You are here

Κατώτατος μισθός: Μπόνους €475 εκατ. στα έσοδα του ΕΦΚΑ

27/03/2023 11:48

Μια… παράπλευρη ωφέλεια ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ φέρνει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ τον μήνα και του κατώτατου ημερομίσθιου στα 34,84 ευρώ από 1η Απριλίου για σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, λόγω της αύξησης των εσόδων από εισφορές.

Όπως επισημαίνεται στην Υπουργική Απόφαση που απαιτείται προκειμένου τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να αναπροσαρμόσουν τις πληρωμές τους σε εργαζόμενους, εφορία και ΕΦΚΑ, από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά αύξηση εσόδων στον προϋπολογισμό e-ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και ΔΥΠΑ.

Μάλιστα, το συνολικό ύψος της αύξησης των εσόδων, λόγω της αύξησης των ασφαλιστέων αποδοχών, εκτιμάται σε 475,8 εκατ. ευρώ κατ’ έτος εφαρμογής. Απ' αυτά, βέβαια, πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 144 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην αυξημένη δαπάνη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τα επιδόματα και τις αμοιβές ανέργων, που αναπροσαρμόζονται κάθε φορά με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό. Έτσι, τελικά, το όφελος για τον ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς ανέρχεται σε 331,98 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο νέος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, καθορίζεται ως εξής: α) Για τους υπαλλήλους, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780,00 ευρώ. β) Για τους εργατοτεχνίτες, το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 34,84 ευρώ. Η απόφαση ισχύει από 1 Απριλίου 2023.

Όσο για την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και των λοιπών φορέων, η αύξηση αναλύεται ως εξής: Σε σύνολο 2.416.207 απασχολούμενων υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, με διαφορετικό καθεστώς απασχόλησης, δηλαδή πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής, το 24,24% αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.

Επίσης, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, οι ασφαλιστέες αποδοχές αυξάνονται -κατά προσέγγιση- κατά 140 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου σε ποσοστό 9,40%, ήτοι από 713 ευρώ σε 780 ευρώ και από 31,85 ευρώ σε 34,84 ευρώ, με μέσο ποσοστό εισφορών 36,16%, επί 14 μήνες, οδηγεί σε ετήσια αύξηση των ασφαλιστέων αποδοχών κατά 1,316 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια σε εκτιμώμενη ετήσια αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και της ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ) ύψους 475.865.600,00 ευρώ.

Βέβαια, προκαλείται και μια σημαντική δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού των συγκεκριμένων φορέων (e-ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και ΔΥΠΑ) από την αύξηση των καταβαλλόμενων ποσών του επιδόματος ανεργίας και όσων επιδομάτων είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Η δαπάνη αυτή εκτιμάται σε 143.881.100 ευρώ. Τέλος, η αύξηση των δαπανών των προγραμμάτων απασχόλησης που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό ή το κατώτατο ημερομίσθιο δεν δύναται να υπολογιστεί καθώς εξαρτάται από το πλήθος των προγραμμάτων, των δικαιούχων και τη διάρκεια του κάθε προγράμματος.

Πηγή: Euro2day