You are here

Η αβεβαιότητα επηρεάζει το Athex

26/03/2015 12:53
Απώλειες καταγράφει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο με τα ομόλογα να παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, εν μέσω της αβεβαιότητας για την πορεία της Ελλάδας και τον κίνδυνο στάσης πληρωμών της οικονομίας.

Η Ελλάδα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να ολοκληρώσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις για να δοθεί στους δανειστές και να οριστεί έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει επί των προτάσεων.

Χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε για το τηλεφώνημα - δέσμευση που δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του δήλωσε ότι η κυβέρνηση, το αργότερο στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος, θα είναι έτοιμη για να παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές της προτάσεις.

«Πρέπει να αναγνωρίσω ότι ήμουν πολύ απαισιόδοξος κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, επειδή δεν υπήρχε καθόλου πρόοδος», φέρεται να δήλωσε ο κ. Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως μεταδίδει το Reuters, καταλήγοντας ωστόσο: «Πλέον είμαστε πίσω σε μια φυσιολογική διαδικασία και πιστεύω πως μπορούμε να καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι υπέρ της Ελλάδας, αγαπάμε την Ελλάδα, και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο χθεσινό Euroworking group, συμφωνήθηκε όπως η Ελλάδα παραδώσει στους θεσμούς τις αμέσως επόμενες ημέρες μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Έγινε λόγος για πρόοδο στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο «Brussels Group» το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει για την Ελλάδα μεταφέρεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Αυτήν τη στιγμή ο γενικός δείκτης τιμών στο ΧΑ καταγράφει απώλειες 2,53% υποχωρώντας στις 774,47 μονάδες, ενώ ο FTSE βρίσκεται στις 230,49 μονάδες και στο -3,03%.

Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες 6,66%.

Η Εθνική Τράπεζα καταγράφει πτώση 8,73%, η Alpha 5,73%, η Eurobank 4,85% και η Πειραιώς 4,64%.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου βρίσκεται στο ΧΑΚ αμετάβλητη στα €0,199 και στο ΧΑ επίσης αμετάβλητη στα €0,20.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανέρχεται σήμερα στο 10,73% από 10,75% χθες ενώ του τριετούς στο 19,1% από 19,2%.

Απώλειες καταγράφει και το κυπριακό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης στο ΧΑΚ βρίσκεται στις 79,54 μονάδες και στο -1,17% μονάδες, ενώ ο FTSE βρίσκεται στις 45,84 μονάδες με πτώση 3%.

Απώλειες καταγράφονται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους δείκτες χθες να καταγράφουν τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δύο και πέραν μηνών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,22%, στο Παρίσι ο CAC 40 1,58% και στη Φρανκφούρτη ο DAX 1,74%.

Γ.Χ.