You are here

Νέα δεδομένα για τον μειωμένο ΦΠΑ 5% στα ακίνητα

27/03/2023 06:47

Άκαρπες φαίνεται ότι αποδείχθηκαν οι πρόσφατες επαφές του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού στις Βρυξέλλες, με τις ευρωπαϊκές αρχές, όσον αφορά την αναθεώρηση των κριτηρίων (τετραγωνικών μέτρων και της αξίας) των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ 5% για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch δεν βρήκε άσπρος καπνός από επαφές του κ. Κεραυνού με την Κομισιόν, η οποία εμμένει στην απόφαση για ψήφιση ως έχει του νομοσχεδίου που βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €350 χιλ., καθώς και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων που το συνολικό εμβαδό τους δεν ξεπερνά τα 110 τ.μ. και η συνολική αξία τους τις €200 χιλ.

Πηγές της StockWatch επεσήμαναν ότι τα περιθώρια του νέου υπουργού Οικονομικών για διαπραγμάτευση στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν εξαιρετικά στενά, καθώς στις 15 του προηγούμενου Φεβρουαρίου, εξέπνευσε η δίμηνη προθεσμία που έδωσε η Κομισιόν στη Δημοκρατία για να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, καθώς η Κύπρος παραβίαζε ευρωπαϊκή οδηγία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύμηνη στασιμότητα στο ζήτημα, τόσο από πλευράς της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και Βουλής, ενώ παρέμενε σε ισχύ η υφιστάμενη νομοθεσία που επιτρέπει την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% στα πρώτα 200 τ.μ. στην αγορά ή ανέγερση κατοικίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποίηση στα μέσα Δεκεμβρίου, ζητώντας την τροποποίηση της νομοθεσίας εντός δύο μηνών.

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε ότι ενισχύεται ο κίνδυνος παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επιβολή προστίμου. Σημειώνεται ότι η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου, για κατάχρηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας του ΦΠΑ σε κύρια κατοικία, κινήθηκε πριν από δύο χρόνια περίπου, ενώ σε ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης της Δημοκρατίας, ακολουθεί η παραπομπή στο δικαστήριο της ΕΕ.

Ενημερώνει Βουλή ο Μ. Κεραυνός

Για τις εξελίξεις αναμένεται ότι θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Κεραυνός κατά την πρώτη συνάντηση τους σήμερα, Δευτέρα, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται ότι κόμματα και εμπλεκόμενοι φορείς διαφώνησαν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και καταθέσαν προτάσεις και εισηγήσεις για αναθεώρηση του.

Στο τραπέζι του διαλόγου κατατέθηκαν προτάσεις από βουλευτές, το ΕΤΕΚ και τους φορείς του κατασκευαστικού τομέα και της βιομηχανίας των ακινήτων για αύξηση των τετραγωνικών μέτρων και της αξίας των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ, ενώ τα πλείστα κόμματα εξέφρασαν την θέση ότι το νομοσχέδιο χρήζει βελτίωσης.

Στο μεταξύ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το ζητήματα να προκαλέσει τους πρώτους τριγμούς στην συνεργασία κυβέρνησης με τα κόμματα συγκυβέρνησης, καθώς τα τρία κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ διαμηνύουν ότι δύσκολα θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ως έχει.

Την ίδια ώρα, όπως δημοσίευσε πρόσφατα η StockWatch, αγωνία επικρατεί σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση του μειωμένου ΦΠΑ ακινήτων και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει στην αγορά και στους επαγγελματίες του τομέα ακινήτων.

Της Ελένης Χαραλάμπους