You are here

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για επιβράδυνση οικονομίας

22/03/2023 12:15

Ο βελτιωμένος, αλλά αδιάληπτα αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2023 επιβεβαιώνει τις οικονομικές προβλέψεις για το 2023, που αφορούν σημαντική επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με το 2022, χωρίς όμως να εισέλθει σε ύφεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 0.9% τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από ετήσιες μειώσεις 3.1% τον Ιανουάριο, και 3.7% τον Δεκέμβριο του 2022 (σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Τονίζεται ότι ενισχύεται η τάση αναστροφής της καθοδικής πορείας του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2023.

Η ενίσχυση αυτή αποδίδεται στη βελτιωμένη πορεία των πλείστων εγχώριων και διεθνών συνιστωσών του δείκτη το Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, στη βελτίωση αυτή συνέβαλε η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, η οποία μετά την πρωτοφανή υποχώρηση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της τον Ιανουάριο, σημείωσε υποχώρηση και το Φεβρουάριο του 2023.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή των αφίξεων τουριστών αφού ο Φεβρουάριος του 2023 ήταν μήνας ρεκόρ για τις αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Φεβρουάριο των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα, η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ρυθμό μεγέθυνσης των υπολοίπων εγχώριων συνιστωσών του ΣΠΟΔ ενισχύουν περαιτέρω την βελτιωμένη πορεία του δείκτη.

Εν αντιθέσει, οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος στην ευρωζώνη και στην Κύπρο εξακολουθούν να συγκρατούν την ανοδική πορεία του δείκτη.

Της Γεωργίας Χαννή