You are here

Αναβολή ψήφισης κανονισμών αύξησης ανώτατου ορίου τέλους από το ΣΑΛ

23/03/2023 20:32

Αναβολή μιας βδομάδας πήρε η ψήφιση κανονισμών από την Ολομέλεια της Βουλής που θα οδηγούσαν σε αύξηση στο ανώτατο όριο τέλους χρήσης το οποίο επιβάλλεται από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας με βάση την κατανάλωση νερού, από €0,55, που ισχύει σήμερα, σε €0,80 για κάθε κυβικό μέτρο νερού το οποίο καταναλώνει ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος υποστατικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών που συζήτησε το θέμα σε δύο συνεδριάσεις της εντός Μαρτίου, η προτεινόμενη αύξηση κρίθηκε αναγκαία για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης του αποχετευτικού συστήματος, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική του βιωσιμότητα.

Η απόφαση για την αναθεώρηση του υφιστάμενου ανώτατου ορίου τέλους χρήσης λήφθηκε, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι, με γνώμονα το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για τη συντήρηση και λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος, αλλά και ότι για ορισμένες περιοχές οι οποίες εξυπηρετούνται από το Συμβούλιο, έχει ήδη τερματιστεί η επιβολή αποχετευτικών τελών επί της αξίας γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Ως εκ τούτου, αναφέρθηκε, τυχόν έλλειμμα όσον αφορά την τιμολόγηση του τέλους χρήσης, επιδοτείται από την επιβολή των εν λόγω τελών σε περιοχές για τις οποίες εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη ανάκτησης του κόστους των έργων τα οποία αφορούν στην κατασκευή αποχετευτικού συστήματος.

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια αναφέρθηκε από τον Βουλευτή ΔΗΣΥ Νίκο Σύκα ότι πρόκειται για μεγάλη αύξηση και ζητήθηκε αναβολή για να εξεταστεί γενικότερα το θέμα των χρεώσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών δεν θα συζητήσει εκ νέου το ζήτημα και ότι τα ίδια τα κόμματα πρέπει να εξετάσουν τις διαφωνίες τους και να βρουν λύση.

Την αναβολή στήριξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος λέγοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί γιατί δημιουργήθηκε έλλειμα 21 εκ. ευρώ και να αλλάξει ενδεχομένως ο τρόπος τιμολόγησης ώστε η χρέωση να γίνεται με βάση την κατανάλωση και όχι την αξία του ακινήτου. Είπε επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί και γιατί τα τέλη είναι διαφορετικά σε κάθε επαρχία.