβανικής καταγωγής.

Συγκεκριμένα, τα Τίρανα διαμαρτύρονται για τον φόνο Αλβανού στην Κέρκυρα, δράστης του οποίου φέρεται να είναι άτομο που σχετίζεται με την Χρυσή Αυγή, τον θάνατο Αλβανού εμπόρου ναρκωτικών στα Ιωάννινα αλλά και τον φόνο 18χρονου Αλβανού στην Καβάλα, το βράδυ της Δευτέρας.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του εκφράζει τη «βαθιά αγανάκτηση για την απώλεια συμπατριωτών, ένα αίσθημα που εντείνεται από την καθυστέρηση στην εξιχνίαση των γεγονότων από ελληνικής πλευράς». Παράλληλα, καταδικάζει το "υπόβαθρο του εξτρεμισμού και της ρητορικής μίσους που συνοδεύει αυτά τα γεγονότα στη γειτονική χώρα" και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα της Χρυσής Αυγής και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων να παραβιάσουν την ασφάλεια και αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συνεισφέρουν στη γειτονική χώρα».

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν διερευνήσει όπως έπρεπε και τις τρεις υποθέσεις και κάλεσε την Αλβανία να επιδείξει υπευθυνότητα. «Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου το Κράτος Δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά. Οι αρμόδιες Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα των υποθέσεων που αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, οι οποίες διερευνήθηκαν και ήδη εξιχνιάστηκαν, ως αναφέρεται άλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας» .

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ συμπληρώνει ότι η αποφασιστικότητα των Ελληνικών Αρχών να πατάξουν το έγκλημα σε κάθε μορφή του είναι δεδομένη. Ομοίως επαναλαμβάνουμε την αυτονόητη καταδίκη μας σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, που μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές. Οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε "ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας", δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες», καταλήγει

Σημειώνεται ότι και οι τρεις υποθέσεις έχουν εξιχνιασθεί, καθώς όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, έχουν ήδη συλληφθεί οι δράστες ενώ στην περίπτωση του 18χρονου στην Καβάλα έχει ήδη ομολογήσει φίλος του θύματος, επίσης αλβανικής καταγωγής, ο οποίος κάνει λόγο για ατύχημα.

ΚΥΠΕ