You are here

Ανοίγει η βεντάλια για πρόστιμα και λουκέτα σε πρατήρια

24/03/2023 12:04

Αυστηροποίηση πλαισίου κυρώσεων με φόντο το παράδειγμα της Οινόης, όπου βενζινάδικο λειτουργούσε χωρίς άδεια, χωρίς σύστημα εισροών-εκροών και χωρίς αποδείξεις για 13 ολόκληρα χρόνια.

Κάθε τελωνειακή υπηρεσία αλλά και οποιαδήποτε άλλη ελεγκτική ή διωκτική αρχή πέραν των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, που έχουν έως σήμερα την αρμοδιότητα, μπορεί εφεξής να επιβάλλει λουκέτο από 10 έως και 90 ημέρες σε επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης που εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα. Στον βαθμό που στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, τα λουκέτα επιβάλλονται ανεξάρτητα από λοιπές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Με το λαθρεμπόριο καυσίμων να αποτελεί ακόμα ανοιχτή πληγή, στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή επιχειρείται για μια ακόμα φορά αυστηροποίηση του πλαισίου κυρώσεων. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το τελευταίο λαβράκι της ΑΑΔΕ, όταν στις αρχές Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι έβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ σε βενζινάδικο που λειτουργούσε από το 2010 στην περιοχή της Οινόης, χωρίς άδεια, χωρίς σύστημα εισροών-εκροών, χωρίς αποδείξεις, αλλά με τζίρο 18 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για μια ακραία περίπτωση, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ. Τα συνηθισμένα λαβράκια αφορούν είτε λαθρεμπόριο καυσίμων είτε φοροδιαφυγή.

Για αυτές τις παραβάσεις λοιπόν το νομοσχέδιο προβλέπει:

  1. Όταν προκύπτει λαθρεμπόριο το οποίο βεβαιώνεται μετά την εξέταση δείγματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους κατόπιν ελέγχου που διενεργείται είτε από τις τελωνειακές αρχές της ΑΑΔΕ είτε από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, σφραγίζεται η εγκατάσταση για χρονικό διάστημα από 10 έως και 90 ημέρες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.
  2. Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων περί εγκατάστασης ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων είναι τα τελωνεία και οι τελωνειακές ελεγκτικές αρχές της ΑΑΔΕ. Αν κρίνεται αναγκαίο, ζητείται η συνδρομή των λοιπών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ καθώς και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
  3. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 έως και 500.000 ευρώ. Ενδεικτικά, σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών, πρόστιμο από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός τριετίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται.
  4. Κατά της απόφασης επιβολής των προστίμων ο έχων έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου. Με την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή του 50% του προστίμου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί ή έχει ενταχθεί σε ρύθμιση το υπόλοιπο 50%.

Πηγή: Euro2day