You are here

Τύπος: Διορία έως 27/3 για τις εκποιήσεις

14/03/2023 06:01

Η πίστωση χρόνου που δίνει η πλειοψηφία των κομμάτων στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει τις προτάσεις της για νέο νομικό πλαίσιο σε σχέση με τις εκποιήσεις, καθώς και η πτώχευση της Silicon Valey Bank και της Signature Bank, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Διορία έως 27/3 για τις εκποιήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πίστωση χρόνου που δίνει η πλειοψηφία των κομμάτων στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει τις προτάσεις της για νέο νομικό πλαίσιο σε σχέση με τις εκποιήσεις, αλλά και για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτές από το ΑΚΕΛ, τη ΔΗΠΑ και τους Οικολόγους απαίτησαν όπως συζητηθούν οι 13 προτάσεις νόμου που είναι εδώ και καιρό κατατεθειμένες στην επιτροπή και προσβλέπουν στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις. Όπως υποστήριξαν βουλευτές των συγκεκριμένων κομμάτων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων πολλοί δανειολήπτες δυσκολεύονται να καταβάλουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος κάποια στιγμή τα δάνεια τους να καταστούν μη εξυπηρετούμενα.  Με την πρόταση για συζήτηση των 13 προτάσεων νόμου διαφώνησαν βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς, όπως υποστήριξαν, κάποιες από τις προτάσεις είναι άνευ ουσίας, αφού έχει εκλείψει ο σκοπός για τον οποίο κατατέθηκαν.  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μετά από έντονη συζήτηση τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών αποφάσισαν να ακούσουν τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, ο οποίος θα παρουσιαστεί στη Βουλή σε δύο εβδομάδες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το υπουργείο οικονομικών, παρά τα νομικά εμπόδια που εντοπίστηκαν για τη γενικότερη νομοθετική ρύθμιση των τραπεζικών χρεώσεων, συναινεί να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να διατηρούν λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά σε περισσότερα από ένα πιστωτικά ιδρύματα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καθησυχάζει η ΕΕ για τις παρενέργειες από την SVB
  • Μέχρι 8% οι περικοπές από φωτοβολταϊκά
  • Περιμένουν τη βουλή μήπως πάρουν ανεργιακό

Πολίτης

 «Με ρευστό σβήνουν τη φωτιά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πτώχευση της Silicon Valey Bank και της Signature Bank.  Όπως αναφέρεται, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν σχέδιο πριν το άνοιγμα των αγορών, για τη δημιουργία ενός εργαλείου παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες για την κάλυψη των καταθετών, που έχει ως στόχο να αποτρέψει ένα bank run καθώς το Σαββατοκύριακο πτώχευσε και δεύτερη τράπεζα, η Signature Bank (είχε ενεργητικό $110,4 δισ. το 2022). Ταυτόχρονα απετράπη ένα ντόμινο πτωχεύσεων δεκάδων start up και venture capital που είχαν τα χρήματά τους κατατεθημένα στη Silicon Valey Bank. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι όλοι οι καταθέτες τόσο της SVB όσο και της Signature Bank θα αποζημιωθούν και θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους τη Δευτέρα.  Στην Ευρώπη οι εποπτικές αρχές δεν βλέπουν μετάδοση της κρίσης και θεωρούν το πρόβλημα μεμονωμένο και ως αποτέλεσμα της δομής του χαρτοφυλακίου της SVB. Υψηλόβαθμη πηγή της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ανέφερε στο Reuters ότι η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ δεν είχε και δεν θα έχει κάποια έκτακτη συνεδρίαση, με την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου να έχει οριστεί για τις 23-24 Μαρτίου.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι αμερικανικές αρχές χειρίζονται τη νέα τραπεζική κρίση σώζοντας όλους τους καταθέτες - και τους μη ασφαλισμένους - προκαλεί εύλογα συνειρμούς με την κυπριακή τραπεζική κρίση, με το τι έγινε πριν ακριβώς δέκα χρόνια.

Χαραυγή

«Φρένο στις ΑΠΕ και νέα αναβολή στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών για εξέταση του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου. Όπως διαφάνηκε, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν είναι ακόμη έτοιμες να ανταποκριθούν ούτε στις αυξημένες αιτήσεις για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ούτε στην ανάγκη για άνοιγμα της αγοράς. Μάλιστα, με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στους επόμενους δώδεκα μήνες τουλάχιστον.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η απασχόληση στην κυβέρνηση το Φεβρουάριο του 2023 μειώθηκε κατά 1.763 άτομα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και έφθασε τα 51.939 άτομα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μεγάλη αύξηση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου – Μείωση εξαγωγών και αύξηση εισαγωγών
  • €1 δισ. πονταρίσματα στα πρακτορεία στοιχημάτων το 2022
  • ΣΑΠΑ: Καμιά τιμωρία για τις μίζες οκτώ χρόνια μετά

Αλήθεια

 «Το ισχυρό σοκ της αγοράς καθορίζει και τα επιτόκια»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι ο οικονομολόγος Μάριο Κληρίδης, θεωρεί δυνατό μεν, απίθανο δε, να επηρεασθεί σε επικίνδυνο βαθμό στο παρόν στάδιο η οικονομία της Ευρώπης και κατ’ επέκτασιν και της χώρας, από την τραπεζική κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση δύο τραπεζών και το χάος που προκάλεσε στα διεθνή χρηματιστήρια. Σε ερώτηση της εφημερίδας για τους λόγους που οδήγησαν την SVB στην κατάρρευση, ο κ. Κληρίδης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη μεγάλη έκθεση της σε κρατικά ομόλογα τα οποία φυσικά έχανα από την αξία τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο καθηγητής οικονομικών και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σωφρόνης Κληρίδης, δήλωσε χθες ότι οι τράπεζες ίσως αναθεωρήσουν την πολιτική για τα επιτόκια ύστερα από την κατάρρευση των δύο μικρομεσαίων αμερικανικών τραπεζών τις τελευταίες ημέρες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διεθνής τραπεζικός συναγερμός, απώλειες στα χρηματιστήρια
  • Οι πρώτες επιπτώσεις στην Ευρώπη

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ – Η αύξηση τους οδήγησε στην κατάρρευση της SVB που ήταν φορτωμένη κρατικά ομόλογα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΗΤΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ – Επιφυλάξεις και διαφωνίες για πρόνοιες νομοσχεδίου που αρχίζει να συζητείται από αύριο στη βουλή

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΟΙΝΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΠΕΔΑ – Προώθηση επιδιώξεων εντός ΕΕ και σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας συμφώνησαν Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΒΡΟΧΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – Πιέζει το ΑΚΕΛ για δίχτυ προστασίας, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση σε μεταγενέστερο στάδιο