You are here

Μ. Περσιάνης: Επιμένει ο πληθωρισμός και τα ψηλά επιτόκια

16/03/2023 17:28

Την σημασία του κινδύνου συγκέντρωσης (concentration risk) επεσήμανε στον χαιρετισμό του στο 18o CFO Management Forum and Awards, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης.

Αναφερόμενος σε προβλέψεις για τις πληθωριστικές τάσεις το 2023 και το μέλλον και το πώς θα επηρεαστεί η κυπριακή οικονομία, ο κ. Περσιάνης επισήμανε ότι ενέργειες που αφορούν τον κίνδυνο συγκέντρωσης είναι καίριας σημασίας, παραπέμποντας στην υφιστάμενη χρηματοπιστωτική κρίση που εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ.

Το μεγάλο σημερινό ερώτημα, είπε, είναι εάν η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, μετά τη σημερινή αύξηση εκ μέρους ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι αναμένονται και άλλες υψηλές αυξήσεις επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιμένει, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα σταθεροποιηθεί σε κάποιο σημείο, ενώ θα κυμανθεί σε κάτι περισσότερο από 2% που αναμένουν οι κεντρικές τράπεζες.

Αναφέρθηκε επίσης, σς ανησυχίες που προκύπτουν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ν. Κίνα.

Σε σχέση με την Κύπρο, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλότερους ρυθμούς, λόγω της επικέντρωσης της κυπριακής οικονομίας στις υπηρεσίες.

Ο κ. Περσιάνης ανέφερε ακόμη ότι τα τραπεζικά ιδρύματα πλέον με βεβαιότητα επηρεάζονται από τις εξελίξεις του πληθωρισμού.

Στην Κύπρο παρατηρούνται κάποιοι ενδιαφέροντες σχηματισμοί, σε σχέση με την Ευρώπη, είπε, η οποία διακατέχεται από έναν αυστηρότερο πυρήνα πληθωρισμού.

Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος έχει μία μακρά λίστα υπηρεσιών όπου οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές της Ευρώπης, όπως οι τομείς στεγαστικών υπηρεσιών. Σημείωσε ωστόσο ότι αναμένεται ανάπτυξη στις υπηρεσίες.

Σε σχέση με την νομισματική πολιτική, ο κ. Περσιάνης ανέφερε ότι υπήρξε πολύ αργή αντίδραση σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα το μέλλον να φέρνει είτε αργή οικονομική ανάπτυξη, είτε υψηλό πληθωρισμό, είτε ένα συνδυασμό των δύο.

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ωστόσο, επιφέρει επιπτώσεις και σε ζητήματα όπως οι τιμές που καθορίζονται από τις αγορές, υπέδειξε. Υπάρχουν, όπως είπε και άλλες κατηγορίες που σημειώνουν σημαντική μείωση ανάπτυξης, κάτι που εγείρει σοβαρές ανησυχίες στις επιχειρήσεις, σημείωσε.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, τονίζει ότι τα εστιασμένα δημοσιονομικά μέτρα είναι λιγότερο κοστοβόρα για τον φορολογούμενο, αλλά και πιο αποτελεσματικά.

Ο δανεισμός είναι ακόμη πιο ακριβός, συμπλήρωσε, καθώς το κρατικό χρέος δέχεται πιέσεις, αλλά παραμένει σταθερό.

Της Μαρίας Κυριακίδου