You are here

Τζόνσον: Δεν παραπλάνησα τη Βουλή για το partygate

21/03/2023 16:17

Τον φάκελο των επιχειρημάτων που έλαβε από τον Μπόρις Τζόνσον με βάση τα οποία ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτει τα περί εσκεμμένης ή απερίσκεπτης παραπλάνησης του κοινοβουλίου για το partygate, έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή ασυλίας.

Τα μέλη της επιτροπής έλαβαν και εξέτασαν τον φάκελο τη Δευτέρα, ενόψει της τετράωρης εμφάνισης του κ. Τζόνσον ενώπιόν τους το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο κ. Τζόνσον παραδέχεται στον φάκελο που κατέθεσε πως παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων όταν επανειλημμένως διαβεβαίωνε από το βήμα αυτής ότι δεν υπήρχαν συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ που παραβίαζαν τους κανόνες των lockdown της πανδημίας, αλλά τονίζει: «Όταν έγιναν οι δηλώσεις (μου), έγιναν καλόπιστα και με βάση τα όσα ειλικρινώς γνώριζα και πίστευα εκείνη τη στιγμή». 

Συμπληρώνει πως βασιζόταν σε διαβεβαιώσεις από «έμπιστους συμβούλους» όπως δεν μπορεί παρά να είναι λογικό να κάνει ένας Πρωθυπουργός. Απορρίπτει δε ως εκ τούτου τον ισχυρισμό της επιτροπής σε ενδιάμεση έκθεση που έχει δημοσιευθεί ότι θα πρέπει να ήταν «προφανές» στον ίδιο ότι παραβιάζονταν οι κανόνες των lockdown.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποστηρίζει κάποια κατηγορία ότι εσκεμμένα ή απερίσκεπτα παραπλάνησα το σώμα. Δεν υπάρχει ούτε ένα έγγραφο που να υποδεικνύει ότι έλαβα οποιαδήποτε προειδοποίηση ή σύσταση ότι οποιαδήποτε εκδήλωση παραβίαζε ή μπορεί να παραβίαζε τους κανόνες ή τις οδηγίες», συνοψίζει ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην Πρωθυπουργός κατηγορεί επίσης την επιτροπή ασυλίας ότι «υπερβαίνει σημαντικά τους όρους αναφοράς» της με την έρευνα για το κατά πόσο ο ίδιος παραπλάνησε τους Βουλευτές με τρόπο απερίσκεπτο. «Πρωτοφανή και εξωφρενική» χαρακτηρίζει μάλιστα ο κ. Τζόνσον την υπό διενέργεια έρευνα.

Σε περίπτωση που η επιτροπή κρίνει πως ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε το νομοθετικό σώμα με τρόπο απερίσκεπτο, τότε έχει το δικαίωμα να συστήσει επιβολή κύρωσης, η οποία θα πρέπει όμως να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σε περίπτωση που η ποινή είναι να τεθεί ο κ. Τζόνσον σε διαθεσιμότητα για τουλάχιστον δέκα ημέρες από το νομοθετικό σώμα, τότε δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους της περιφέρειας του δυτικού Λονδίνου που εκπροσωπεί στη Βουλή να ζητήσουν εμβόλιμη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Βουλευτή.

Υπενθυμίζεται πως η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κρίνει πως αρκετές συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια παραβίασαν τους κανόνες των lockdown, με τον κ. Τζόνσον μάλιστα να έχει δεχθεί πρόστιμο για την παρουσία του σε μια τέτοια.

Ως προς τη συνάθροιση αυτή, στα γενέθλιά του τον Ιούνιο του 2020, στον φάκελο που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Τζόνσον εκφράζει απορία για την τιμωρία του. «Δε μου δόθηκε ποτέ το σκεπτικό από την αστυνομία, ιδίως το γιατί κάποιοι που παρέστησαν δεν έλαβαν χρηματικό πρόστιμο. Είχαμε ένα γεύμα με σάντουιτς μαζί και μου ευχήθηκαν χρόνια πολλά. Δεν μου είχαν πει από πριν ότι αυτό θα συνέβαινε. Δεν φάγαμε τούρτα και κανείς δεν τραγούδησε χρόνια πολλά. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η αντίδραση στην COVID-19».

Η παράλληλη έκθεση της κρατικής αξιωματούχου Σου Γκρέι για το partygate επισήμαινε την «αποτυχία ηγεσίας και κρίσης» ως το πλαίσιο που επέτρεψε την παραβίαση των κανόνων.