You are here

Στη σύνοδο αρχηγών ΕΛΚ ο Χριστοδουλίδης

23/03/2023 12:13

Στη σύνοδο των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες συμμετείχε την Πέμπτη το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα ξεκινήσει γύρω στο μεσημέρι με γεύμα των 27 με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στην καθιερωμένη σύνοδο των ηγετών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ, παρόλο που επίσημα δεν έχει εκλεγεί με τη στήριξη του ΔΗΣΥ, του κόμματος το οποίο ανήκει στο ΕΛΚ. Τον ΔΗΣΥ εκπροσωπεί η πρόεδρος του, Αννίτα Δημητρίου.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΕΛΚ, κατά την οποία ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση του για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος αναμενόταν να έχει διμερείς συναντήσεις με τον κ. Βέμπερ και με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, του οποίου η χώρα ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη υποδέχθηκε στη σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Βέμπερ, σύμφωνα με ανάρτηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Προεδρικού, Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Λίγο πριν το μεσημέρι τοπική ώρα οι 27 ηγέτες των κρατών μελών θα έχουν γεύμα εργασίας στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αντικείμενο μεταξύ άλλων την κατάσταση στην Ουκρανία, την επισιτιστική ασφάλεια καθώς και ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει το απόγευμα στις 14:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Κύπρου) με ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στη συνέχεια οι ηγέτες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία με παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και στη συνέχεια θα συζητήσουν θέματα οικονομίας και ανταγωνιστικότητας της κοινής αγοράς, καθώς και ενέργειας, με τη συζήτηση να συνεχίζεται στο δείπνο.