You are here

Ψήφος εμπιστοσύνης για τετραήμερη εργασία

01/04/2023 06:00

Με θετικό μάτι αντίκρισαν την τετραήμερη εργασία εργαζόμενοι, στελέχη εταιρειών και πελάτες εταιρειών στην Κύπρο, λίγο πριν το κλείσιμο ενός χρόνου από την εφαρμογή της στην Κύπρο.

Σύμφωνα με δηλώσεις των στελεχών των εταιρειών PwC και ECOMMBX στη StockWatch, η τετραήμερη εργασία βελτίωσε την εξυπηρέτηση των πελατών, αύξησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ η πιλοτική εφαρμογή της είχε θετικό αντίκτυπο για τους εργαζομένους, εξισορροπώντας την επαγγελματική και προσωπική ζωή.

Δοκιμάστηκε στην πράξη και πέτυχε

Το πείραμα της τετραήμερης εργασίας μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένο από όλες τις απόψεις, σύμφωνα με την ECOMMBX, η οποία κλείνει ένα χρόνο εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας, σήμερα 1η Απριλίου.

Το ανθρώπινο δυναμικό έχει καλύτερη ισορροπία προσωπικής ζωής και εργασίας, είναι πιο οργανωμένο και έχει μεγαλύτερο κίνητρο να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του οργανισμού, υποστηρίζεται, ενώ όσον αφορά την παραγωγικότητα, με βάση στοιχεία του οργανισμού, έχει αυξηθεί.

«Στην πράξη, η τετραήμερη εργασία εφαρμόστηκε επιτυχώς, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, ούτε κατά τις εργάσιμες μέρες, ούτε και κατά τις βάρδιες του Σαββατοκύριακου», ανέφερε ο CEO της ECOMMBX, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, στη StockWatch.

«Αντίθετα, σε ένα ιδιαίτερα έντονο και ανταγωνιστικό τομέα όπως αυτός της πραγματοποίησης συναλλαγών, η ποιότητα βελτιώθηκε, οι πελάτες είναι ακόμα πιο ικανοποιημένοι και το κλίμα στην εταιρεία καλύτερο από ποτέ», σημείωσε.

Ο όγκος και η ποιότητα εργασίας αποτέλεσαν σημαντικές ως ένα βαθμό πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως αναφέρθηκε, καθώς έπρεπε να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, όπως και η επικοινωνία και η συνεννόηση, ώστε οι πελάτες να επηρεαστούν μόνο θετικά.

Ο κ. Χαραλαμπίδης, πρόσθεσε πως «ήταν μία απόφαση που γνωρίζαμε από την αρχή ότι περιείχε ρίσκο, δεδομένου ότι η επιτυχής υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος θα έπρεπε να περάσει διαμέσου πολλών και ποικίλων προκλήσεων».

Σημείωσε ότι η παραγωγικότητα διατηρήθηκε σε υψηλά ποιότητα, ενώ βελτιώθηκε το ηθικό των εργαζομένων και η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η μείωση των εργάσιμων ημερών σε τέσσερις, με μία επιπλέον μέρα άδεια, έδωσε σημαντικό κίνητρο και θέληση και μεταφράστηκε σε καλύτερα αποτελέσματα για τον οργανισμό, πρόσθεσε.

Απηύθυνε, παράλληλα, κάλεσμα προς άλλους οργανισμούς και επιχειρήσεις, να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργασία, επισημαίνοντας ότι «αν γίνει με το σωστό τρόπο, η τετραήμερη εργασία ευνοεί όλους, εργαζόμενους, οργανισμό και πελάτες».

Συνεχίζεται η τετραήμερη και το 2023

Τα θετικά αποτελέσματα που διαπίστωσε η PwC Κύπρου από την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2022, οδήγησαν τον CEO του οργανισμού, Φίλιππο Σώσειλο, να εξαγγείλει εφαρμογή της για τους ίδιους μήνες του 2023.

Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα του οργανισμού, το 77% των εργαζομένων ανέφερε ότι δεν εργάστηκε καθόλου τις περισσότερες Παρασκευές. Ποσοστό 95% δήλωσε ότι η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας είχε θετικό αντίκτυπο στους ίδιους.

Η παραγωγικότητα κατά τους δύο καλοκαιρινούς μήνες του 2022, αυξήθηκε με βάση τις απαντήσεις του 65% των εργαζομένων, ενώ 34% απάντησαν ότι παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Σε σχέση με την εξυπηρέτηση πελατών, το 61% ανέφερε ότι παρέμεινε στα ίδια υψηλά επίπεδα και βελτίωση είδε το 37%.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση του όγκου εργασίας κατά την τετραήμερη εργασία, το 85% απάντησε πως διεκπεραίωσε τις εργασίες του στις τέσσερις μέρες, αντί πέντε. Ποσοστό 93% ανέφερε ότι οι επικεφαλής τους ήταν υποστηρικτικοί.

Με βάση τις απαντήσεις των επικεφαλής τμημάτων, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται εξίσου σημαντικά από τον οργανισμό, καθώς το 97% δήλωσε ότι η παραγωγικότητα, είτε αυξήθηκε, είτε παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Ποσοστό 91% ανέφερε ότι το ηθικό και η ευεξία των εργαζομένων επηρεάστηκαν θετικά, ενώ σε σχέση με την εξυπηρέτηση πελατών, οι επικεφαλής ανέφεραν ότι το επίπεδο εξυπηρέτησης επηρεάστηκε είτε θετικά ή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Της Μαρίας Κυριακίδου