You are here

Μετανάστες ένας στους τρεις σε τομείς τροφίμων, καθαρισμού

19/03/2023 07:35

Ένα από τα ψηλότερα ποσοστά μεταναστών εργαζομένων παρουσιάζει η Κύπρος στους τομείς τροφίμων και καθαριότητας , σύμφωνα με δεδομένα που εξέτασε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), στην τελευταία της έκθεση για την αξία της ουσιαστικής εργασίας, στο πλαίσιο του World Employment and Social Outlook για το 2023.

Τα στοιχεία για την Κύπρο αφορούν τα τελευταία έτη από το 2019 και έπειτα, με την ΔΟΕ να κατατάσσει την Κύπρο στην τέταρτη θέση σε ότι αφορά το ψηλότερο ποσοστό μεταναστών εργαζομένων στους δύο συγκεκριμένους τομείς.

Η έρευνα καταγράφει στα συμπεράσματα της έλλειψη κοινωνικής και εργασιακής προστασίας, διάκριση στο χώρο εργασίας και χάσμα στον μισθολογικό πίνακα για τους βασικούς εργαζομένους, ενώ εξετάζει προκλήσεις που προκύπτουν στους δύο τομείς σε σχέση με την απασχόληση.

Εργαζόμενοι συστημάτων τροφίμων

Το 35% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σε συστήματα τροφίμων είναι μετανάστες σύμφωνα με την ΔΟΕ, που τονίζει ότι η παραγωγή τροφίμων και η παράδοση τους αποτελεί μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων που συνεχίζονται ακόμη κι αν επικρατούν δύσκολες συνθήκες.

Η Κύπρος κατέχει την τέταρτη θέση με ποσοστό μεταναστών πέραν του 30% στον τομέα τροφίμων, ενώ την πρωτιά κατέχει η Ιορδανία με ποσοστό μεταναστών 62% στα συστήματα τροφίμων.

Υψηλό μερίδιο και στους καθαριστές

Την τέταρτη θέση κατέγραψε η Κύπρος και σε ότι αφορά το ποσοστό μεταναστών εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, το οποίο φτάνει στο 29%.

Σύμφωνα με την ΔΟΕ, κύριο χαρακτηριστικό των εργαζομένων μεταναστών στον τομέα είναι η αξιοποίηση προσωρινών συμβάσεων με τον εργοδότη τους, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων οργανισμών όπως δημαρχεία.

Σε μέσο όρο, ένας στους τρεις εργαζόμενους κατέχει προσωρινή σύμβαση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει διαμεσολαβητής για την πρόσληψη.

Η Κύπρος ακολουθεί την Ελβετία που σημειώνει ποσοστό μεταναστών 53,9% στον συγκεκριμένο τομέα, την Ιορδανία με 52,2% και το Σουρινάμ με 33,2%.

Απροστάτευτοι οι βασικοί εργαζόμενοι

Όπως αναφέρεται, οι βασικοί εργαζόμενοι συγκεντρώνουν τα χαμηλότερα ποσοστά συνδικαλισμού, την υψηλότερη συχνότητα προσωρινών και πολυμερών συμφωνιών απασχόλησης που σε αρκετές περιπτώσεις επιδεινώνουν το έλλειμα σε σχέση με αλλες εργασιακές συνθήκες.

Το εργασιακό πρόγραμμα των βασικών εργαζομένων χαρακτηρίζεται από μακρές και ακανόνιστες ώρες εργασίας, ενώ σε μέσο όρο λαμβάνουν χαμηλές απολαβές ακόμη κι αν υπάρχουν μορφωτικές και άλλες διαφορές σε σχέση με άλλους εργαζομένους.

Η κοινωνική κάλυψη των βασικών εργαζομένων είναι χαμηλή προσθέτει η ΔΟΕ, ειδικότερα στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

Πρόσθετα, περίοδος εκπαίδευσης αποδίδεται σε ένα χαμηλό μερίδιο βασικών εργαζομένων, ζήτημα που παρουσιάζεται εντονότερα στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

Της Μαρίας Κυριακίδου