You are here

Hμερήσιο ρεκόρ θανάτων στη Ρωσία

29/05/2020 14:10

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι 232 θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ένα ημερήσιο ρεκόρ που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 4.374. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, επιβεβαιώθηκαν 8.572 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 387.623, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία.

Στο μεταξύ, ο δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε λεπτομερή στοιχεία για τη θνησιμότητα, αποδίδοντας 636 θανάτους του Απριλίου απευθείας στον νέο κορωνοϊό και εντοπίζοντας άλλους 925 στους οποίους αυτός θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας, δίνοντας διευκρινίσεις με φόντο κατηγορίες για χειραγώγηση στοιχείων. Η ρωσική πρωτεύουσα, κύρια εστία της επιδημίας στη Ρωσία, αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω, από 639 σε 636, τον αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν απευθείας από την ασθένεια Covid-19.

Μόνο αυτοί οι θάνατοι υπολογίζονται στην επίσημη καταμέτρηση των θανάτων που οφείλονται στην επιδημία. Η διεύθυνση Υγείας της Μόσχας απαρίθμησε ωστόσο για πρώτη φορά λεπτομερώς τους θανάτους στους οποίους ο κορωνοϊός εκτιμάται πως είναι μία από τις αιτίες που τους προκάλεσαν.

Έτσι, 756 επιπλέον άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό πέθαναν στη Μόσχα αλλά από τις συνέπειες μιας άλλης ασθένειας, όπως προκύπτει από τις νεκροψίες. Σε 360 περιπτώσεις, η Covid-19 θεωρείται ότι "είχε πολύ πιθανόν μια σημαντική επίδραση στην κύρια ασθένεια και στις επιπλοκές της που προκάλεσαν τον θάνατο". Πάντα έπειτα από νεκροψία, 169 άνθρωποι, που είχαν βρεθεί αρνητικοί στον νέο κορωνοϊό όσο ήταν εν ζωή και μετά τον θάνατό τους, υπάρχουν τώρα υποψίες ότι πέθαναν από Covid-19.

Συνολικά, ο θάνατος 1.561 ανθρώπων συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό στη Μόσχα. Η Ρωσία κατηγορήθηκε από ΜΜΕ και επικριτές ότι αλλοιώνει τα ποσοστά θνητότητας, κάτι που εξηγεί γιατί καταγράφει λίγο πάνω από 4.000 θανάτους, πολύ λιγότερους απ`ό,τι η δυτική Ευρώπη.

Οι ρωσικές αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές υποστηρίζοντας ότι έλεγαν πάντα πως καταμετρούν μόνο τους θανάτους των οποίων κύρια αιτία ήταν ο κορωνοϊός, ενώ άλλες χώρες καταμετρούν όλους τους θανάτους των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί. Η ρωσική κυβέρνηση παραδέχθηκε εξάλλου ότι αναμένει "σημαντική" αύξηση της γενικής θνησιμότητας τον Μάιο.

Ωστόσο εκτιμά πως η θνητότητα από την Covid-19 στη Ρωσία θα είναι μικρότερη απ`ό,τι στη δυτική Ευρώπη, επειδή η επιδημία έπληξε τη χώρα αργότερα. Το σύστημα υγείας ως εκ τούτου αναδιοργανώθηκε εγκαίρως και τέθηκε σε εφαρμογή μια πολιτική μαζικών διαγνωστικών τεστ. Άλλοι παράγοντες, κυρίως δημογραφικοί, πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν.

Άρση καραντίνας για είσοδο στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να άρει από την 1η Ιουνίου την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι από εκείνες με τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος υγειονομικός αξιωματούχος.

Η καραντίνα θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική για τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα, δήλωσε ο αξιωματούχος, καθώς και από τη Βρετανία, που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Ο Ενγκελ Κούντσεφ, επικεφαλής υγειονομικός επιθεωρητής της χώρας, δήλωσε πως η ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του ιού πρότεινε στην κυβέρνηση να άρει την καραντίνα από την 1η Ιουνίου. Ο υπουργός Υγείας θα πρέπει τώρα να εγκρίνει το σχέδιο. Η απαγόρευση εισόδου σε επισκέπτες άλλων χωρών εκτός ΕΕ θα παραμείνει σε ισχύ.

Η Βουλγαρία χαλάρωσε το μεγαλύτερο μέρος των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε τον Μάρτιο προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, επιτρέποντας την επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ, γυμναστηρίων και θεάτρων και αίροντας την απαγόρευση για τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη. Την περασμένη εβδομάδα ήρε την απαγόρευση εισόδου πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά επέβαλε καραντίνα 14 ημερών.

