You are here

Η Ρωσία μπορεί να ζητήσει αποζημιώσεις για αγωγούς Nord Stream

27/03/2023 13:53

Η Μόσχα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημιά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream από δύο εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο,  σύμφωνα με Ρώσο διπλωμάτη που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Οι αγωγοί, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έσπασαν από ανεξήγητες εκρήξεις που η Μόσχα χαρακτήρισε πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

«Δεν αποκλείουμε να θέσουμε αργότερα θέμα αποζημίωσης για ζημιές ως αποτέλεσμα της έκρηξης», δήλωσε ο Ντμίτρι Μπιριχέφσκι, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο RIA. Δεν είπε από ποιον θα ζητήσει αποζημίωση η Ρωσία.

Οι δύο αγωγοί είχαν συνολική χωρητικότητα 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως.

Ανέφερε ακόμα ότι το μέλλον των αγωγών δεν είναι ξεκάθαρο.

"Προς το παρόν, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για το μέλλον του συστήματος αγωγών Nord Stream. Συνολικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κατεστραμμένες γραμμές θα μπορούσαν να αποκατασταθούν", είπε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα διαπιστώσει ποιος ήταν πίσω από τις εκρήξεις πριν διεκδικήσει οποιαδήποτε αποζημίωση.

«Προς το παρόν, τα στοιχεία δείχνουν ότι μια τόσο μεγάλης κλίμακας πράξη δολιοφθοράς και τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον υποδομών ζωτικής σημασίας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή κράτους και των ειδικών κρατικών υπηρεσιών», είπε.

«Βλέπετε ότι οι δυτικές χώρες λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα για να συγκαλύψουν αυτό το ζήτημα. Αλλά η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο» κατέληξε.