You are here

Κ. Αθανασιάδης: Οι προκλήσεις για ασφαλιστικές το 2023

25/03/2023 06:00

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος το 2023, αναφέρεται ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρει ότι οι πρωτόγνωρες και πολυεπίπεδες προκλήσεις που δημιούργησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές της κυπριακής οικονομίας και το 2023.

«Στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον που κυριαρχεί παραμένουμε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε με προσήλωση να ανταποκρινόμαστε στις άκρως μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του κλάδου ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη μας αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα ασφαλιστικά προϊόντα, ώστε να προσφέρουν καλύψεις που να συμπεριλαμβάνουν ολοένα και περισσότερους κινδύνους, που αφορούν: Tην απώλεια, τη διαρροή ή την αλλοίωση προσωπικών και επιχειρηματικών δεδομένων, τις επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής κ.ά.», σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει, οι νομικές διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν σταματάνε ποτέ. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2023 τέθηκε σε εφαρμογή το λογιστικό πρότυπο IFRS17 με τις προκλήσεις που δημιουργούνται να είναι τεράστιες, ενώ σημαντική είναι επίσης η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας MID για μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και η διαδικασία της αναθεώρησης του πλαισίου Solvency II (Φερεγγυότητα 2).

Από τις προκλήσεις του 2023, τονίζει, δεν θα μπορούσε να λείπει το συνταξιοδοτικό με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα ταμεία προνοίας να ωθούν τους εργαζόμενους σε αναζήτηση νέων τρόπων που θα τους διασφαλίσουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του δεύτερου πυλώνα.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, ολοένα και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες θα στραφούν σε επενδυτικές επιλογές που συμβαδίζουν με τα κριτήρια ESG, καθώς η βιωσιμότητα είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Στη συνέντευξή του αναφέρεται ακόμη στο πώς η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασαν τον κλάδο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως παρά τις δυσκολίες, η σταθεροποίηση των επιτοκίων και η υποχώρηση του πληθωρισμού θα συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση της αβεβαιότητας, προσδίδοντας περισσότερη σταθερότητα στις αγορές, ενώ η τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και η σταθερή πορεία σε σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας θα ενισχύσουν τις δραστηριότητες και τις προοπτικές του κλάδου .

Αυξήσεις ασφαλίστρων

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΑΕΚ, ενώ το κόστος των αποζημιώσεων αυξάνεται, τα ασφάλιστρα παραμένουν χωρίς ιδιαίτερες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.

«Με τις αυξήσεις να αγγίζουν τόσο τα ανταλλακτικά οχημάτων όσο και τα οικοδομικά υλικά, το κόστος επιδιόρθωσης των ζημιών σε αυτοκίνητα και ακίνητη περιουσία αυξάνεται δραματικά σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που εκτιμούμε πως αυτή τη φορά θα αναγκάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν τα ασφάλιστρά τους», σημειώνει.

Κάνει αναφορά και στην εγκύκλιο της εφόρου ασφαλίσεων όσον αφορά την εξωτερική ανάθεση εργασιών σε τρίτους, ενώ αναφέρεται στις προτεραιότητες του Συνδέσμου για το έτος;

Στις προτεραιότητες για το 2023 βρίσκονται σημαντικά και διαχρονικά θέματα που ταλανίζουν τα μέλη αλλά και τους ασφαλιζομένους, και απαιτούν άμεσης διευθέτησης: Τη βελτίωση της διαδικασίας διαβούλευσης με τη βιομηχανία για θέματα νομοθεσιών, την εφαρμογή της νομοθεσίας για υποχρεωτική Ασφάλεια Ευθύνης Εργοδότη και τη συμμετοχή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων για χρηματοοικονομικά θέματα.

Αναφέρεται ακόμα στα κενά και ελλείψεις στον έλεγχο των ασφαλιστικών, σημειώνοντας ότι ο Σύνδεσμος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής, εξέλιξη που όπως σημειώνει, έχει τελματωθεί.

Τέλος, αναφέρεται στις αναμενόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις εντός του έτους.

Στην Ευρώπη «τρέχουν» αρκετές πρωτοβουλίες που αφορούν ασφαλιστικά θέματα, οι οποίες θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία των κρατών-μελών.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή