You are here

Πληθώρα δράσεων για τουρισμό

22/03/2023 12:27

Η εδραίωση της Κύπρου ως ολοχρόνου, ψηφιακά έξυπνου, φιλικού προς το περιβάλλον και κοινωνικά ωφέλιμου τουριστικού προορισμού, αποτελεί βασικό όραμα της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην ομιλία του προέδρου Χριστοδουλίδη στο συνέδριο του ΣΤΕΚ, την οποία ανέγνωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, αναφέρεται επίσης ότι «η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υφυπουργείο Τουρισμού προγραμματίζει να προβεί σε πληθώρα δράσεων ώστε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας να καταστεί πιο βιώσιμο και πιο ανταγωνιστικό».

Στόχος, πρόσθεσε, είναι να επεκταθεί η τουριστική περίοδος χρονικά και οικονομικά, αλλά και να αποφευχθεί ο υπερ-τουρισμός, ο οποίος μαστίζει πολλές χώρες διεθνώς.

Στόχος επίσης, όπως επισημάνθηκε, είναι η αναβάθμιση της υπαίθρου, των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, η υποστήριξη επενδύσεων σε ειδικές μορφές τουρισμού και η ενσωμάτωση της αειφορίας σε κάθε δράση του τουρισμού.

Υφ. Τουρισμού: Στόχος η αύξηση τουρισμού μέχρι 10%

Στη δική του ομιλία, ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, τόνισε ότι στόχος είναι η αύξηση κατά 5% έως 10% της τουριστικής κίνησης το 2023, σε σχέση με το 2022.  

Ο κ. Κουμής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά παρά τα προβλήματα που σημειώθηκαν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Τόνισε ότι «θα παλέψουμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζοντας όλα τα θέματα του τουρισμού».

Σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, που ήταν το αντικείμενο του συνεδρίου του ΣΤΕΚ, είπε ότι η ομάδα του υφυπουργείου που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα, θα αυξηθεί οριζοντίως και θα είναι τμηματική διότι τόνισε ότι «θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι έχει σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη να διακλαδώνεται σε όλα τα τμήματα του υφυπουργείου».

Επεσήμανε ότι διαχρονικά έχουν γίνει λάθη στο θέμα της αντιμετώπισης της απειλής στο περιβάλλον, διότι αντιμετωπιζότανε ως απειλή του μέλλοντος και όχι ως μια απειλή του σήμερα η οποία επηρεάζει καθημερινά τη διαβίωση των πολιτών. 

Της Ηρώς Ευθυμίου