You are here

Πιέζουν για συνάντηση με ΠτΔ οι πρατηριούχοι

22/03/2023 09:55

Σε δυναμικές ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν οι πρατηριούχοι, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να συζητηθεί το θέμα των παράνομων διελεύσεων στα κατεχόμενα για προμήθεια καυσίμων.

Οι αρμόδιοι φορείς απέστειλαν σχετική επιστολή στον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, την περασμένη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη StockWatch ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ακόμη δεν υπήρξε ανταπόκριση προς το αίτημα του Συνδέσμου.

Σημείωσε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν περιέλαβε το θέμα στις προεκλογικές του αναφορές, ωστόσο, σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος συναντήθηκε στο παρελθόν με τον κ. Χριστοδουλίδη υπό την θέση του υπουργού Εξωτερικών και καταγράφηκαν οι απόψεις του.

Το θέμα, είπε, θα συζητηθεί σε νέα βάση και νέα δεδομένα.

Δυναμικές ενέργειες εάν δεν γίνει συνάντηση

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, μιλώντας στη StockWatch, προειδοποίησε για δυναμικές ενέργειες εκ μέρους των επηρεαζομένων, εάν δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον ΠτΔ.

Αναφερόμενος στις παλαιότερες συναντήσεις του κ. Χριστοδουλίδη με τους πρατηριούχους, ο κ. Κουρσάρης επεσήμανε ότι ο ΠτΔ γνωρίζει καλά το ζήτημα και τις επιπτώσεις του για τη βιωσιμότητα των πρατηρίων και για το κράτος και υποστήριξε ότι οι υφιστάμενοι έλεγχοι δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη για μείωση του προβλήματος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ενέργειες που έγιναν από το Τμήμα Τελωνείων πριν από έξι μήνες για τον περιορισμό του προβλήματος με τα ταξί. Σημείωσε ωστόσο, ότι τα μέτρα «μπήκαν στο συρτάρι».

«Έμμεσα», ανέφερε, «τα πράγματα οδηγούν σε δυναμικές ενέργειες».

Πρόσθεσε ότι σχετική επιστολή από την ΠΟΒΕΚ έλαβε και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς εντοπίζουν αύξηση των αγορών Ε/κ από τα κατεχόμενα και για άλλου είδους προϊόντα, όπως βασικά αγαθά, αλλά και για αγορά υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, οδοντιατρικές υπηρεσίες και αγορά φαρμάκων.

Αγορές γίνονται ακόμη για ελαστικά αυτοκινήτων, έπιπλα, αλουμίνια κλπ, σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη.

Ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός για τις επιχειρήσεις, αφού στα κατεχόμενα δεν επιβάλλονται φορολογίες και τα κόστη και οι τιμές είναι χαμηλότερα. Αναφέρθηκε ταυτόχρονα, στις απώλειες του κράτους και στην ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε αναμονή για ανταπόκριση εκ μέρους της ΕΕ

Σε ότι αφορά καταγγελία στην οποία προχώρησε ο Σύνδεσμος το Σεπτέμβριο του 2022, ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση και με βάση τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής η αγορά και διοχέτευση καυσίμων από τα κατεχόμενα είναι παράνομη.

«Απευθυνόμαστε προς την Ευρώπη, ώστε να ληφθούν μέτρα για την παρανομία που γίνεται σε ένα ευρωπαϊκό κράτος», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας έμμεσα ότι το κράτος δεν λαμβάνει τα αντίστοιχα μέτρα για την εμπόδιση της παρανομίας.

Κληθείς να απαντήσει εάν υπήρξε απάντηση εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών, σε σχέση με την καταγγελία πρατηριούχων στην ΕΕ, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κουρσάρης είπε ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ανταπόκριση. Εξέφρασε την εκτίμηση ωστόσο, ότι θα υπάρξει αντίδραση εκ μέρους της ΕΕ και των αρμόδιων οργάνων.

Της Μαρίας Κυριακίδου