You are here

Ανείσπρακτοι φόροι €2 δισ. από το 2015

20/03/2023 15:06

Οι ανείσπρακτοι φόροι (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ) από το 2015, ξεπερνούν τα €2 δισ. σύμφωνα με τον αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Φορολογίας Ιωάννη Ζεβλάρη.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την συζήτηση προτάσεων νόμου για επαναφορά του σχεδίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το κράτος με δόσεις, ο κ. Ζεβλάρης είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν διευθετηθεί καθυστερημένες οφειλές €600 εκατ., από περίπου 40 χιλ. φορολογούμενους.

Διευκρίνισε ότι τα €560 εκατ. έχουν αποπληρωθεί ήδη και έχουν μπει στο κρατικό ταμείο, ενώ συνεχίζεται η καταβολή δόσεων για συνολικές οφειλές ύψους περίπου €20-25 εκατ.

Ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Καυκαλιά για το σύνολο των καθυστερημένων  οφειλών σε φορολογίες μέχρι και το 2015, ανέφερε ότι ξεπερνούν τα €2 δισ., σημειώνοντας ότι πρόκειται για €1,6 δισ. οφειλές στον φόρο εισοδήματος και σε €650 εκατ. οφειλές σε ΦΠΑ.

Σχετικά με τις δύο προτάσεις νόμου για επαναφορά του σχεδίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το κράτος και την επέκταση του αριθμού των δόσεων στις 120, ο κ. Ζεβλάρης δήλωσε ότι το Τμήμα Φορολογίας διαφωνεί, καθώς το σχέδιο εφαρμόσθηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αδικούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι, αλλά και να καλλιεργείται κουλτούρα ασυνέπειας ανάμεσα στους φορολογούμενους.

Στο ίδιο κλίμα ήταν η τοποθέτηση εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ από πλευράς ΣΕΛΚ, ο νέος πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής Ανδρέας Καραολής δήλωσε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν οι προτάσεις, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν την δυνατότητα να προβούν σε σχετική ρύθμιση λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων που διερχόταν η κυπριακή οικονομία.

Λιγότερα ωφελήματα για νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς εισηγήθηκε τα ωφελήματα που θα παρέχει το νέο σχέδιο, να μην είναι το ίδιο πλουσιοπάροχα όπως τα προηγούμενα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο προέβλεπε ότι όσοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις πλήρωναν σε μια δόση τα χρέη τους, να απαλλάσσονται από το 95% των τόκων και των επιβαρύνσεων, ενώ όσοι τα κατέβαλλαν σε 54 ή 60 δόσεις που προέβλεπε ο νόμος, αναλόγως ύψους οφειλής, να τυγχάνουν έκπτωσης σε τόκους και επιβαρύνσεις, μέχρι και 50%.

Η εισήγηση βρήκε σύμφωνους τους πλείστους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, η οποίοι ζήτησαν να είναι πιο στοχευμένο το σχέδιο.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης προτάσεις ώστε το σχέδιο να αφορά μόνο καθυστερημένους φόρους μέχρι το 2015, αλλά και για περιορισμό του χρόνου που θα έχουν οι δικαιούχοι για συμμετέχουν στο σχέδιο.

Παράλληλα τονίσθηκε ότι θα πρέπει όσοι θα συμμετέχουν στο σχέδιο να έχουν τακτοποιημένες όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους μέχρι και το τρέχον έτος.

Βουλή και κυβέρνηση συμφώνησαν για να ετοιμαστεί μια πιο στοχευμένη πρόταση, η οποία θα επανέλθει στην Επιτροπή για συζήτηση σε 15 περίπου μέρες.

Της Ελένης Χαραλάμπους