You are here

Πριν το Πάσχα στη Βουλή το ανεργιακό τραπεζικών

21/03/2023 14:31

Πριν από το Πάσχα θα τεθεί ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο για την καταβολή ανεργιακού επιδόματος στους περίπου 1000 τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι το 2022 αποχώρησαν με σχέδιο εθελούσιας εξόδου, σύμφωνα με τη δέσμευση του νέου υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, κατά την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση, όπου απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου και δήλωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα τύχει έγκρισης από την Βουλή πριν τις εορτές του Πάσχα.

Όπώς έγραψε το πρωί η StockWatch, το θέμα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Νομικής Υπηρεσίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του εξωτερικού αναλογιστή του ΥΠΕΡΓ.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι στο παρόν στάδιο μελετώνται διάφορα σενάρια ώστε να διαπιστωθεί πώς μπορεί να υλοποιηθεί νόμιμα η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για την αποκατάσταση του ανεργιακού επιδόματος στους τραπεζικούς υπαλλήλους, χωρίς να δημιουργείται προηγούμενο, για την καταβολή ανεργιακού σε όσους θα αφυπηρετούν στην συνέχεια, πρόωρα, με εθελοντικά σχέδια εξόδου. 

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι η καταβολή ανεργιακού στους 1000 τραπεζικού που αφυπηρέτησαν πρόωρα το 2022, να κοστίσει στο κράτος €8 εκατ., γι΄αυτό μεταξύ άλλων, μελετάται και το πώς δεν θα επηρεάσει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην Βουλή πριν το καλοκαίρι το νομοσχέδιο για τηλεργασία

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι πριν το καλοκαίρι θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την τηλεργασία.

Ο υπουργός Εργασίας, είπε ότι έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος και υπολογίζεται μέσα στους επόμενους μήνες να προωθηθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για ψήφιση.

Ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι η θέσπιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της Κύπρου στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι σε πρόσφατο ταξίδι στις Βρυξέλλες εξετάστηκαν οι οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ που θα πρέπει να υιοθετήσει το Υπουργείο του και διαπιστώθηκε ότι μπορεί να προχωρήσει η ετοιμασία της σχετικής νομοθεσίας.

Δεσμεύθηκε επίσης, ότι θα προχωρήσει σε διάλογο με την επιτροπή Εργασίας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Στα βαθιά για την ΑΤΑ

Όσον αφορά το θέμα της ΑΤΑ, ο κ. Παναγιώτου ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ότι πρόθεση του είναι μέσα στις επόμενες μέρες να γίνει η πρώτη συνάντηση με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να  τεθεί το πλαίσιο συζήτησης.

Ο υπουργός απαντούσε σε ερώτηση εάν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη σε συμφωνία στο ζήτημα της ΑΤΑ.

Σχετικά με την ρύθμιση του ύψους του κατώτατου μισθού, είπε επίσης ότι θα προκύψει μέσα από το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε σχέση με το λεγόμενο πέναλτι του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα , ο κ. Παναγιώτου είπε ότι έδωσε οδηγίες στον αναλογιστή του Υπουργείου του, για επικαιροποιήση των στοιχείων της συγκεκριμένης μελέτης για να διαπιστωθεί εάν θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η εν λόγω ρύθμιση.

Όσον αφορά το ζήτημα της αγοράς υπηρεσιών από το δημόσιο είπε ότι υπάρχει μια τάση να εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πρακτική, τονίζοντας ότι στις περιπτώσεις που αφορούν μόνιμες θέσεις, η πολιτεία θα πρέπει να προγραμματίζει την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων.

Υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό εργαζόμενοι να παραμένουν στις θέσεις για πολλά χρόνια με σημαντικά καθήκοντα και το καθεστώς εργοδότησης τους να είναι μετέωρο.

Ψάχνουν λύσεις για επιδόματα

Σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή επιδομάτων, ο υπουργός είπε ότι μελετώνται διάφορα σενάρια επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μελετάται η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων, σημειώνοντας ότι ήδη για αρκετά επιδόματα ο χρόνος αποπεράτωσης της καταβολής τους έχει μειωθεί αισθητά.

Τόνισε ότι ο στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος εξέτασης όλων των επιδομάτων, σημειώνοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο με υπερωριακή απασχόληση εργαζόμενοι του δημοσίου να εξετάζουν αιτήσεις.

Στο πάγο το τηλεφωνικό κέντρο

Όσον αφορά το τηλεφωνικό κέντρο Εξυπηρέτησης για το Υπουργείο και την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, μέσω του παγκύπριου αριθμού 1450, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότιτο σύστημα δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες.

Διευκρίνισε, ότι προχώρησε ο δοκιμαστικός έλεγχος του συστήματος κλήσεων σε συνεργασία με τους υφυπουργούς Καινοτομίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι το προσωπικό της ανάδοχης εταιρείας δεν ανταποκρινόταν ικανοποιητικά στις ανάγκες.

Τόνισε ότι τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το τηλεφωνικό κέντρο θα πρέπει να είναι καταρτισμένα, ώστε να μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους πολίτες.

Σημείωσε ότι το συμβόλαιο με τον ανάδοχο πιθανόν να αξιοποιηθεί σε κάποια άλλη σύμβαση, ενώ είπε ότι εξετάζεται με πιο τρόπο είναι καλύτερα να λειτουργήσει το τηλεφωνικό κέντρο.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, είπε ότι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι εργοδότες και εργαζόμενοι, ενώ όσον αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση αιτήσεων από ιατροσυμβούλια, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει για το ζήτημα.

Της Ελένης Χαραλάμπους