You are here

Προτεραιότητα η μεταρρύθμιση δικαστηρίων

22/03/2023 12:15

Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων και η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις Φυλακές αποτελούν σημαντικές εκκρεμότητες για την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την σημερινή, πρώτη συνάντηση της με την Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Η κ. Προκοπίου αναφέρθηκε στο στόχο της υλοποίησης έργων που ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά και την προώθηση νομοσχεδίων στην Βουλή, που ετοιμάστηκαν με έμφαση στην πρωτοβάθμια δικαιοδοσία, καθώς υπολογίζεται ότι θα ενισχυθεί το πλαίσιο δικαιοδοσίας του κράτους, η καταπολέμηση της διαφθοράς και εκκρεμή θέματα δημόσιας τάξης.

Πρόσθεσε, ότι στις προτεραιότητες είναι η εκκαθάριση καθυστερημένων υποθέσεων στα δικαστήρια και η ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

Υπογράμμισε ότι για την αποτελεσματική λειτουργία και εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση με την δικαστική εξουσία, που είναι επιφορτισμένη με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ανώτατο δικαστήριο, το δικηγορικό σώμα, την Νομική υπηρεσία, για ψηλότερο βαθμό συναίνεσης σε νομοθεσίες που προωθούνται για ψήφιση.

Ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις την ερχόμενη βδομάδα με το Ανώτατο Δικαστήριο και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Αναβάθμιση ρόλου αστυνομίας

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Κουκκίδη είπε ότι σημαντικός άξονας στις νομοθεσίες που προωθούνται είναι η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. «Αν ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής να περπατήσει τη νύχτα στον δρόμο, η περιουσία του δεν προστατεύεται, δεν μπορούμε να μιλούμε για δημόσια ασφάλεια», όπως τόνισε. 

Η νέα υπουργός δεσμεύθηκε επίσης, ότι τα θέματα οδικής ασφάλειας θα αντιμετωπιστούν άμεσα με διάφορους τρόπους και δράσεις, αλλά και ότι στις προτεραιότητες της είναι ζητήματα όπως η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της ισότητα φύλων, της έμφυλης βίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε ότι θα προωθηθεί η αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας, δηλώνοντας ότι η αναδιοργάνωση της είναι προτεραιότητα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια.

Ενέκρινε απόσπαση από Φυλακές

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία, η κ. Κουκκίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε το αίτημα της Ανώτερης Λειτουργού των κεντρικών Φυλακών Αθηνάς Δημητρίου για απόσπαση στην Ελεγκτική Υπηρεσία και πλέον εκκρεμεί η σχετική απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι παρατηρείται στασιμότητα ως προς το αίτημα της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους, η οποία όπως είπε βρίσκεται ακόμα σε αναρρωτική άδεια.  

Ανέφερε ότι πλέον δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ Κεντρικών Φυλακών και Αστυνομίας και μόνο βελτίωση μπορούμε -όπως είπε- να έχουμε στις σχέσεις των δύο πλευρών. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, υπάρχει σύμπλευση απόψεων, ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις συγγενών κρατουμένων στις Φυλακές ως προς τα κριτήρια αποφυλάκισης με προεδρική χάρη, είπε ότι τα κριτήρια αποφασίζονται από τη Νομική Υπηρεσία, ο Πρόεδρος έλαβε τις αποφάσεις του και δεν είναι κάτι που μπορεί, είπε, να σχολιάσει.

Σχολιάζοντας τα ερωτήματα που τέθηκαν από βουλευτές κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών, ανέφερε πως είναι σημαντική η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, ενώ σημείωσε ότι είναι ανάμεσα στις σημαντικές εκκρεμότητες, το θέμα της υποστελέχωσης, στην Αστυνομία την Πυροσβεστική και τις Φυλακές.

Της Ελένης Χαραλάμπους