You are here

Προκλήσεις για τους CFOs εν μέσω αβεβαιότητας

17/03/2023 06:07

Πληθωρισμός, επιτόκια και τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 18ου CFO Management Forum με συνομιλητές τον επικεφαλής του Corporate Banking της Ελληνικής Τράπεζας Χριστόφορο Στυλιανίδη και τον Διευθύνων Σύμβουλο Συμμόρφωσης και Καινοτομίας της Ecommbx, Γρηγόρη Δέλλα.

Ο κ. Στυλιανίδης, κατά την παρουσίαση του αναφέρθηκε στο υψηλό ενεργειακό κόστος, εξηγώντας ότι θα πρέπει σαν οικονομία να κάνουμε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για μείωση του.

Αυτό, τόνισε, θα πρέπει να τεθεί σαν προτεραιότητα, ώστε η Κύπρος να καταστεί ανταγωνιστική προς το διεθνές σκηνικό και τους επενδυτές. Οι τράπεζες επηρεάζονται αρκετά από την πράσινη μετάβαση, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι έχουν να παίξουν ένα σημαντικό στρατηγικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, είπε πως στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει στο 5% το 2023 και να μειωθεί το 2024 στο 3%, όπως ανακοίνωσε χθες και η Κριστίν Λαγκάρντ, με μεσοπρόθεσμο στόχο να παραμένει το 2%.

Κατά τη συζήτηση, έγινε αναφορά στον ρόλο των τραπεζών και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως οι αυξημένες νομοθεσίες ελέγχου στις οποίες υποβάλλονται και η αυξημένη ανταγωνιστικότητα από τις fintech.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αποτελεσματικότητα είναι καίριες ενέργειες, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, για τις τράπεζες.

Τις διαχρονικές αλλαγές στο δανειακό χαρτοφυλάκιο επισήμανε ο κ. Δέλλας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βελτιωθεί καθώς οι τράπεζες έχουν ρευστότητα.

Σε ότι αφορά τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων, αναφέρθηκε ότι θα καταγράψουν μείωση την επόμενη χρονιά, παρά τον σημαντικό αντίκτυπο που αντιμετωπίζουν ήδη οι τράπεζες.

Το επίκαιρο θέμα της κατάρρευσης των δύο αμερικάνικων τραπεζών, τέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης, με τους δύο ομιλητές να αναφέρονται στις αιτίες που οδήγησαν στην πτώση τους.

Προκλήσεις για CFOs

Το σκηνικό αλλάζει εν μέσω αβεβαιότητας επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνου, μιλώντας σε πάνελ συζήτησης για τον ρόλο των CFOs στις σημερινές συνθήκες, τις προβλέψεις για την οικονομία και τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι CFOs.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων στις επιχειρήσεις, στη μείωση του κόστους και την αύξηση των τιμών και στους καλύτερους τρόπους για τερματισμό της αύξησης του κόστους.

Η Διευθύνουσα Οικονομική Σύμβουλος της Ecommbx Γεωργία Πίττα, ανέφερε ότι όντως η περασμένη χρονιά ήταν γεμάτη προκλήσεις, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να αναθεωρήσουν την φετινή χρονιά λόγω των εξελίξεων της τελευταίας εβδομάδας.

Ο  Αντιπρόεδρος Οικονομικών της The Soul Publishing, Oleg Rogalev, σημείωσε πως το επιχειρησιακό μοντέλο της εταιρείας είναι διαφορετικό από άλλα, επισημαίνοντας ότι ο οικονομικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε οργανισμό.

Ο Επικεφαλής και Διευθύνων Σύμβουλος Οικονομικών της PepsiCo International Κύπρου, Ανδρέας Θεοχαρίδης, αναφέρθηκε στις διεθνής τραγωδίες σε Ελλάδα και Τουρκία, τονίζοντας την σημαντικότητα των ανθρώπινων σχέσεων που παραμένουν μέρος των επιχειρήσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Οικονομικών της Wargaming Group Limited, Andrew Tinney ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την δική του παρέμβαση ότι «cash is king», δηλαδή το χρήμα είναι ο βασιλιάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διασποράς των πόρων σε διαφορετικές τράπεζες και του να υπάρχει γνώση για το που βρίσκονται οι πόροι ανά πάσα στιγμή.

Ανέφερε ακόμη πως, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν «την φούσκα στην οποία βρίσκονται» και την φούσκα στην οποία βρέθηκαν, όταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 οι Κεντρικές Τράπεζες εξέδιδαν χρήματα και τώρα βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον πληθωρισμό.

Της Μαρίας Κυριακίδου