You are here

Επί τάπητος «τσουχτερές» ποινές για fake news

20/03/2023 11:38

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις άλλων χωρών σε σχέση με την ποινικοποίηση πράξεων ηλεκτρονικής επικοινωνίας διά δημόσιου δικτύου, δηλαδή fake news, τίθενται ενώπιον της Βουλής, η οποία θα εξετάσει την Τετάρτη στην επιτροπή νομικών σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η συζήτηση νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και τηλεφωνημάτων δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, τα οποία στρέφονται κατά άλλου προσώπου και είναι προσβλητικά ή και υβριστικού, απειλητικού ή και άσεμνου χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία της νέας υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου.

Το θέμα επανέρχεται υπό το φως της καταγγελίας της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου στην αστυνομία σχετικά με διάδοση ψευδών ειδήσεων που αφορούσαν την ίδια και μέλη της οικογένειάς της.

Στην Κύπρο δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία ή διατάξεις στο ποινικό κώδικα που να ρυθμίζουν την ποινικοποίηση πράξεων, αναφορικά με την ηλεκτρονική επικοινωνία και η οποία είναι προσβλητική ή και άσεμνη ή και απειλητική ή και ψευδής, σημειώνει η μελέτη της Υπηρεσίας Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής.

Η μελέτη εξέτασε τις υφιστάμενες νομοθεσίες και ποινές σε 19 χώρες, μέσω απαντήσεων που έλαβε από το δίκτυο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κοινοβουλευτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης, αναφέροντας ότι στις πέντε χώρες υπάρχει ειδική νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με διατάξεις για ποινικοποίηση αδικημάτων μέσω ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή μέσων.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Ειδικότερα, στην Αυστρία από το 2021 ισχύει νόμος για εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση του μίσους στο διαδίκτυο και νόμος για προστατευτικά μέτρα σχετικά με τους χρήστες πλατφορμών επικοινωνίας.

Στο Βέλγιο ισχύουν διατάξεις για ποινικοποίηση εγκληματικών πράξεων μέσω ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μέσω ομοσπονδιακού νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του 2005.

Στη Γερμανία, ισχύει νομοθεσία που ρυθμίζει τις ενέργειες μέσω κοινωνικών δικτύων, όπως ο νόμος για τα telemedia και η συνθήκη για την Πολιτεία των Μέσων.

Όπως αναφέρεται, ο νόμος για τα κοινωνικά δίκτυα, θεσπίστηκε για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης στα κοινωνικών δίκτυα και στα ΜΜΕ και υποχρεώνει τους φορείς εκμετάλλευσης κοινωνικών δικτύων να ακολουθούν διαφανή διαδικασία για την αντιμετώπιση καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο εντός 24 ωρών.

Με βάση νόμο στην Ολλανδία για τις τηλεπικοινωνίες, επιβάλλεται στους παροχείς δικτύων να λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια των δικτύων και υπηρεσιών που προσφέρουν.

Στη Σλοβενία, ισχύουν διατάξεις για ποινικοποίηση εγκλημάτων στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο νόμο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στις 19 χώρες υπάρχουν διατάξεις στον ποινικό κώδικα για την ποινικοποίηση αδικημάτων που διαπράττονται μέσω ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Σε Λετονία και Λουξεμβούργο, οι ποινές που προβλέπονται ισοδυναμούν με αυτές που επιβάλλονται για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται σε πραγματικό περιβάλλον.

Σε άλλες χώρες, τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα έγιναν πρόσφατα, ενώ έχουν συμπεριλάβει αδικήματα που αφορούν ειδικά τον τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων.

Η δίωξη του αδικήματος σε κάποιες χώρες, γίνεται μόνο με μήνυση από το θύμα ή κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα.

Στη Σουηδία γίνεται διάκριση μεταξύ των ιστότοπων με πιστοποιητικό δέσμευσης και όσων δεν έχουν. Όσοι ιστότοποι έχουν, ισχύουν ειδικοί κανόνες για την ευθύνη για αδικήματα ελευθερίας της έκφρασης.

Καίνε οι ποινές

«Καυτές» είναι εξάλλου οι ποινές που εφαρμόζονται, με το ύψος των ποινών να είναι ανάλογο της σοβαρότητας του αδικήματος και της έκτασης των συνεπειών και βλάβης που προκαλείται.

Οι ποινές κυμαίνονται από φυλάκιση 2 έως 10 έτων σε συνδυασμό με χρηματική ποινή.

Η χαμηλότερη ποινή, φυλάκιση 2 ετών και χρηματική ποινή και αφορά αδικήματα κατά του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής/παραβίαση του προσωπικού απορρήτου από διάδοση πληροφοριών.

Η υψηλότερη ποινή, για φυλάκιση 10 ετών αφορά στην απάτη πληροφοριακών συστημάτων/παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων ή δεδομένων.

Με φυλάκιση 8 έτη ή/και χρηματική ποινή τιμωρείται η δυσφήμηση/διάδοση ψευδών ή και ψευδών ανησυχητικών ειδήσεων/ψευδής εγγραφή ήχου και εικόνας, ενώ με φυλάκιση 7 ετών και χρηματική ποινή €100 χιλ. η τρομοκρατία.

Με φυλάκιση 7 ετών ή/και χρηματική ποινή τιμωρείται η σεξουαλική κακοποίηση/σεξουαλική παρενόχληση/διακίνηση υλικού πορνογραφίας και παιδικής πορνογραφίας/κατάχρηση ηχογραφήσεων σεξουαλικού περιεχομένου.

Για παρενόχληση ή καταδίωξη προσώπου η ποινή αγορά φυλάκιση 6 ετών ή/και χρηματική ποινή, φυλάκιση 5 ετών και χρηματική ποινή για ρητορική μίσους ή υποκίνηση βίας και φυλετικού μίσους και 3 έτη και ή χρηματική ποινή για προσβολή τιμής άλλου ατόμου.

Για παραχάραξη ή/και κατάχρηση μέσω πληρωμής χωρίς μετρητά επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνων.

Μ.Κ.