You are here

Ρωσία: Αναστολή συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας

16/03/2023 17:05

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών της Ρωσίας εισηγήθηκαν την Τετάρτη έκδοση προεδρικού διατάγματος για αναστολή των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας με μη φιλικά κράτη.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, τα δυο Υπουργεία δεν έδωσαν κατάλογο με τις χώρες για τις οποίες θα ισχύσει η αναστολή αυτή. Η Ρωσία έχει υπογράψει γύρω στις 80 τέτοιες διμερείς συμφωνίες, "από τις οποίες οι 40 είναι με μη φιλικές χώρες, περιλαμβανομένων της Κύπρου, του Λουξεμβούργου, των ΗΠΑ και της Ελβετίας", αναφέρει η εφημερίδα 

Όπως σημειώνεται το μέτρο αυτό θα αποτελεί απάντηση στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στην απόφαση του Φεβρουαρίου για συμπερίληψη της Ρωσίας στη μαύρη λίστα των περιοχών που δεν συνεργάζονται με την ΕΕ για φορολογικά θέματα. 

Μεταξύ άλλων, το πάγωμα των διμερών συμφωνιών θα απαγορεύσει σε νομικές οντότητες ή πρόσωπα να απολαμβάνουν μειωμένη ή μηδενική φορολογία για εισοδήματα από μερίσματα, τόλους και δικαιώματα. Θα επηρεαστούν επίσης άτομα που ενοικιάζουν ακίνητα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δικηγόροι αναφέρουν πως οι συμφωνίες για τη διπλή φορολογία ίσχυαν πέρσι, αλλά η χρήση τους ήταν περιορισμένου λόγω των κυρώσεωn και ως εκ τούτου οποιοδήποτε πάγωμα θα σημαίνει περισσότερους φόρους για τις ρωσικές επιχειρήσεις που έχουν ακόμη παρουσία σε μη φιλικές περιοχές.