You are here

Πρωτοποριακές τομές στην Cyta – Επένδυση στις ΑΠΕ

06/05/2023 06:01

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στη StockWatch, ο Μιχάλης Ιωαννίδης πρόεδρος του ΔΣ της Cyta αγγίζει ουσιώδη ζητήματα που αποτελούν την πεμπτουσία του σήμερα και του αύριο του μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας.

Αναφέρεται στην ανάγκη του οργανισμού να ανοίξει το φτερά του στον τομέα της ενέργειας και εξηγεί γιατί η Cyta βλέπει τον ανταγωνισμό στα μάτια και πως ο οργανισμός έχει ξεφύγει από τα στεγανά της δημοσιοϋπαλληλικής κουλτούρας.

Σκιαγραφεί το πελατοκεντρικό μοντέλο του οργανισμού, τους χειρισμούς που διενεργούνται ώστε να ξεπεράσει η Cyta τα θεσμικά προβλήματα.
Υπεραμύνεται των αποφάσεων που έλαβαν διοίκηση, η διεύθυνση και το προσωπικό ώστε ο οργανισμός να αποφύγει την ιδιωτικοποίηση και εξηγεί πως η Cyta προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Ερ.: Κύριε Ιωαννίδη, είναι αλήθεια ότι η Cyta θα ανοίξει φτερά και στον τομέα της ενέργειας; Ο οργανισμός προσβλέπει να γίνει και πάροχος; 

Απ.: Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Η πρόθεση όμως είναι οριστική. Υπάρχουν βάσιμοι παράγοντες που μας οδηγούν σε αυτόν τον τομέα. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Cyta έχει ετησίως πολύ μεγάλο κόστος στην κατανάλωση ενέργειας. Η τεχνολογική της υποδομή συνεπάγεται  με αυξημένη παροχή ενέργειας. Το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ομολογώ είναι τεράστιο. Είναι ένας από τους λόγους που μας ωθεί να επισπεύσουμε την επένδυση μας στις ΑΠΕ και μεσοπρόθεσμα στοχεύουμε να καταστούμε και πάροχοι εναλλακτικών πηγών ενέργειας. 

Ερ.: Έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό σας; 

Απ.: Ασφαλώς. Στον προϋπολογισμό μας έχουμε προβλέψει  για το σκοπό αυτό €10 εκατ. για το 2023 και €10 εκατ. για τον επόμενο χρόνο. Στόχος είναι να ανεξαρτητοποιηθεί ο οργανισμός από το συμβατικό ηλεκτρικό ρεύμα και να χρησιμοποιήσει τις ΑΠΕ για ιδία χρήση. Όμως την ίδια ώρα εδώ και ένα χρόνο μελετούμε το ενδεχόμενο η Cyta να δραστηριοποιηθεί στην αγορά και ως πάροχος.  

Ερ.: Ο οργανισμός βλέπει στα μάτια τον ανταγωνισμό;

Ερωτηθείς για το πως η Cyta καταφέρνει να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι ο οργανισμός εξ υπαρχής είδε τον ανταγωνισμό στα μάτια. 

Απ.: «Ο οργανισμός κατάφερε τα τελευταία χρόνια να γίνει πιο εμπορικός. Υιοθέτησε και εφαρμόζει με επιτυχία ένα εξαιρετικά πελατοκεντρικό μοντέλο». 

Ερ.: Πως ερμηνεύετε εσείς αυτό το πελατοκεντρικόμοντέλο; 

Απ.: Κοιτάξτε. Οι δυνάμεις της αγοράς μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον σε υποχρεώνουν να δεις τον πελάτη. Να τον ακούσεις, να τον εξυπηρετήσεις. Η ουσία μίας επιχείρησης είναι η εξυπηρέτηση του πελάτη. Και εμείς εδώ στη Cytaέχουμε «σημαία» ότι το επίκεντρο είναι ο άνθρωπος. Είναι γεγονός ότι η πελατοκεντρικότητα της Cyta είναι που έχει βοηθήσει τον οργανισμό να είναι σήμερα ανταγωνιστικός.

