You are here

Στο τερματικό της DP World Limassol κατέπλευσε το νέο υβριδικό Ferry P&O Pioneer

28/03/2023 09:18

• Το νέο πλοίο είναι το μεγαλύτερο υβριδικό αμφίδρομο ferry στον κόσμο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να επιφέρει μείωση της τάξης του 40% στις εκπομπές άνθρακα, στη διαδρομή Dover-Calais

• Το P&O Pioneer θα είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον ferry που θα έχει εκτελέσει ποτέ δρομολόγιο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-ηπειρωτικής Ευρώπης

• Τις υπηρεσίες ελλιμενισμού, ανεφοδιασμού καυσίμων και θαλάσσιων υπηρεσιών στο τερματικό, παρείχαν η DP World, η Unifeeder και η P&O Maritime Cyprus αντίστοιχα

Το νέο πλοίο κλάσης Fusion «P&O Pioneer» της P&O Ferries υποδέχθηκε την Πέμπτη 23 Μαρτίου, η DP World Limassol στο λιμάνι Λεμεσού, στο πλαίσιο του ταξιδιού παράδοσης του πλοίου από την Guangzhou της Κίνας στο Dover του Ηνωμένου Βασιλείου.

To πρωτοπόρο αυτό πλοίο έκανε στάση στο λιμάνι Λεμεσού για ανεφοδιασμό, στο δρόμο του για το Dover, όπου και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία για την εκτέλεση του δρομολογίου Dover-Calais, τον Μάιο του 2023.

Το τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο τερματικών της DP World, βοήθησε έτσι ώστε το πλοίο, στο πρώτο του ταξίδι, να λάβει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες από το εξειδικευμένο προσωπικό του Ομίλου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του πλοίου στο Λιμάνι της Λεμεσού, ο όμιλος της DP World προσέφερε υπηρεσίες ελλιμενισμού, υπηρεσίες ανεφοδιασμού καυσίμων και θαλάσσιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Unifeeder και P&O Maritime Cyprus ανέλαβαν τον ανεφοδιασμό του πλοίου και τις θαλάσσιες υπηρεσίες αντίστοιχα, ενώ η DP World Limassol παρείχε τις υπηρεσίες ελλιμενισμού.

Το Pioneer αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό αμφίδρομο ferry στον κόσμο το οποίο, λόγω του ότι διαθέτει δυο πόρτες/καταπέλτες, δεν χρειάζεται να πραγματοποιεί ελιγμούς μέσα στο λιμάνι κατά τον ελλιμενισμό ή την αναχώρησή του, εξοικονομώντας καύσιμα σε κάθε ταξίδι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το P&O Pioneer θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται κατά τη διαδρομή Dover-Calais σε ποσοστό της τάξης του 40%, από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του. Επομένως, αποτελεί το πιο φιλικό προς το περιβάλλον ferry που έχει εκτελέσει ποτέ το ταξίδι μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ηπειρωτικής Ευρώπης, προωθώντας τον στόχο της βρετανικής βιομηχανίας της ναυτιλίας για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. 

Το πλοίο κλάσης Fusion επιτρέπει στην P&O Ferries να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων σε κάθε διαδρομή, καθώς χρησιμοποιεί κινητήρα εσωτερικής καύσης σε συνδυασμό με μπαταρίες. Το υβριδικό σύστημα μειώνει την κατανάλωση καυσίμων αλλά και τις εκπομπές άνθρακα του πλοίου, καθώς χρησιμοποιεί ένα Σύστημα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά τους ελιγμούς του μέσα στο λιμάνι. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που του επιτρέπει μελλοντικά να πετύχει μηδενικές εκπομπές. Συγκεκριμένα, χάρη στον σπονδυλωτό σχεδιασμό του, το πλοίο θα μπορεί να τροποποιηθεί με την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών. Με τη λειτουργία περισσότερων σταθμών φόρτισης στα λιμάνια, οι υφιστάμενοι κινητήρες του πλοίου θα μπορούν να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν με μπαταρίες.

Το P&O Pioneer είναι το πρώτο από τα δύο πανομοιότυπα πλοία που έχουν ναυπηγηθεί για την εκτέλεση του δρομολογίου Dover – Calais, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο. Το δεύτερο πλοίο P&O Liberte, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2023.

Στο πλαίσιο της υποδοχής του πλοίου κατά τον ελλιμενισμό του στο Λιμάνι Λεμεσού, διοργανώθηκε εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, η νέα Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Μαρίνα Χατζημανώλη, εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι και τοπικοί συνεργάτες της Εταιρείας.

Ο Peter Hebblethwaite, Διευθύνων Σύμβουλος της P&O Ferries ανέφερε: «Η παράδοση του P&O Pioneer αποτελεί σημαντικό βήμα για την P&O Ferries, καθώς εισαγάγει προηγμένη αειφόρο τεχνολογία στο δρομολόγιο Dover-Calais. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους επιβάτες και πελάτες μας την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτό το υπερσύγχρονο νέο πλοίο στο πιο δημοφιλές μας δρομολόγιο, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που συνδέουν το Ηνωμένο Βασίλειο με την ηπειρωτική Ευρώπη».

«Το περασμένο καλοκαίρι το συγκεκριμένο δρομολόγιο μετέφερε περισσότερους από ένα εκατομμύριο επιβάτες, ενώ φέτος αναμένουμε πολύ καλές επιδόσεις, χάρη στη λειτουργία του πρώτου από τα δύο μας νέα πλοία», τόνισε.

Ο Nawaf Abdulla, Διευθύνων Σύμβουλος της DP World Limassol δήλωσε: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζω αυτό το υπερσύγχρονο υβριδικό ferry στο τερματικό της DP World Limassol, στην παρουσία σημαντικών αξιωματούχων της κυβέρνησης και φορέων του τομέα της ναυτιλίας».

«Το γεγονός ότι κορυφαίες εταιρείες όπως η Unifeeder και η P&O Ferries, οι οποίες ανήκουν στον Όμιλο DP World, επέλεξαν  να νηολογήσουν τα σκάφη τους στην Κύπρο, είναι ενδεικτικό των προσπαθειών της κυβέρνησης να καταστήσει την κυπριακή σημαία πιο ανταγωνιστική, ενώ αποτελεί απόδειξη του ευνοϊκού Συστήματος Φόρου Χωρητικότητας (TTS) της χώρας. Η διεθνής εμβέλεια και το εύρος προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε ως Όμιλος, από τη διαχείριση λιμανιών και την τεχνολογία, μέχρι τις ναυτιλιακές υπηρεσίες και τα logistics, μας επιτρέπει να παρέχουμε ολοκληρωμένες, βιώσιμες εφοδιαστικές λύσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου».

Η βρετανική εταιρεία διαχείρισης επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων P&O Ferries, αποτελεί θυγατρική του κορυφαίου πάροχου εφοδιαστικής αλυσίδας DP World. Η εταιρεία εκτελεί δρομολόγια από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ιρλανδία καθώς και την ηπειρωτική Ευρώπη (Γαλλία και Ολλανδία). Το 2019, η P&O Ferries μετέφερε την εγγραφή του στόλου της που εξυπηρετεί τη Μάγχη από το νηολόγιο του Dover (ΗΒ) στη Λεμεσό (Κύπρος).