You are here

Η FDIC πώλησε μέρος της Signature Bank στην Flagstar

20/03/2023 11:54

Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση μέρους των στοιχείων ενεργητικού της Signature Bank σε άλλη τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Μετά την κατάρρευση της την περασμένη βδομάδα, η Signature Bank εισήχθη υπό τη διαχείριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η FIDC επιζητά παρόμοια συμφωνία και για τμήματα του ενεργητικού της Silicon Valley (SVB).

Όπως ανακοίνωσε η FDIC, η Flagstar Bank, θυγατρική της New York Community Bancorp, θα αποκτήσει όλες τις καταθέσεις και μερικά δανειακά χαρτοφυλάκια της Signature Bank.

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022, οι καταθέσεις στην Signature Bank ανέρχονταν σε $88,6 δισ, ανέφερε η FDIC, προσθέτοντας ότι τα υποκαταστήματα της τράπεζας θα ανοίξουν ως Flagstar τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, δάνεια αξίας περίπου $60 δισ και καταθέσεις $4 δισ που σχετίζονται με την ψηφιακή τραπεζική της Signature Bank, θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της FDIC.

Την περασμένη βδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και η FDIC επενέβησαν, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μετάδοση του κύματος αποσύρσεων στην SVB σε άλλες μεσαίου μεγέθους αμερικανικές τράπεζες. Παράλληλα, για να καθησυχάσουν την αγορά, οι αμερικανικές αρχές εγγυήθηκαν όλες τις καταθέσεις στις δύο τράπεζες, SVB και Signature Bank.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι επόπτες δεν κατάφεραν να εξεύρουν αγοραστή για την SVB και εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπάσουν τη τράπεζα σε τράπεζα για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), όπως μετέδωσε το Bloomberg.

H FDIC επιδιώκει τώρα να πωλήσει την τράπεζα σε δύο μέρη, δήλωσαν πηγές στο Bloomberg. Ωστόσο η FDIC αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του AFP για το θέμα.

Η κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει φόβους σε επενδυτές και πελάτες που έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, ενώ η τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, First Republic Bank, η 14η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ βάσει των στοιχείων ενεργητικού, είδε την κεφαλαιοποίησή της να βυθίζεται κατά 80%.

Την Κυριακή ο οίκος Standard & Poor's (S&P) υποβάθμισε την μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε Β+ από ΒΒ+, παρά στήριξή της από άλλες τράπεζες μέσω ένεσης ρευστότητας $30 δισ.

ΚΥΠΕ