You are here

Έρχονται χορηγίες για αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ

16/03/2023 16:45

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες του Υπουργείου Ενέργειας για την ανακοίνωση σχεδίων χορηγιών για την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ για επιχειρήσεις και οικιακή χρήση.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, στο πλαίσιο της συζήτησης της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο του, δήλωσε ότι είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης η προκήρυξη σχεδίου χορηγιών για την αποθήκευση ενέργειας, ως μέτρο στήριξης των πολιτών και επιχειρήσεων.

Ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Χαράλαμπος Ρούσος ανέφερε από πλευράς του, ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν τα συγκεκριμένα σχέδια.

Όπως είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, το υπουργείο έχει προωθήσει τα συγκεκριμένα σχέδια για έγκριση στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού πριν από ένα χρόνο περίπου και αναμένουν σύντομα απαντήσεις.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται απάντηση από την ευρωπαϊκή αρχή, δήλωσε ότι πριν από περίπου τέσσερις μήνες προωθήθηκαν περαιτέρω απαντήσεις σε διευκρινιστικά ερωτήματα που τέθηκαν επί των σχεδίων.

Δήλωσε ότι η υπηρεσία του είναι πανέτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων, μόλις πάρει την έγκριση από την ευρωπαϊκή αρχή, χωρίς όμως να είναι σε θέση να απαντήσει για το πότε ακριβώς θα υπάρξει απάντηση.

Τόνισε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για επιτάχυνση της απάντησης, κάτι που επιβεβαίωσε και η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου.

Η κ. Μιχαηλίδη ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά το σχέδιο για την αποθήκευση καθώς είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά ο κ. Ρούσος ανέφερε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για συμμετοχή στα σχέδια ΑΠΕ και ΕΞΕ ξεπέρασε το προηγούμενο έτος τις δέκα χιλιάδες.

«Δουλεύει» το νέο σύστημα παρακολούθησης τιμών

Όσον αφορά το σύστημα παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων ο υπουργός είπε δεν είναι η λύση για την μείωση των τιμών των καυσίμων, απαντώντας σε επισημάνσεις του Ελεγκτή ότι η μέθοδος καθορισμού ανώτατων τιμών πώλησης πετρελαιοειδών που εφάρμοζε το Υπουργείο Ενέργειας μέχρι το περασμένο Αύγουστο που τροποποιήθηκε η σχετική νομοθεσία ήταν αλυσιτελής, προβληματική και αναποτελεσματική.

Ο Διευθυντής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγεώργης παίρνοντας τον λόγο παραδέχθηκε ότι το προηγούμενο μοντέλο παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων ήταν προβληματικό και δήλωσε ότι το νέο σύστημα τέθηκε σε πλήρη λειτουργία εδώ και ένα μήνα περίπου.

Ανέφερε ότι το σύστημα τέθηκε πιλοτικά σε λειτουργία από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με το παλιό σύστημα, ενώ πλέον το καινούριο σύστημα είναι το μοναδικό εργαλείο παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων.

Εξήγησε ότι με το νέο σύστημα γίνεται καλύτερη παρακολούθηση των τιμών των καυσίμων, καθώς λαμβάνει πολλές παραμέτρους υπόψη, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν όταν κρίνεται σκόπιμο.

Πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα παρακολουθεί τις πολιτικές κοστολόγησης των καυσίμων ξεχωριστά για κάθε εταιρεία σε αντίθεση με το προηγούμενο, ενώ υπογράμμισε ότι παράλληλα κοστολογούνται τα ημερήσια αποθέματα καυσίμων.

Με την νέα φόρμουλα δεν υφίστανται πλέον αδυναμίες και κενά που υπήρχαν προηγουμένως, τόνισε περαιτέρω. 

Αύξηση εισπράξεων από ενοίκια

Σχετικά με τις αδυναμίες που εντοπίζει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία για την είσπραξη ενοικίων τεμαχίων σε βιομηχανικές περιοχές, ο Διευθυντής Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Χρίστος Φωτιάδης ανέφερε ότι οι εισπράξεις παρουσιάζουν αύξηση 30%.

Από την πλευρά της η έφορος ελέγχου κρατικών ενισχύσεων ανέφερε ότι τερματίστηκαν οι υπενοικιάσεις βιομηχανικών οικοπέδων, με αποτέλεσμα το κράτος να έχει απώλεια εσόδων.

Εξετάζονται νέοι τρόποι εκμετάλλευσης ΑΠΕ

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι μελετά το ενδεχόμενο προώθησης νέων τρόπων εκμετάλλευσης των ΑΠΕ και κυρίως της τεχνικής χρήσης υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Παπαναστασίου, ανέφερε ότι υπό μελέτη βρίσκεται η πρακτική της μεταφοράς νερού την ημέρα, είτε από την θάλασσα, είτε από υδατοφράκτες, σε τεχνικές λίμνες σε υψηλές περιοχές, με την χρήση αντλιών οι οποίες θα δουλεύουν με ΑΠΕ, και το βράδυ το νερό να αφήνεται να επιστρέφει πίσω σε υδατοφράκτες.

Εξήγησε ότι  με την δύναμη του νερού θα κινούνται ηλεκτρογεννήτριες, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι υπό μελέτη βρίσκεται και η χρήση μεγάλων μπαταριών, για αποθήκευση του ρεύματος από ΑΠΕ, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται τα βράδια, όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν δήλωσε πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο θέμα των καυσίμων και να μειωθεί η γραφειοκρατία στο θέμα της παραγωγής ενέργειας.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης επεσήμανε ότι είναι εγκληματικό το πανάρχαιο σύστημα της ΑΗΚ, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Της Ελένης Χαραλάμπους