You are here

Οι σύγχρονες τάσεις στον τομέα της διαχείρισης στόλου εταιρικών οχημάτων

Οι σύγχρονες τάσεις στον τομέα της διαχείρισης στόλου εταιρικών οχημάτων

25/05/2023

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Έκθεσης του Markets and Markets, ο τομέας της διαχείρισης στόλου εταιρικών οχημάτων αναμένεται να εκτοξευθεί από τα 25,5 δισ. δολάρια που ήταν στο τέλος του 2022, σε 52,4 δισ. δολάρια το 2027. Πρόκειται για έναν τομέα με συνεισφορά πολλών ετών στην αγορά, ο οποίος γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη στη μετά την πανδημία εποχή. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και εφαρμογές στον τομέα αυτό, ενσωματώνουν σε μεγάλο βαθμό τις καινοτομίες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, ενδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων, μειώνοντας, παράλληλα, το κόστος. Είναι σημαντικό για κάθε επιχείρηση που διαθέτει στόλο εταιρικών οχημάτων, να αξιοποιεί την τεχνολογία και τις εφαρμογές που υπάρχουν στην αγορά για τη διαχείριση του στόλου αυτού, όπως επίσης και να ακολουθεί τις νέες τάσεις στον τομέα, έτσι ώστε να επωφελείται εγκαίρως από τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι τάσεις, όπως καταγράφονται διεθνώς για το 2023, εστιάζουν μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ασφάλειας τόσο των οδηγών όσο και των οχημάτων, στην περαιτέρω ενδυνάμωση υφιστάμενων εφαρμογών που επιτρέπουν τον εντοπισμό των οχημάτων ανά πάσα στιγμή, στην ενίσχυση της εξ αποστάσεως διαχείρισης του εταιρικού στόλου μέσω διαδικτύου ή web application, στη διασφάλιση της ασφάλειας προσωπικών δεδομένων καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης ή της κατάχρησης καυσίμων.

Μάλιστα, η ασφάλεια οδηγών και οχημάτων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των εξελίξεων στον τομέα, πρωτίστως για την προστασία των εργαζομένων και δευτερευόντως για τη μείωση του κόστους που προκύπτει από αλόγιστες σπατάλες, ζημιές ή/και κλοπές. Με τη συνεχή ανάπτυξη που σημειώνεται στα λογισμικά συστήματα, παρατηρείται βελτίωση σε ό,τι αφορά εφαρμογές και πτυχές όπως το geofencing, η οδική συμπεριφορά, τα στοιχεία του οδηγού που επιβαίνει του οχήματος και όχι μόνο. Η αναβάθμιση αυτή, μειώνει αισθητά τις πιθανότητες ατυχημάτων. Την ίδια στιγμή, οι κλοπές οχημάτων αλλά και η σπατάλη σε καύσιμα μέσα από μη ενδεδειγμένες πορείες που ακολουθούνται, αποτελούν διαχρονική πρόκληση. Παράλληλα, η καταγραφή μεγαλύτερου αριθμού δεδομένων και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, ανοίγει νέους δρόμους σε ό,τι έχει να κάνει με την ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών στην καθημερινή λειτουργία κάθε εταιρείας.

Επιπρόσθετα, ο εντοπισμός οχημάτων σε πραγματικό χρόνο και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μέσω εφαρμογών που βασίζονται στην τεχνολογία GPS, προσδίδει νέες διαστάσεις στη διαχείριση του στόλου. Μέσω εύχρηστων πλατφορμών, η επιχείρηση έχει την ευχέρεια να γνωρίζει, ανά πάσα στιγμή, πού βρίσκονται τα οχήματά της και ποια η κατάστασή τους, καθώς και να διασφαλίζει ότι ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας από τους οδηγούς. Εντός του 2023 αναμένεται επίσης, η εστίαση στην περαιτέρω ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις τεχνολογίες που αξιοποιούνται για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων λογισμικών.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια για αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης στόλου εταιρικών οχημάτων, διαδραματίζει και η περαιτέρω εμβάθυνση σε πλατφόρμες εξ αποστάσεως διαχείρισης. Ιδιαίτερα τώρα, που βαδίζουμε σε μία πιο ψηφιακή εποχή, η τάση αυτή εμφανίζει ραγδαία άνοδο, με την πανδημία να έχει αναδείξει την ανάγκη για εξεύρεση νέων τρόπων επίβλεψης της παραγωγικότητας και της επίλυσης ζητημάτων που προκύπτουν σε καθημερινή βάση.

Τα λογισμικά αυτά, βοηθούν τους διαχειριστές να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα στελέχη αλλά και τους οδηγούς, ενώ συνεισφέρουν τα μέγιστα στην καταγραφή πολύτιμων δεδομένων για αναδιαμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της κάθε διαδικασίας ξεχωριστά, σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες και την αποδοτικότητα. Γεγονός που καθιστά, ωστόσο, ως άμεση την ανάγκη για αναβάθμιση της ασφάλειας των ευαίσθητων αυτών δεδομένων, λόγω κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και της περαιτέρω αξιοποίησης των δικτύων 5G, τα οποία προσθέτουν σε επίπεδο ταχύτητας και παραγωγικότητας.

Ως NEDECO Electronics Ltd, φροντίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να ενσωματώνουμε τις σύγχρονες τάσεις στις λύσεις που προτείνουμε στους πελάτες μας στον τομέα. Μέσα από μια εύχρηστη πλατφόρμα, η κάθε εταιρεία διαθέτει πρόσβαση σε στατιστικά και άλλα στοιχεία, γεγονός που ενισχύει την ικανότητα για λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης του στόλου εταιρικών οχημάτων. Η πρόσβαση στα στοιχεία γίνεται εύκολα μέσω έξυπνων συσκευών ή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανεξάρτητα από τον χώρο που βρίσκεται ο χρήστης, ενώ ειδοποιήσεις και προειδοποιητικά μηνύματα αποστέλλονται σε κινητά τηλέφωνα ή/και σε ειδική εφαρμογή-πλατφόρμα.

Technology Solutions Consultant, NEDECO Electronics Ltd.