You are here

Τύπος: Ζητούν αναβολή μεταρρύθμισης ΔΥ

23/03/2023 05:55

Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας που καλείται εκ της νομοθεσίας να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση και η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Chevron στους επόμενους ένα ή δυο μήνες, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ζητούν αναβολή μεταρρύθμισης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας που καλείται εκ της νομοθεσίας να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα που πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές καθυστερήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, λίγους μήνες πριν από την πλήρη έναρξη εφαρμογής της μεταρρύθμισης ο κλάδος διευθυντών κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών ζητά από την κυβέρνηση να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να δοθεί παράταση ενός έτους, για να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της ΔΥ, σε συνάρτηση με τα Σχέδια Υπηρεσίας για τις θέσεις διατμηματικής προαγωγής, καθώς και για τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής. Η γενικότερη μεταρρύθμιση της ΔΥ, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2024, προβλέπει και την υιοθέτηση του νέου συστήματος αξιολόγησης και προαγωγών, με το οποίο σκοπείται να επιλέγονται οι καταλληλότεροι, στη βάση της αρχής της αντικειμενικότητας.  Οι διευθυντές των κυβερνητικών τμημάτων υποστηρίζουν πως υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, γι' αυτό απέστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Παντελή. Ζητούν να διευθετηθεί συνάντηση, για να του αναπτύξουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του Δημοσίου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σε αύξηση των αφίξεων τουριστών σε σχέση με πέρσι κατά 5%-10%, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό να φθάσουν στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, στοχεύει για τη φετινή χρονιά ο υφυπουργός τουρισμού Κώστας Κουμής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κάθε μήνα πιο πολλά εκατομμύρια στους κουλοχέρηδες
  • Ανησυχεί και η Λαγκάρντ για κόστος δανείων
  • Πέφτει η οικονομία εκτιμά το κέντρο ερευνών του ΠΚ
  • Έπιασε τόπο η νέα εκπαίδευση, λειτουργεί προσεχώς το 1450

Πολίτης

 «Τρυπάνι ξανά στο ‘Αφροδίτη’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Chevron στους επόμενους ένα ή δυο μήνες.  Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι οποίες μίλησαν στην εφημερίδα, η εταιρεία έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη διενέργεια της δεύτερης επιβεβαιωτικής ώστε να διαφανεί ακριβώς η ποσότητα φυσικού αερίου η οποία υπάρχει και αναλόγως θα χαράξει και τη στρατηγική της σε σχέση με την ανάπτυξη ή όχι του «Αφροδίτη». Υπενθυμίζεται πως η πρώτη γεώτρηση στο «Αφροδίτη» κατέδειξε ποσότητα φυσικού αερίου της τάξεως των 4,5 tcf.  Ο νέος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές του με την ανάληψη των καθηκόντων του να φέρει κοντά τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ ώστε να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Για τον σκοπό αυτόν, αναμένεται να καλέσει σε κοινή σύσκεψη στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στο υπουργείο Ενέργειας, τις εταιρείες, όπου θα παρθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 0,9% το Φεβρουάριο του 2023, μετά από ετήσιες μειώσεις 3,1% τον Ιανουάριο, και 3,7% το Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.

Χαραυγή

 «Οι τουρίστες ψάχνουν άλλος είδος τουρισμού από αυτό που προσφέρουμε…»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πρεσβευτές της Βρετανίας και της Γερμανίας για αλλαγή του τουριστικού μοντέλου της Κύπρου και εγκατάλειψη της πρακτικής με τα πακέτα all-inclusive. Μιλώντας στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΣΤΕΚ, ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, διαμήνυσε ότι «μπορούμε να διατηρήσουμε τα εντυπωσιακά και υψηλά επίπεδα των βρετανών τουριστών στην Κύπρο, ωστόσο, πρέπει να μετακινηθούμε από το παραδοσιακό βρετανικό μοντέλο των μεγάλων πακέτων σε πιο ανεξάρτητο και εξειδικευμένο τουρισμό, με τουρίστες που εξελίσσουν το δικό τους πρόγραμμα ψάχνοντας τομείς όπως ο πολιτισμός, η κληρονομία, τα οινοποιεία και ο αγροτουρισμός».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Γερμανίας Ιωακείμ Νάγκελ, προανήγγειλαν νέες αυξήσεις επιτοκίων, παρά τους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Invest Cyprus: Roadshow σε Αμμάν, Κάιρο και Βηρυτό για προσέλκυση επενδύσεων
  • ΣΠΟΔ: Επιβράδυνση της οικονομίας το 2023, αλλά όχι ύφεση

Αλήθεια

«Εκτός ελέγχου το κόστος»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Αλήθεια γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατεί να χαλιναγωγήσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σημειώνεται, οι παράγοντες που κράτησαν τη χώρα δέσμια των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών αλλά και σταθερή επισκέπτρια του χρηματιστηρίου αγοράς δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων, εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο εναλλακτικό σχέδιο στο ορατό μέλλον.

«Σήκωσαν όλες τις πέτρες οι δανειστές για να ελέγξουν την οικονομία μας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι ο14ος μεταμνημονιακός έλεγχος της οικονομίας. Σύμφωνα με τον Ανώτερο Οικονομικό Λειτουργό του υπουργείου Οικονομικών, Επικεφαλής της Μονάδας Οικονομικής Πολιτικής, Διονύση Διονυσίου, ο μεταμνημονιακός έλεγχος που ολοκληρώθηκε χθες, επικεντρώνεται στις τρέχουσες εξελίξεις, στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές, αλλά και στην επίπτωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα μακροοικονομικά, στα δημόσια οικονομικά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όσον αφορά τα θέματα πολιτικής, ο έλεγχος επικεντρώνεται στις προτεραιότητες πολιτικής μεσοπρόθεσμα, στις πιθανές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική μετά τις προεδρικές εκλογές, όπως και στα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Επίσης, πρόσθεσε, έχει ζητηθεί ενημέρωση όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των διεθνών κανόνων εταιρικής φορολογίας, απόψεις για την αλλαγή της ιδιοκτησιακής δομής της Ελληνικής Τράπεζας και την επανεμφάνιση του ρόλου των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τουρισμός, πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη
  • DBRS: Αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις για UBS
  • Αγορά εργασίας, εκπαίδευση, υγεία οι κύριοι τομείς που θα ενισχυθούν

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ – Η Κύπρος δεν διαθέτει τις υποδομές και τις τεχνολογίες για φθηνότερο ρεύμα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΜΕ… ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ – Αυξήθηκαν οι κατάδικοι που επωφελούνται του μέτρου – Εξαιρούνται πάντα παιδεραστές, βιαστές και φονιάδες..

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΦΙΛ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ – Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε ενώπιον των θεσμών της ΕΕ με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει στο κυπριακό

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

OI ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ… - Μήνυμα από πρεσβευτές Βρετανίας και Γερμανίας ενόψει της τουριστικής σεζόν