You are here

Barclays: Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανοδικό δρόμο μπροστά

26/05/2023 12:13

Η Barclays εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads δεν φαίνονται ιδιαίτερα ‘πλούσια’, ακόμη και μετά τη μετεκλογική συμπίεσή τους και η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί.

«Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν υπεραπόδοση αυτή την εβδομάδα, με τα 10ετή spreads έναντι της Γερμανίας να περιορίζονται κατά περίπου 20 μ.β., μετά τα ισχυρά εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής για το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και μετά από αυτό το σκέλος της σύσφιξης, συνεχίζουμε να βλέπουμε περιθώρια συμπίεσης των spreads μεσοπρόθεσμα», προβλέπει η βρετανική τράπεζα.

Μετά τις πρόσφατες κινήσεις, τα ελληνικά spreads δεν φαίνονται ιδιαίτερα σφιχτά έναντι των σημερινών κρατικών αξιολογήσεων της Ελλάδας, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά spreads εμφανίζονται σχετικά πιο ακριβά και ως εκ τούτου, θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για ουσιαστική σύσφιξη με βάση τις μελλοντικές αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων και εν αναμονή της συμπερίληψης της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας.

Από αυτή την άποψη, το καθοριστικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, θα ανοίξει πιθανότατα το δρόμο για αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα (IG) σχετικά γρήγορα.

Η Fitch θα επανεξετάσει την ελληνική αξιολόγηση στις 9 Ιουνίου και δεν αποκλείουμε εντελώς μια άμεση αναβάθμιση σε IG (δηλαδή, από BB+ σε BBB-) δεδομένου του εκλογικού αποτελέσματος, αν και ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν μάλλον η Fitch να αλλάξει τις προοπτικές σε θετικές, με μια αναβάθμιση στη συνέχεια να τίθεται στο τραπέζι κατά την αναθεώρηση του Δεκεμβρίου.

Η S&P θα επανεξετάσει την Ελλάδα τον Οκτώβριο και δεδομένου ότι οι προοπτικές είναι ήδη θετικές, θεωρεί πιθανή μια αναβάθμιση εκείνου του μήνα.

Συνολικά, η ένταξη της Ελλάδας στους βασικούς δείκτες ομολόγων IG - οι οποίοι συνήθως απαιτούν δύο από τους S&P/Fitch/Moody's για να αξιολογήσουν τη χώρα ως IG - φαίνεται τώρα αρκετά πιθανή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (η Moody's αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την IG, οπότε πιθανότατα θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος από τους άλλους οργανισμούς).

Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη των περιθωρίων

«Καθώς η Ελλάδα πραγματοποιεί τη μετάβαση στην IG, πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί προς το πλαίσιο των αποτιμήσεων σε σχέση με την Πορτογαλία (που σήμερα αξιολογείται με BBB+/BBB+/Baa2 από τους S&P/Fitch/Moody's, έναντι των αξιολογήσεων BB+/BB+/Ba3 για την Ελλάδα), προβλέπει η Barclays.

«Από την άποψη αυτή, τόσο η πορτογαλική όσο και η ελληνική αγορά ομολόγων είναι αξιοσημείωτες για τις χαμηλές ελεύθερες επιδόσεις τους, σε αντίθεση με τις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, και υποδηλώνουν τη δυνατότητα αποτίμησης ενός πριμ σπανιότητας και στις δύο καμπύλες».

Ακόμη και μετά την πρόσφατη σύσφιξη, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με διαφορά άνω των 60 μ.β. από τα αντίστοιχα πορτογαλικά και αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα κάνει μια αρκετά γρήγορη μετάβαση στην IG, τότε θα αξιολογείται πιθανώς μόνο δύο ή περισσότερες βαθμίδες κάτω από την Πορτογαλία από τους βασικούς οργανισμούς.

Ο αντίκτυπος αυτών των αγοραστικών ροών στην αγορά θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιοσημείωτος δεδομένης της σχετικά αραιής προσφοράς ελληνικών ομολόγων από τώρα έως το τέλος του έτους (η Ελλάδα έχει ήδη εκδώσει ομόλογα ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το Δημόσιο έχει προβλέψει συνολική έκδοση μόνο 7 δισ. ευρώ στο σχέδιο χρηματοδότησής του για το 20234).

«Συνολικά, εξακολουθούμε να βλέπουμε σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω συμπίεση των ελληνικών spreads, παρά το πρόσφατο σκέλος της σύσφιξης», καταλήγει η Barclays.

Πηγή: Euro2day