You are here

Οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν μετά την πώληση SVB

27/03/2023 20:21

Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν ανοδική πορεία τη Δευτέρα, οδηγώντας τα χρηματιστήρια να κλείσουν ψηλότερα, καθώς οι φόβοι για κρίση στον κλάδο αμβλύνθηκαν, μετά την εξαγορά της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη ήρθε μετά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών την Παρασκευή, που προκλήθηκε εξαιτίας ανησυχιών ότι η αναταραχή στον κλάδο απειλεί πλέον τον γερμανικό κολοσσό Deutsche Bank.

Η Wall Street κινήθηκε ως επί το πλείστον ανοδικά τη Δευτέρα, με τον Dow να σημειώνει άνοδο 0,6% στη διαπραγμάτευση αργά το πρωί, αν και ο Nasdaq υποχώρησε 0,2%.

Οι μετοχές της First Citizens Bank με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 40% αφού οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναλάμβανε μεγάλο μέρος των εργασιών της SVB.

Οι μετοχές άλλων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, τα προβλήματα της οποίας έχουν πυροδοτήσει τις προσπάθειες των κολοσσών της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase, να τη σώσουν.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, η Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,1%, με τις μετοχές της Deutsche Bank να σημειώνουν άνοδο περισσότερο από 4% μετά την πτώση κατά 8,5% την Παρασκευή.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού, με τη βρετανική τράπεζα Barclays και τη γαλλική BNP Paribas να κερδίζουν περισσότερο από 2,5%.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC) ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι η First Citizens συμφώνησε να αγοράσει τις καταθέσεις και τα δάνεια της SVB, της οποίας η κατάρρευση αυτόν τον μήνα είχε πυροδοτήσει φόβους για παγκόσμια μετάδοση.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί και τόνισε «την ανάγκη για επαγρύπνηση» μετά την αναταραχή.

Οι ανησυχίες για την Deutsche Bank συγκλόνισαν τις αγορές την περασμένη Παρασκευή, ιδιαίτερα μετά τους φόβους μετάδοσης που οδήγησαν στην εξαγορά της προβληματικής Credit Suisse από την εγχώρια ανταγωνίστρια UBS, μετά από πιέσεις από την ελβετική κυβέρνηση.

Η αναταραχή ώθησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τους επενδυτές σχετικά με τον κλάδο.