You are here

Ανάρπαστα τα γραφεία στην Κύπρο

29/03/2023 10:00

Τη ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς γραφείων στην Κύπρο, αποτυπώνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα αδειοδοτημένα έργα.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι σε αντίθεση με τα οικιστικά κτήρια που παρουσιάζουν μείωση, τα έργα που αφορούν εμπορικά κτήρια καταγράφουν σημαντική μεγέθυνση.

Όσον αφορά τα μη οικιστικά έργα, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων για γραφεία κατέγραψε σημαντική αύξηση 125,6% το 2022.

Ο κτηματομεσίτης Ιάκωβος Γιακουμή της Ag. Nicolaides Real Estate Agents Ltd, ανέφερε στη StockWatch ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για γραφεία από εταιρείες της Λεμεσού που έρχονται στη Λάρνακα, είτε για να επεκταθούν, είτε λόγω χαμηλότερου κόστους.

«Υπάρχει μια τάση λόγω των ακριβών ενοικίων στη Λεμεσό, να έρχονται πολλές εταιρείες στη Λάρνακα, ενώ λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου πολλές εταιρείες μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο», τονίζει.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γιακουμή, πολλοί Ισραηλίτες και Γερμανοί έρχονται στην Κύπρο λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος της χώρας.

Πέραν των γραφείων, αύξηση 164,2% σημειώνεται και στα κτήρια για ψυχαγωγία.

Στα κτήρια εμπορίου καταγράφεται μείωση 36,1%, ενώ στα ξενοδοχεία σημειώνεται μείωση 11,3%.

Το σύνολο του εμβαδού για εμπορικά κτήρια σημειώνει ετήσια αύξηση 13,1%.

Μειώνεται το εμβαδόν στα οικιστικά

Όσον αφορά τα οικιστικά κτήρια, τα εμβαδά για μικτές πολυκατοικίες παρουσιάζουν μείωση 35,3%, ενώ στις μονοκατοικίες η μείωση ανέρχεται στο 12,2%.

Στα κτίρια με πέραν των δύο κατοικιών σημειώθηκε μείωση 6,2%, στις οικιστικές πολυκατοικίες μείωση 3,2% και στις διπλοκατοικίες μείωση 2,5%.

Το σύνολο του εμβαδού για οικιστικά κτήρια παρουσιάζει ετήσια μείωση 9,6%.

Το σύνολο της μείωσης στα οικιστικά και μη οικιστικά έργα ανήλθε στο 6,3% και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μικρά έργα.

Σε σχέση με το 2019, οι αδειοδοτήσεις οικιστικών και εμπορικών κτηρίων παρουσιάζουν μείωση 14,9%. Στα εμπορικά παρουσιάζεται μείωση 8,8% και στα οικιστικά μείωση 15,8%.

Η μείωση στις αδειοδοτήσεις έργων σημειώνεται εν μέσω του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές υλικών οικοδομής σημείωσαν ετήσια αύξηση 10,73% το Φεβρουάριο.

Της Γεωργίας Χαννή