Ερ.: Υπάρχουν στρεβλώσεις στον οργανισμό; 

Απ.: Θα έλεγα ναι. Yπάρχουν στρεβλώσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι απότοκο του καθεστώτος του ως οργανισμός δημοσίου δικαίου. Γνωρίζουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απορρέουν μέσα από τους κανονισμούς λειτουργίας των οργανισμών αυτής της φύσης. Ωστόσο, με τον υπερβάλλοντα ζήλο του εργατικού της δυναμικού, η Cyta κατάφερε να ξεπεράσει αυτά τα θεσμικά προβλήματα. 

Ερ.: Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η Cyta κατάφερε να το στοίχημα κατά της δημοσιοϋπαλληλικήτης κουλτούρας; 

Απ.: Το σίγουρο είναι ότι η πλειονότητα του προσωπικού της Cyta έχει απογαλακτιστεί από το δημοσιοϋπαλληλικό του μοντέλο. Και πάλι σε αυτό το σημαντικό σκέλος η αφοσίωση και η προσαρμοστικότητα του προσωπικού σε συνέργεια με τα ανοικτά μυαλά των συντεχνιών που είναι οργανωμένες στην Αρχή, κατάφεραν να την φέρουν σε ένα σύγχρονο επίπεδο που είναι ικανό να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Τολμώ να πω ότι διοίκηση, διεύθυνση και προσωπικό είδαν έγκαιρα τους κινδύνους που καραδοκούσαν. 

Ερ.: Το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης της Cyta ήταν ένας από τους κινδύνους; 

Απ.: Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι οι συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση της Cyta διεξάγονταν τότε σε ένα τοξικό περιβάλλον. Βλέπαμε τότε κολοσσούς, που είχαν ιδιωτικοποιηθεί, να διαλύονται σε πολλές χώρες. Οι άνθρωποι μας εδώ είχαν την ικανότητα να διαπιστώσουν σε ανύποπτο χρόνο ότι ο κίνδυνος αποτυχίας σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης του δεν ήταν απόμακρος. Την ίδια ώρα ως πολιτεία είχαμε τελικά αποφασίσει να μην κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Η ιδιωτικοποίηση της Cyta δεν έγινε, ωστόσο, προχωρήσαμε σε θεσμικές αλλαγές για να μπορέσει ο οργανισμός να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς.

Ερ.: Θα ήθελα κι εγώ, αν μου επιτρέπετε, να σας υπενθυμίσω ότι ήταν από ελάχιστες περιπτώσεις που βρέθηκαν στο ίδιο χαράκωμα με μία γροθιά το ΔΣ, η διεύθυνση και το προσωπικό ενός οργανισμού με στόχο να διαχειριστούν συλλογικά μία τόσο μεγάλη πρόκληση. 

Απ.: Συμφωνώ απόλυτα. Η συλλογική αντιμετώπιση του ενδεχομένου ιδιωτικοποίησης του οργανισμού αποδείχθηκε σημαντικό κίνητρο, ώστε, οι άνθρωποι στη Cyta να αντιληφθούν τι ακριβώς εξελισσόταν ενώπιον τους. Βασικό μέλημα όλων ήταν η επιβίωση του οργανισμού. Και το αίσθημα αυτό προερχόταν πηγαία από την ανώτατη διεύθυνση και το προσωπικό. Ένα προσωπικό το οποίο πέραν από τη βαθιά του μόρφωση, είναι και διορατικό. Βλέπει μπροστά. 

Ερ.: Είναι όντως τόσο βαθιά η σχέση προσωπικού και διεύθυνσης στη Cyta; 

Απ.: Οι δικές μου παραστάσεις αυτό βλέπουν. Το προσωπικό αγαπά τον οργανισμό, διότι η πλειονότητα του έχει μεγαλώσει μέσα από τη Cyta. Ο οργανισμός είναι ανθρωποκεντρικός και οι άνθρωποι του σύγχρονοι. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι καταλυτικοί για την πρόοδο του.

Ερ.: Έχετε κάνει σκέψεις για μερική μετοχοποίηση της Cyta και ένταξης της στο ΧΑΚ; 

Απ.: Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το πολιτικό υπόβαθρο για να γίνει κάτι τέτοιο. Θα έβλεπα ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε βάθος χρόνου, όχι όμως με τοξικό τρόπο.

