You are here

Παραμένει ο φόρος για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

27/05/2019 15:38

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στη φορολόγηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως φαίνεται να ξεκαθαρίζει ο υπουργός οικονομικών σε απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο και βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.

Ο κ. Περδίκης ζητούσε ενημέρωση αναφορικά με το τι ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ σχετικά με τη φορολόγηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και για το εάν υπάρχει πρόθεση συμπερίληψης της αγοράς αυτοκινήτου σε μηδενικό συντελεστή φορολόγησης του φόρου προστιθέμενης αξίας ως τρόπου στήριξης της αγοράς μέσων κυκλοφορίας φιλικών προς το περιβάλλον.

Στην απάντησή του, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι σε ότι αφορά την πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία για το ΦΠΑ, (2006/112/ΕΚ), δεν παρέχεται η ευχέρεια στα κράτη μέλη να επιβάλουν οποιοδήποτε συντελεστή ΦΠΑ, παρά μόνο τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στο εκάστοτε κράτος μέλος.

Προσθέτει ότι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη μέλη, κυμαίνονται μεταξύ 19% και 25%, με μόνο το Λουξεμβούργο στο 17%.

Όπως επισημαίνει, η Κύπρος εφαρμόζει ένα από τους χαμηλότερους κανονικούς συντελεστές ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών.

Τον περασμένο Μάρτιο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, κατέθεσαν πρόταση νόμου στη βουλή, με σκοπό την τροποποίηση του περί φόρου προστιθέμενης αξίας νόμου, ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να υπόκεινται σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. Η εξέταση της πρότασης νόμου, εκκρεμεί ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Μ.Χ.