You are here

Θα δεχόταν ύφεση στο ΗΒ ο Χαντ

26/05/2023 12:53

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι θα ένιωθε «άνετα» με μια ύφεση στη βρετανική οικονομία αν ήταν αναγκαίο τίμημα για τη μείωση του ακόμα υψηλού πληθωρισμού.

Τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό το μήνα Απρίλιο έδειξαν ότι μειώθηκε από το 10,1% στο 8,7%, για πρώτη φορά σε μονοψήφιο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη, στο 8,2% και παράλληλα ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε από 6,2% σε 6,8%.

Μιλώντας στο Sky News ο κ. Χαντ είπε ότι θα υποστήριζε πλήρως μια απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να φτάσει και στο 5,5% από το 4,5%, υψηλό 15 ετών που έχει διαμορφωθεί πλέον μετά από 12 διαδοχικές αυξήσεις.

Στο ερώτημα αν θα αισθανόταν άνετα με την πιθανή πρόκληση ύφεσης από νέες αυξήσεις των επιτοκίων, ο Βρετανός Υπουργός απάντησε: «Ναι, διότι εν τέλει ο πληθωρισμός είναι εστία αστάθειας. Και αν θέλουμε να έχουμε ευημερία, να αναπτύξουμε την οικονομία, να μειώσουμε τον κίνδυνο ύφεσης, πρέπει να υποστηρίξουμε την Τράπεζα της Αγγλίας στις δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνει».

Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε αυτή την εβδομάδα πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφύγει την ύφεση, πολλοί Βρετανοί οικονομολόγοι θεωρούν την ύφεση πιθανή λόγω των αναμενόμενων περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια.

«Δεν υπάρχει τίποτα αυτόματο ως προς τη μείωση του πληθωρισμού, είναι μια δύσκολη αποστολή, αλλά πρέπει να την εκπληρώσουμε και θα το κάνουμε. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης. Εν τέλει, το μόνο μονοπάτι προς τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι να ρίξουμε τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε ο Τζέρεμι Χαντ.