You are here

Βήματα εκσυγχρονισμού αποφάσισε η ΠΑΣΥΔΥ

26/05/2023 20:56

Περιορισμό των θητειών του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ σε δύο συνεχόμενες πενταετείς θητείες, με δικαίωμα υποβολής για την πρώτη υποψηφιότητα, μέχρι το 65ο έτος ηλικίας, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο του Καταστατικού Συνεδρίου της Παγκύπριας Οργάνωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ).

Σε ανακοίνωση της Οργάνωσης, αναφέρεται ότι το διήμερο 60ό Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη έγκριση καταστατικών τροποποιήσεων, που προτάθηκαν από το Γενικό Συμβούλιο, θα συμβάλουν στη λειτουργικότητα και τον εκσυγχρονισμό της Οργάνωσης και θα την βοηθήσουν να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του καταστατικού υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των ψηφισάντων στο Συνέδριο και έχουν υποβληθεί προς έγκριση στον Έφορο Συντεχνιών. Με τις αλλαγές αυτές η ΠΑΣΥΔΥ αποδεικνύει έμπρακτα ότι η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός αποτελούν στόχο και προτεραιότητα για την Οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ανακοίνωσα.

«Θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του 60ού Συνεδρίου μας, το οποίο ασχολήθηκε με όλα τα ζητήματα που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους και τη δημόσια υπηρεσία, αλλά και με θέματα που ενδιαφέρουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου.

Η ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει, επίσης, ικανοποίηση για την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα του Συνεδρίου, για σταδιακή αποκατάσταση και του επιδόματος βάρδιας και της αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση, παράλληλα προς τη σταδιακή αποκατάσταση της αποκοπής του 15% για τα γενικά επιδόματα που ήδη συντρέχει. Σημειώνεται ότι η πρώτη αποκατάσταση της τάξεως του 50% θα εφαρμοστεί με τον Προϋπολογισμό του 2024 και η πλήρης αποκατάσταση θα γίνει με τον Προϋπολογισμό του 2025.

«Η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών και των συντονισμένων ενεργειών από την Οργάνωσή μας και επηρεάζει χιλιάδες συναδέλφους από πολλούς κλάδους, που εργάζονται με το σύστημα βάρδιας ή που η Υπηρεσία τους απαιτεί υπερωριακή απασχόληση», αναφέρει η ΠΑΣΥΔΥ.

Το Συνέδριο συνεχίστηκε με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβανομένης και της εξέτασης των θεμάτων που έθεσαν οι επαγγελματικοί Κλάδοι προς συζήτηση και την έκδοση Γενικής Απόφασης με τις θέσεις της Οργάνωσης και τον σχεδιασμό των μελλοντικών της δράσεων.

Αναφέρεται, ακολούθως, ότι «η επιτυχής ρύθμιση καίριων εργασιακών ζητημάτων κατά τον χρόνο που μεσολάβησε από το προηγούμενο Συνέδριο, όπως η ψήφιση του Νέου Συνταξιοδοτικού Σχεδίου, η συνομολόγηση νέας μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ, η μισθολογική αναβάθμιση των Αστυνομικών και των Πυροσβεστών, η επέκταση του ευέλικτου ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία και άλλα θέματα, στα οποία η ΠΑΣΥΔΥ πρωτοστάτησε, μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Επίσης, η Οργάνωση έθεσε ενώπιον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας μια σειρά από ζητήματα που εκκρεμούν και που αφορούν τόσο τους εργαζόμενους στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη για περαιτέρω διαβούλευση σχετικά με κάποιες πτυχές της Μεταρρύθμισης του Δημόσιου Τομέα, ώστε να καταστούν πιο λειτουργικές και εφαρμόσιμες, όπως επίσης στη φορολογική μεταρρύθμιση και στη ρύθμιση των συνθηκών απασχόλησης των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου.

Η επιταχυνόμενη ανέλιξη των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στον Δημόσιο Τομέα, η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης Δημοσίου και η άρση της παγοποίησης θέσεων, συγκαταλέγονται επίσης ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ως ζητήματα που χρειάζεται να προωθηθούν άμεσα.

«Η Οργάνωση των Δημοσίων Υπαλλήλων ήταν και παραμένει ο αξιόπιστος συνομιλητής, ο πολύτιμος εταίρος και ο δημιουργικός συνεργάτης όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες εξαίρουν την προσφορά της στη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων, αλλά και τη συμβολή της στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του συνόλου των πολιτών», σημείωσε ο κ. Ματθαίου. 

Κατέληξε με την προτροπή προς την εκτελεστική εξουσία για προώθηση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες όσο ποτέ, ώστε η χώρα να κάνει με αποφασιστικότητα τα βήματα προς τα εμπρός που απαιτούνται, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.