You are here

Στο 5,4% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

31/03/2023 12:23

Κατά 5,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Τον Φεβρουάριο οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 6,5% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat και κατά 6,1% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Στην ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός έκανε πτώση-ρεκόρ στο 6,9% τον Μάρτιο (είναι η μεγαλύτερη από τότε που η Eurostat άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1991). Εναν μήνα πριν ήταν στο 8,5% και τον Ιανουάριο ήταν στο 8,6%.  Η επιβράδυνση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση των τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν είχαν εκτιναχθεί στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα ήταν 7,1%. 

Ωστόσο, ο δείκτης που αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, γνωστός από τους οικονομολόγους ως δομικός πληθωρισμός και θεωρείται καλύτερος δείκτης της υποκείμενης τάσης, επιταχύνθηκε ελαφρώς στο 5,7% από 5,6% τον Φεβρουάριο.

Μετά από ένα σερί ρεκόρ αυξήσεων των επιτοκίων, η ΕΚΤ απέφυγε να δεσμευτεί για περισσότερες αυξήσεις, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν υποχωρήσει η τρέχουσα αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και από τα στοιχεία που περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν, είπαν πρόσφατα ότι είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: Euro2day