Επιτρέποντας την είσοδο σε επισκέπτες από άλλες χώρες της ΕΕ σκοπεύει να αποκαταστήσει το εμπόριο και να ενισχύσει τον θερινό τουρισμό στα θέρετρά της στη Μαύρη Θάλασσα που επλήγησαν σκληρά από το lockdown. "Σχεδιάζουμε να άρουμε την υποχρεωτική καραντίνα για τους Βούλγαρους που επιστρέφουν από το εξωτερικό και για ταξιδιώτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία", δήλωσε ο Κούντσεφ στους δημοσιογράφους. "Θα την κρατήσουμε για τις οκτώ χώρες της ΕΕ (σ.σ. επτά χώρες της ΕΕ και η Βρετανία) που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες", είπε.

Η βαλκανική χώρα των επτά εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε οκτώ νέα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα, ανεβάζοντας στον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων σε 2.475, περιλαμβανομένων 136 θανάτων -- ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Ο Κούντσεφ είπε πως 1.016 άνθρωποι ανέρρωσαν από τον ιό.

Απαγόρευση εισόδου σε Ταϊλάνδη

Ορισμένες χώρες μπορεί να προχωρούν με σχέδια για να καλωσορίσουν τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες, η Ταϊλάνδη όμως δεν θα είναι μία από αυτές. "Είμαστε ακόμη σε εγρήγορση, απλώς δεν μπορούμε να τερματίσουμε την επαγρύπνηση" δήλωσε ο κυβερνήτης της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης (TAT), Yuthasak Supasorn, στο CNN.

"Πρέπει να ελέγχουμε τη χώρα καταγωγής [επισκεπτών] για να δούμε αν η κατάστασή της έχει βελτιωθεί πραγματικά. Και τέλος, πρέπει να δούμε αν οι δικοί μας επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να δεχτούν τουρίστες υπό τη "νέα κανονικότητα"". Από το ξέσπασμα του κορωνοϊού τον Μάρτιο, στην Ταϊλάνδη έχουν αναφερθεί 3.054 κρούσματα κορωνοϊού και 57 θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πουκέτ, του νησιού που ήταν μία από τις εστίες με τα περισσότερα κρούσματα, παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας, εκτελούνται πτήσεις από το εξωτερικό μόνο για επαναπατρισμό υπηκόων της χώρας και δεν επιτρέπεται στους κατοίκους της χώρας να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον επόμενο μήνα καθώς η χώρα στοχεύει στην επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού. Τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα σε επιλεγμένες περιοχές - όπως η Χούα Χιν, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο περίπου 125 μίλια νότια της Μπανγκόκ - έχουν ήδη λάβει άδεια για να καλωσορίσουν τους επισκέπτες της Ταϊλάνδης. Η υποδοχή όμως διεθνών επισκεπτών είναι μια διαφορετική ιστορία.

Η κατάσταση παραμένει σε αδιέξοδο έως ότου το Κέντρο Διαχείρισης της Κατάστασης Covid-19 (CCSA) της χώρας εγκρίνει άδεια για άνοιγμα συνόρων. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα έως τις 30 Ιουνίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο από τις 11 μ.μ. έως τις 4 π.μ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ταϊλάνδη παραμένει σε αυστηρό αποκλεισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας - ορισμένες επιχειρήσεις λιανικής, μουσεία και τουριστικά αξιοθέατα έχουν ήδη ανοίξει ξανά.

Τα εστιατόρια επιτρέπουν τώρα στους πελάτες να γευματίζουν, αλλά δεν επιτρέπεται να σερβίρουν αλκοόλ και πρέπει να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους 1,8 μ. Τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, ενώ τα θεματικά πάρκα, τα spa και οι κινηματογράφοι είναι πιθανό να ανοίξουν ξανά τον Ιούνιο. Η άφιξη τουριστών από το εξωτερικό στην Ταϊλάνδη θα είναι μία σταδιακή διαδικασία.

Η χώρα μπορεί να εξετάσει αρχικά μόνο διμερείς συμφωνίες με χώρες που έχουν μειωμένο αριθμό κρουσμάτων COVID-19. Οι τουρίστες μπορεί να έχουν τη δυνατότητα μακράς διαμονής σε κλειστές και απομονωμένες περιοχές, όπου οι συνθήκες υγείας μπορούν να παρακολουθούνται εύκολα.

Οι διακοπές αυτές θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε ένα είδος πολυτελούς καραντίνας σε θέρετρα όπως το Κο Πα Νγκαν και το Κο Σαμούι. Σύμφωνα με το CNN, ο αποκλεισμός επηρεάζει σοβαρά τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, είχε ωστόσο θετική επίδραση στη φύση στην Ταϊλάνδη. Τα ζώα άρχισαν να επιστρέφουν σε περιοχές που είχαν καταληφθεί από τους ανθρώπους και για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, πράσινες χελώνες άφησαν αυγά στις παραλίες στο Κο Σαμούι.

Η επανεμφάνιση των ζώων οδήγησε σε νέους κανόνες που προβλέπουν το κλείσιμο των εθνικών πάρκων για δύο έως τρεις μήνες τον χρόνο για να επιτευχθούν βιώσιμοι τουριστικοί στόχοι.

ΚΥΠΕ