You are here

Αυτό είναι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του ΚΟΤ

07/12/2018 09:15

Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης των περίπου 230 υπαλλήλων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) θα αρχίσει να τρέχει από τις 2 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο οργανισμός θα μετεξελιχθεί σε υφυπουργείο τουρισμού.

Ως μέγιστο ποσό αποζημίωσης καθορίζονται οι €100.000 (αφορολόγητες) και ως μέγιστο ποσοστό ατόμων που θα δύναται να αποχωρήσουν το 40%.

Δικαιούχοι του σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης είναι όλοι οι υπάλληλοι (μόνιμο και ωρομίσθιο προσωπικό) του κυπριακού οργανισμού τουρισμού( ΚΟΤ) οι οποίοι θα έχουν κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων του σχεδίου 5 τουλάχιστον χρόνια υπηρεσία στον οργανισμό και έχουν τουλάχιστον 19 μήνες υπηρεσίας μέχρι την ημερομηνία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο καταργούνται οι θέσεις εισδοχής των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν μη αποκλειόμενης και της κατάργησης θέσεων προαγωγής με απώτερο στόχο τη συνολική μείωση του εργατικού δυναμικού του οργανισμού ή και τη δυνατότητα πρόσληψης νέων ατόμων.

Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ φέρονται να μην αποδέχονται την κατάργηση θέσεων προαγωγής.

Οι υπάλληλοι οι οποίο θα επιλέξουν να αποχωρήσουν με το σχέδιο πέραν από τις θεμελιωμένες συνταξιοδοτικές παροχές θα αποζημιώνονται για τερματισμό εργοδότησης καριέρας με επιπρόσθετο ποσό το οποίο θα είναι ποσοστό επί της υπολειπόμενης μισθοδοσίας του υπαλλήλου μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας (μισθοδοσία + βασικός μισθός (με 13ο + τιμάριθμος).

Το προτεινόμενο ποσοστό βάση του οποίου θα γίνεται ο υπολογισμός της αποζημίωσης για τους υπαλλήλους καθορίζεται με μέγιστη αποζημίωση €143.750.

Ενδεικτικά αναφέρεται: Υπολειπόμενοι μήνες υπηρεσίας μέχρι το 65ο. Από 19-24 μήνες το ποσοστό επί του μηνιαίου μισθού είναι στο 24.00%.

Από 25-36 μήνες το ποσοστό επί του μηνιαίου μισθού είναι στο 24.40%. Από 37-48 μήνες το ποσοστό ανέρχεται στο 24,70% από 49-60 μήνες ποσοστό 26,10%. Από 61-72 μήνες το ποσοστό ανέρχεται στο 32.60%, από 73-84 μήνες στο 32,90%.

Εάν οι υπολειπόμενοι μήνες εργασίας είναι 85-96 το ποσοστό ανέρχεται στο 33,60% και από 97-108 μήνες το ποσοστό είναι στο 34,20% ενώ από 109-120 μήνες το ποσοστό που δικαιούται ως αποζημίωση είναι 35.00%.

Η επιλογή των ατόμων που θα αποχωρήσουν θα γίνεται με συγκερασμό των τριών ακόλουθων κριτηρίων με τις ακόλουθες βαρύτητες:

Αριθμός υπολειπομένων μηνών υπηρεσίας 50%, χρόνια υπηρεσίας στον οργανισμό 25% και όφελος/εξοικονομονη για τον οργανισμό 25%.

Επιπλέον ανεξαρτήτως των κριτηρίων επιλογής το σχέδιο θα δοθεί μόνο για όσους υπαλλήλους κρίνει ο οργανισμός ότι δεν τους χρειάζεται. Ο οργανισμός δύναται να απορρίψει αίτημα υπαλλήλου για αποχώρηση εάν κρίνει ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του οργανισμού και δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του.

Το ποσό της αποζημίωσης δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και δεν προβλέπεται αποκοπή οποιωνδήποτε ποσών φόρου κατά την καταβολή του.

Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες τη μεταφορά ολόκληρου του προσωπικού και των θέσεων του ΚΟΤ στο υφυπουργείο τουρισμού από τις 2/1/2019.

Όπως δήλωσε η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, «κάθε μέλος του προσωπικού θα μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει μέχρι και έξι μήνες μετά την ένταξη του στο υφυπουργείο».

Επισυνάπτεται το σχέδιο εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης υπαλλήλων του ΚΟΤ.

Της Ηρώς Ευθυμίου