You are here

Τύπος: ΔΝΤ όπως… ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για ΑΤΑ

31/03/2023 05:59

Η σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην αυξηθεί το ποσοστό παραχώρησης της ΑΤΑ, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «ΔΝΤ όπως… ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για ΑΤΑ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην αυξηθεί το ποσοστό παραχώρησης της ΑΤΑ. Όπως σημειώνεται, το ΔΝΤ επιστρατεύει σχεδόν τα ίδια επιχειρήματα, που επικαλούνται συχνά στον δημόσιο διάλογο το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ. Ότι, δηλαδή, μια αυξημένη ΑΤΑ θα αποδυναμώσει την οικονομική ανθεκτικότητα του κράτους και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.  Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι, για το δημόσιο τομέα, περαιτέρω αυξήσεις του σχετικά υψηλού μισθολογίου θα μείωνε το δημοσιονομικό χώρο, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρεται από το ΔΝΤ ότι η ΑΤΑ δεν λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της παραγωγικότητας και μειώνει την ικανότητα προσαρμογής σε δυσμενείς κραδασμούς, επιβαρύνοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ σημειώνουν επίσης ότι η υψηλότερη ΑΤΑ ωφελεί κυρίως τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.  Οι γραπτές συστάσεις έγιναν από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του 14ου μεταμνημονιακού ελέγχου της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και συνέπεσαν χρονικά με τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, με τους κοινωνικούς εταίρους, για ανανέωση της συμφωνίας παραχώρησης της ΑΤΑ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα επιστρέψει φέτος σε δανειολήπτες τόκους συνολικού ύψους €8,4 εκατ., στο πλαίσιο εφαρμογής της απόφασης της να επιδοτήσει κατά μέσο όρο 44% τους τόκους των δανείων της, ώστε να ανακουφίσει μερικώς τους δανειολήπτες από τις απανωτές αυξήσεις στα επιτόκια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στα 762 εκατ. πήγε η αξία του χρυσού μας
  • Ούτε σεντ περισσότερο για πληρωμές με κάρτες

Πολίτης

 «Το ΔΝΤ δεν θέλει αλλαγές στην ΑΤΑ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αντίθετη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αλλαγές στο θεσμό της ΑΤΑ και υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας των εκποιήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε ό,τι αφορά την ΑΤΑ, η αποστολή του ΔΝΤ δεν μιλά για κατάργηση του θεσμού, αλλά συνιστά να μην αναθεωρηθεί προς τα πάνω η αναπλήρωση με το αιτιολογικό ότι θα αποδυνάμωνε την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Σε σχέση με τις εκποιήσεις το ΔΝΤ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αναγκαστικής εκτέλεσης, το οποίο θεωρεί κλειδί για την εξυγίανση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η αποτελεσματικότητα του νόμου περί αναγκαστικής εκτέλεσης έχει μέχρι τώρα παρεμποδιστεί από επανειλημμένες αναστολές». Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα διατηρήθηκε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν το 2022, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, περίπου στο 2,5%, αντανακλώντας κυρίως την αναμενόμενη διάβρωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό, τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και την καθυστερημένη επίδραση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές και επαγγελματικές υπηρεσίες.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η ολοκλήρωση και νομικά του Έργου Starlight της Ελληνικής Τράπεζας, που αφορά στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και στην πώληση της «APS Debt Servicer», ρίχνει τον προσαρμοσμένο δείκτη ΜΕΧ της τράπεζας στο 3,6%.

Χαραυγή

 «40% πιο χαμηλοί οι μισθοί στην Κύπρο σε σχέση με την ΕΕ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Eurostat για το ωριαίο κόστος εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κύπρο το ωριαίο κόστος εργασίας είναι €19,4, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι €30,5 και στην Ευρωζώνη €34,3. Δηλαδή υστερούμε κατά 36,4% σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ και κατά 43,4% σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Στο πρώτο σκέλος που αφορά τους μισθούς και τα ημερομίσθια ο μέσος όρος στην Κύπρο είναι €15,6, ενώ στην ΕΕ είναι €22,9 και στην Ευρωζώνη €25,6. Δηλαδή υστερούμε κατά 31,9% σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ και κατά 39% σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι φιλέτα τα οποία πωλήθηκαν έναντι εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζονται στα αρχεία του Κτηματολογίου να έχουν μηδενική αξία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καταβολή ακόμα 60 εκατ. ευρώ από ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος
  • Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού για τη Λευκωσία
  • Επέκταση και του τουρκικού εμπάργκο ενάντια στην κυπριακή ναυτιλία

Αλήθεια

 «Πρόταση take it or leave it για την ΑΤΑ από τον υπουργό»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από έγκυρες πηγές, ο υπουργός εργασίας θα παρουσιάσει εντός της ερχόμενης βδομάδας πρόταση στους εργοδότες και συνδικαλιστές για την ΑΤΑ με την πρόθεση χρήσης του take it or leave it. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι μετά τη συνάντηση με τον υπουργό θα αρχίσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα δει κατ’ αρχήν την ΠΑΣΥΔΥ στις 10 Απριλίου.  Η πρόταση, λένε οι πληροφορείς, θα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, απορρίπτεται όμως από τους εργοδότες, ενώ οι συνδικαλιστές τη συζητούν.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του έργου Starlight που αφορά στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και στην πώληση της APS Debt Servicing Cyprus Ltd.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Να κοπούν τα οριζόντια μέτρα και προσοχή με το ΓεΣΥ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ – Διαστάσεις στην υπόθεση έκδοσης μαθητικών αδειών οδήγησης σε αλλοδαπούς που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΡΥΠΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – Ο διευθυντής ασφαλείας αεροδρομίων του αρχηγείου αστυνομίας πέρασε από το σημείο ελέγχου εκρηκτικά και μαχαίρια και κανένας δεν πήρε χαμπάρι

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Πρώτο Εθνικό Συμβούλιο για Νίκο Χριστοδουλίδη με θετικό πρόσημο για πρωτοβουλίες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ – Να δρα υποστηρικτικά προς τον ΟΗΕ, η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