You are here

Ανησυχία για χειρισμό περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων

20/03/2023 19:44

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πληροφοριών και Ιδιωτικότητας Κύπρου (ΣΠΠΙΚ) εκφράζει τις ανησυχίες του σε σχέση με τα πρόσφατα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων και εγείρει ερωτήματα κατά πόσο έγινε ορθή και άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, έτσι ώστε να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις, αλλά και η επανάληψή τους στο μέλλον. Δηλώνει ταυτόχρονα ετοιμότητα για συναντήσεις με αρμοδίους και παροχή βοήθειας.

Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι οι επιθέσεις τύπου Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που εμποδίζει ή περιορίζει την πρόσβαση των χρηστών στα συστήματά τους, συχνά κρυπτογραφώντας δεδομένα με μη ανακτήσιμο τρόπο.

Σημειώνει ότι κατά το έτος 2022 είχε ανακοινωθεί από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) ότι το 40% των ατόμων στην Κύπρο και το 46% των κυπριακών επιχειρήσεων έχουν υποστεί κάποιου είδους κυβερνοεπίθεση κάτι που καταδεικνύει για ακόμα μια φορά "την επιτακτική ανάγκη να παρθούν σοβαρότερα μέτρα προστασίας των υποδομών πληροφορικής".

Για τον σκοπό αυτό ο ΣΠΠΙΚ έχει ήδη ζητήσει συναντήσεις με αρμόδιους φορείς του Κράτους για περαιτέρω ενημέρωση αλλά και διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης και πρόληψης παρόμοιων περιστατικών, όπως επίσης και για προγραμματισμό κοινών δράσεων και γενικότερα την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Ο Σύνδεσμος, ο οποίος δημιουργήθηκε από επαγγελματίες του κλάδου της ασφάλειας πληροφορικής και της προστασίας της Ιδιωτικότητας, εκφράζει τη δέσμευσή του για προγραμματισμό κοινών δράσεων και παροχή οποιαδήποτε βοήθειας του ζητηθεί, καθώς αυτό εμπίπτει στους σκοπούς δημιουργίας του.