Ερ.: Θεωρούν κάποιοι τη Cyta να διατηρεί δεσπόζουσα θέση στο ολιγοπώλιο του τομέα τηλεπικοινωνιών. Και ό,τι είσαστε κατά κάποιο τρόπο μονοπώλιο. Τα σχόλια σας.  

Απ.: Τεχνικά, ίσως η Cyta να θεωρείται μονοπώλιο,λόγω του ότι προσφέρει τις υποδομές της στους ανταγωνιστές. Έχουμε έσοδα ως οργανισμός από αυτή την υπηρεσία. Όμως δεν επαναπαυτήκαμε ποτέ. Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες της αγοράς δεν χαρίζονται. Και είναι για αυτό που οι ομάδες της Cyta αγωνίζονται καθημερινά για να διατηρήσουν το μερίδιο της στην αγορά.

Ερ.: Ένας οργανισμός που έχει σταθερή κερδοφορία, γιατί να επιδιώκει τη μείωση του αριθμού του προσωπικού του;

Απ.: Θα πρέπει να σας πω ότι σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, το εργατικό κόστος λογαριάζεται. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η γήρανση του εργατικού δυναμικού, όταν αυτό έχει να κάνει με υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια ελάχιστος κόσμος έχει προσληφθεί στη Cyta. Ο οργανισμός προσφέρει τεχνολογία και είναι εκ των ων ουκ άνευ να θέλει να διεισδύσει σε αυτό νέο αίμα με εξειδικευμένες γνώσεις.

Ερ.: Είναι σε αυτό το πλαίσιο που εκπονήθηκε πρόσφατα σχέδιο εθελούσιας εξόδου μέσω του οποίου έφυγαν 300 μέλη του προσωπικού σας; 

Απ.: Όπως όλοι γνωρίζουν η Cyta είναι ένας τεράστιος τεχνολογικός οργανισμός. Εργοδοτεί 2.500 χιλιάδες άτομα. Λειτουργεί με 13 διαφορετικούς τομείς. Πρέπει να έχει εμπειρίες και να ακολουθεί την τεχνολογική πρόοδο. Το εργασιακό κόστος είναι ένα θέμα.

Ερ.: Συμφωνείτε ότι σωστά η κυβέρνηση και η Βουλή συμφώνησαν στην παροχή ανεργιακού επιδόματος σε περίπου 1000 πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει εθελοντικά, λαμβάνοντας αφορολόγητες αποζημιώσεις μέχρι €200 χιλ.;

Απ.: Είναι καθαρά προσωπική μου άποψη ότι από τη στιγμή που υπάλληλοι επιλέγουν ένα ελκυστικό σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, λαμβάνοντας αφορολόγητες αποζημιώσεις μέχρι €200 χιλ. και άλλα παρεμφερή ωφελήματα, θεωρώ ότι είναι άτοπο να απαιτούν και ανεργιακό επίδομα. Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι περίπου 300 πρώην υπάλληλοι της Cyta που έφυγαν πρόσφατα με σχέδιο εθελούσιας εξόδου με παρόμοια ωφελήματα και χαριστική αποζημίωση, όπως οι τραπεζικοί, δεν ήταν δικαιούχοι ανεργιακού επιδόματος.  

Ερ.: Υπάρχουν αξιοκρατικές διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού σας που είναι πέραν αυτών του δημοσίου; 

Απ.: Με τις συντεχνίες έχουμε συμφωνήσει πρόσφατα και είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο πιο αξιοκρατικό. Ουδείς αμφισβητεί ότι τα χρόνια υπηρεσίας ενός υπαλλήλου παίζουν ρόλο. Και είναι αποδεκτό ότι ένα κομμάτι των προσαυξήσεων του θα πρέπει να προκύπτει από τη μακρόχρονη του υπηρεσία. Δεν πρέπει όμως να είναι το κύριο σημείο αναφοράς των κριτηρίων για προαγωγή. Θεωρώ ότι σημαντικό σκέλος της παροχής προσαύξησης είναι η απόδοση, η παραγωγικότητα του υπαλλήλου. Όμως, θα πρέπει να υπάρχει και ένα τρίτο κομμάτι της προσαύξησης που είναι η καταβολή προσωρινού μπόνους για την απόδοση του σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε ότι αφορά τις προαγωγές συμφωνώ ότι θα πρέπει να δίδονται στη βάση της παραγωγικότητας και της ικανότητας του υπαλλήλου και όχι στη βάση της αρχαιότητας. 

