You are here

Ι. Φιάκκου, ΕΑΣ: Ανθίζει το στοίχημα στην Κύπρο

18/03/2023 06:00

Τις ενέργειες που καθιστούν τον τομέα του στοιχήματος ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, σταχυολογεί σε συνέντευξη της στην StockWatch η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου.

Μιλώντας για το τι έχει πετύχει η Αρχή τα τελευταία δέκα έτη της λειτουργίας της, η κ. Φιάκκου εξηγεί πως η συνεισφορά των συνολικών εσόδων από το στοίχημα αποτελεί πλέον το 3,55% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), από 0,34% το 2012.

«Ο τομέας του στοιχήματος στην Κύπρο έχει γνωρίσει σημαντική άνθηση τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει.

Σε σχέση με το 2012, τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 1086%, ενώ σημαντικό ορόσημο σύμφωνα με την κ. Φιάκκου ήταν και η αύξηση τους το 2022 σε €960 εκατ. Σημαντική αύξηση εξάλλου, καταγράφηκε στα έσοδα του κράτους από τα τυχερά παιχνίδια το 2022.

Η κ. Φιάκκου αναφέρει πως το ρυθμιστικό πλαίσιο τέθηκε «σε μια γερή βάση», μέσα από την αδειοδότηση του διαδικτυακού στοιχήματος, την εφαρμογή του Κώδικα Διαφήμισης, αλλά και άλλων ενεργειών, που οδήγησαν στην ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Αρχής.

Η σωστή δόμηση του οργανισμού, ο οποίος απασχολεί σήμερα προσωπικό 30 ατόμων, επέτρεψε στην αρχή να επιτύχει ενέργειες και δράσεις όπως η εξειδικευμένη ιστοσελίδα για το ασφαλές παιχνίδι και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Φιάκκου η Αρχή πλέον παρέχει την κατάλληλη κουλτούρα και εργαλεία, με την επίτευξη σημαντικών στόχων όπως η πιστοποίηση του οργανισμού με το ISO/IEC 27001 – Information Security Management System για την ασφάλεια πληροφοριών και με το ISO37001 – Antibribery Management System για τη λήψη μέτρων για πρόληψη από φαινόμενα δωροδοκίας και διαφθοράς.

Η αρχή «εξελίχθηκε από ένα οργανισμό με υποτυπώδη λειτουργία σε ένα ολοκληρωμένο και αποδοτικό οργανισμό με ξεκάθαρη αποστολή, όραμα και στρατηγική κατεύθυνση, εφάμιλλο με τους Ευρωπαίους ομολόγους της», προσθέτει.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Αρχή, εξαιτίας της συνεχούς και ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, η κ. Φιάκκου σημειώνει την αντιμετώπιση της παρανομίας ως μία πρόκληση.

Εξηγεί ακόμη, πως η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε αλλαγές στις ισορροπίες και στις συνήθειες των παικτών και αναφέρεται στις ενέργειες της Αρχής για τον έλεγχο των παράνομων παιχνιδιών.

Εισηγήσεις προς υπουργούς Οικονομικών και Υγείας

Ερωτηθείσα εάν η Αρχή αναμένει αλλαγές από την νέα κυβέρνηση στον τομέα του στοιχήματος, η κ. Φιάκκου ανέφερε ότι η ΕΑΣ ετοιμάζει εισηγήσεις προς κατάθεση στον νέο υπουργό οικονομικών, Μάκη Κεραυνό για σύνταξη εθνικού στρατηγικού σχεδίου.

Εισηγήσεις κατατέθηκαν ήδη προς το υπουργείο Υγείας τον Ιανουάριο του 2023, σχετικά με την ένταξη των υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των διαταραχών από την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, στις υπηρεσίες του ΓΕΣΥ.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Κυριακίδου