You are here

Προτεραιότητα το κλίμα για μελλοντική εργασία Κυπρίων

21/03/2023 17:17

Σημαντικός παράγοντας για την επαγγελματική τους επιλογή είναι ο κλιματικός αντίκτυπος της μελλοντικής τους εργασίας για το 83% των νέων, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το κλίμα.

Η έρευνα που έγινε με άτομα κάτω των 30 ετών, αναφέρει ότι για το 25% των νέων ο κλιματικός αντίκτυπος αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα.

Η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Liyana Pavlova, ανέφερε ότι οι Κύπριοι είναι περισσότερο πρόθυμοι να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε ατομικό επίπεδο.

Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση πράσινων υπηρεσιών ανήλθε σε 60% του συνόλου των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ στην Κύπρο κατά το 2022, με σημαντικές τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες από την ΕΤΕπ, με στόχο την διευκόλυνση υλοποίησης και εντοπισμό άλλων πράσινων επενδυτικών ευκαιριών στο μέλλον.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα δεδομένα

Ο κλιματικός παράγοντας γίνεται συνεχώς σημαντικότερος παράγοντας για την επιλογή εργοδότη, σύμφωνα με την έρευνα.

Το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο μελλοντικός εργοδότης να δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, ενώ για το 25% το ζήτημα αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα.

Στις σημαντικότερες προκλήσεις η κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ουκρανικός πόλεμος και οι επιπτώσεις του, όπως η άνοδος των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού έχουν εκτοξεύσει την ανησυχία των πολιτών για τη μείωση της αγοραστικής δύναμης στην Κύπρο.

Η κλιματική αλλαγή καταγράφεται στις τρεις σημαντικότερες προκλήσεις της χώρας, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

Ποσοστό 71% δήλωσε πεπεισμένο ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Το 80% των γυναικών συμμετεχόντων αλλά και το 78% των νέων κάτω των 30 ετών θεωρούν ότι με την αλλαγή στην ατομική τους συμπεριφοράς μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση, έναντι ποσοστού 62% των αντρών και 69% των ατόμων 30 ετών και άνω.

Ατομική κατανάλωση

Σε ότι αφορά την ατομική κατανάλωση, ποσοστό 62% είναι υπέρ της δημιουργίας συστήματος προϋπολογισμού άνθρακα, ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση των πιο ζημιογόνων για το κλίμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Περισσότερο κόστος θα επωμίζονταν το 60% των συμμετεχόντων για είδη διατροφής που είναι φιλικά προς το κλίμα, παρά το γεγονός ότι το 62% των ερωτηθέντων είναι χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου αντίστοιχα και το 64% υψηλού εισοδήματος.

Σήμανση και τιμές τροφίμων

Το 85% τάσσεται υπέρ της σήμανσης όλων των τροφίμων ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος τους στο κλίμα και στο περιβάλλον, σύμφωνα με την ΕΤΕπ.

Ποσοστό 60% των συμμετεχόντων θα πλήρωνε περισσότερο για είδη διατροφής από τοπικές και βιώσιμες παραγωγές, ασχέτως εισοδήματος.

Υπέρ του περιορισμού κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων τάχθηκε το 58% των ερωτηθέντων, ως ένα αποδοτικό μέτρο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αυστηρότερα μέτρα από το κράτος θέλει το 79%, τα οποία θα επιβάλλουν αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Αύγουστο του 2022 με τη συμμετοχή 28 χιλ. ατόμων από 30 χώρες.

Της Μαρίας Κυριακίδου