You are here

Αυξάνονται διεθνώς τα κρούσματα κορωνοϊού

15/02/2020 10:38

Η Ταϊλάνδη κατέγραψε ένα νέο κρούσμα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 34 από τον Ιανουάριο, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για μια 35χρονη, μέλος του υγειονομικού προσωπικού, που μολύνθηκε αφού ήρθε σε επαφή σε ασθενή, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Ελέγχου Λοιμώξεων σε συνέντευξη Τύπου. 
 
Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν αναρρώσει και έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους.
 
Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού Covid-19, στη συντριπτική τους πλειονότητα στην ηπειρωτική Κίνα, πάντως μέχρι στιγμής η Ταϊλάνδη δεν έχει καταγράψει θανάτους. 
 
Στη Χαβάη, οι υγειονομικές αρχές της χώρας ξεκίνησαν σήμερα έρευνα αναζητώντας οποιοδήποτε πιθανόν είχε στενή επαφή με τον Ιάπωνα τουρίστα που ασθένησε στο νησί Ουάχου και βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό λίγο καιρό αφού επέστρεψε στην πατρίδα του.
 
Το κρούσμα αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Χονολουλού και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των κρατικών υπηρεσιών υγείας, που δήλωσαν πως ο άνδρας εκτιμάται ότι είχε μολυνθεί στην Ιαπωνία πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ή ενώ μετέβαινε στη Χαβάη.
 
Η υπόθεση αυτή βασίζεται στην περίοδο επώασης των 14 ημερών του ιού και στο γεγονός ότι ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα ενώ βρισκόταν λιγότερο από μία εβδομάδα στη Χαβάη, εξήγησαν οι κρατικοί αξιωματούχοι.
 
Σε μια άλλη επί του θέματος εξέλιξη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση και τον επαναπατρισμό ορισμένων Αμερικανών πολιτών και μελών των οικογενειών τους που επιβαίνουν στο Diamond Princess, το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα στα νερά της Ιαπωνίας και έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας, λίγο έξω από το λιμάνι στη Γιοκοχάμα, έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα The Wall Street Journal.
 
Θα προσφερθούν σε περίπου 380 ανθρώπους θέσεις στις πτήσεις για τον επαναπατρισμό Αμερικανών από την Ιαπωνία, ανέφερε η Τζέρναλ.
Οι άνθρωποι που θα επαναπατριστούν αναμένεται να φθάσουν στις ΗΠΑ αύριο Κυριακή, διευκρίνισε η εφημερίδα επικαλούμενη τον Χένρι Γουόκ, διευθυντή του τμήματος που αρμόδιο για την προετοιμασία των υγειονομικών αρχών και τις νεοεμφανιζόμενες λοιμώξεις στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC).
 
Το Diamond Princess, κρουαζιερόπλοιο που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Carnival Corp, βρίσκεται σε καραντίνα από την 3η Φεβρουαρίου, όταν έφθασε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με 3.700 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα.
 
Οι 218 εξ αυτών έχει εξακριβωθεί πως μολύνθηκαν από τον COVID-19.
 
Εξάλλου, το ξέσπασμα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στην Κίνα θα μπορούσε "ίσως" να προκαλέσει μείωση που θα κυμαίνεται από το 0,2% ως το 0,3% του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, αναγνώρισε - για πρώτη φορά - ο Λάρι Κάντλοου, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.
 
"Θεωρούμε ότι ίσως το πρώτο τρίμηνο να χάσουμε (...) δύο ως τρία δέκατα της μονάδας του ΑΕΠ", είπε ο Κάντλοου, Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου της αμερικανικής προεδρίας.