You are here

ΠτΔ: Επιπρόσθετη πρόκληση οι κυρώσεις

25/04/2023 12:37

Την ανάγκη διαφύλαξης της Κύπρου ως αξιόπιστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης από το βήμα της 62ης Ετήσιας Συνέλευσης της ΟΕΒ.

Ο ΠτΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των τελευταίων ημερών σε σχέση με τις κυρώσεις που υποβλήθηκαν σε νομικά και φυσικά πρόσωπα της χώρας της Κύπρου για τη συνεργασία τους με ρώσους.

Σημείωσε ότι η διαφύλαξη του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματικοοικονομικού κέντρου, αποτελεί επιπρόσθετη πρόκληση και στοίχημα, για την κυβέρνηση.

Το πρωί ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε σύσκεψη στο προεδρικό στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Διοικητής της ΚΥΠ, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Μιλώντας στην ΕΤΓ της ΟΕΒ σημείωσε ότι υπήρξαν ενέργειες από τη πρώτη στιγμή από πλευράς της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τις εποπτικούς φορείς και τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές, με στόχο τη πλήρη διαφύλαξη του ονόματος της Κύπρου.

Τόνισε ότι «πρέπει όλοι να προσεγγίσουν το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και να το δούμε ως ευκαιρία για να μην υπάρχει η όποια σκιά και αμφιβολία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που εξελίσσονται στη Κύπρο».

«Αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης», είπε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μην σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεχθεί ακόμη ένα πλήγμα στην εικόνα της».

Έγιναν πολλά, θα γίνουν περισσότερα για κυρώσεις

Προσερχόμενος στην ΕΓΣ της ΟΕΒ, που ακολούθησε τη σύσκεψη στο προεδρικό, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε το αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα να αμαυρώσει το όνομα της χώρας, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά για ενίσχυση της διαφάνειας και θα γίνουν κι άλλα.

Δήλωσε ότι «συμφωνούμε όλοι ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε κανένα να αμαυρώσει το όνομα της χώρας και πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα».

«Αρκετά υπέφερε το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με νέες καταχωρίσεις στις λίστες κυρώσεων προέτρεψε «να κάνουμε υπομονή». «Θεωρώ ότι θα υπάρξουν νέες καταχωρήσεις από πλευράς ΗΠΑ, Ην. Βασιλείου, ΕΕ», είπε.

Τόνισε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά για ενίσχυση της διαφάνειας, «θα γίνουν και άλλα για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα», είπε.

«Δεν περιποιεί τιμή να υπάρχουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε οποιουσδήποτε ενδεχομένως να παραβίασαν κυρώσεις», πρόσθεσε.

Ο ΠτΔ απέρριψε το ότι υπήρξε διαβούλευση με τις ΗΠΑ σε ότι αφορά το θέμα των κυρώσεων. Πρόκειται, είπε, για «αποφάσεις μιας ξένης κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, τόνισε ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε και αυτόν τον τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τι προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια».

«Θα πράξουμε τα πάντα για το όνομα της χώρας»

Νωρίτερα, αποχωρώντας από το προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά τη σύσκεψη με θέμα τις κυρώσεις ΗΠΑ και Ην. Βασιλείου, ο ΠτΔ τόνισε ότι «ο στόχος είναι κοινός από όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας».

«Πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή την εξέλιξη ως ευκαιρία μια και καλή να τελειώνουμε με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητούμε».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έλαβε στοιχεία από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «όταν υπάρξει κάτι περισσότερο να είστε σίγουροι ότι θα σας ενημερώσω».