Ερ.: Λειτουργούν συστήματα παραγωγικότητας στη Cyta;

Απ.: Στη Cyta εφαρμόζεται από το 2021 το σύστημα διαχείρισης απόδοσης το οποίο είναι το μόνο που λειτουργεί στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.Είναι στη βάση προτύπων σχεδίων διαχείρισης απόδοσης που λειτουργούν σε μεγάλες επιχειρήσεις και το οποίο στοχοθετεί τον κάθε υπάλληλο στη βάση των στόχων που τίθενται από τον οργανισμό. Δημιουργούνται τρόποι βελτίωσης τους και αξιολογούνται για να είναι παραγωγικοί. Κάθε χρόνο βάζουμε και νέα στοιχεία και μαθαίνουμε από την εμπειρία. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι υπάρχει και το απόλυτο σύστημα απόδοσης. Θα πρέπει να σημειώσω ότι στη Cyta υπάρχουν κανονισμοί που έχουν συμφωνηθεί με τις συντεχνίες. Οι προαγωγές θα περνούν μέσα από ιδιωτικά κέντρα αξιολόγησης ακριβώς για να μην μένουν οποιεσδήποτε σκιές.   

Ερ.: Τι γίνεται με τα θέματα διακυβέρνησης; 

Απ.: Κάναμε τομές σε θέματα διακυβέρνησης στη Cyta. Έχουμε διαφανείς διαδικασίες σε όλες μας τις ενέργειες και πράξεις. Έχουμε συστήσει υπηρεσία διαχείρισης κινδύνου. Ο τρόπος καταρτισμού του προϋπολογισμού γίνεται σε συνάρτηση με το επιχειρησιακό πλάνο. Ένας οργανισμός που θέλει να ανταγωνιστεί μακροπρόθεσμα, οφείλει να έχει διακυβέρνηση διεθνούς επιπέδου. 

Ερ.: Ποια είναι η προσέγγιση σας σε ότι αφορά την ΑΤΑ και την απόδοση της αφού βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες μέρες; 

Απ.: Η ΑΤΑ είναι καλό εργαλείο το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με τρόπο ώστε να μην μονιμοποιεί τον πληθωρισμό. Είναι η ταπεινή μου άποψη πως η ΑΤΑ είναι αναγκαία, κυρίως για ομάδες εργαζομένων που ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. 

Ερ.: Υπάρχει βάση στην αξίωση εργοδοτικών οργανώσεων για κατάργηση της; 

Απ.: Δεν υποστηρίζω την κατάργηση της. Είμαι όμως υπέρ της στάθμισης της. Της κλιμακωτής απόδοσης της. Συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μία παρέμβαση για ένα αποτελεσματικό σύστημα αναδιαμονής του πλούτου με το σωστό τρόπο.

Ο Μιχάλης Ιωαννίδης, με βαθιά γνώση της αγοράς, δεν είναι δύσκολο για το συνομιλητή του να καταλάβει όταν απέναντι του έχει έναν ζωντανό άνθρωπο, με όραμα και στόχους. Με αθλητική και μουσική κουλτούρα. 

«Ήμουνα αθλητής, είμαι ιστιοπλόος, πετώ αεροπλάνα, είμαι παιδί της ροκ, έπαιζα κιθάρα, η Ολυμπιάδα Νεαπόλεως είναι η ερωμένη μου και το ΑΠΟΕΛ η ποδοσφαιρική μου ομάδα». 

Ερ.: Λένε ότι είναι ευλογημένος εκείνος που είναι προικισμένος με αθλητικό και μουσικό υπόβαθρο.  Συμφωνείτε κ. Ιωαννίδη; 

Απ.: Συ είπας…

Ο Μ. Ιωαννίδης, είναι γιός ενός πρώην αξιόλογου εκπαιδευτικού, εξαίρετου πολιτικού, υπουργού, βουλευτή και αθλητικού παράγοντα, του αείμνηστου Ουράνιου Ιωαννίδη. To μήλο κάτω από τη μηλιά; Ίσως…

Του Λεύκου Χρίστου