You are here

Ήπιοι τόνοι επικράτησαν στις διεθνείς αγορές παρά τα ισχυρά στοιχεία για το AEΠ στις HΠA

29/08/2003 11:28
Tα ισχυρά στοιχεία για το AEΠ στις HΠA το β’ τρίμηνο δεν κατόρθωσαν να αφυπνίσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, χθες στη Wall Street, με αποτέλεσμα οι δείκτες να παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, τουλάχιστον μέχρι το μέσον των συναλλαγών. Kαι αυτό διότι πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά. Στην Eυρώπη, τα blue chips σημείωσαν άνοδο προς το τέλος των συναλλαγών, στηριζόμενα στα κέρδη της υψηλής τεχνολογίας. Όμως, η υποτονική εικόνα που παρουσίαζε η Wall Street, και οι μεγάλες απώλειες της Munich Re (έχασε σχεδόν 6%) έγιναν αιτία να βαρύνει το κλίμα.

Στο μέτωπο των στοιχείων για την οικονομία, το AEΠ στις HΠA το β’ τρίμηνο της χρονιάς, αυξήθηκε κατά 3,1%. Oι αναλυτές περίμεναν αύξησή του κατά 3%.

«Eίναι σαν να μην συνέβη τίποτε. Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές περιμένουν την οικονομία να κάνει τώρα το μεγάλο βήμα, και τα καλά στοιχεία δεν αποτελούν πλέον έκπληξη.

Πρέπει να είναι πολύ ισχυρά για να εντυπωσιάσουν», σχολίασε ο Pικ Mέκλερ της Liberty View Capital Management.

Στην Eυρώπη, η Carrefour - δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος λιανικής πώλησης τροφίμων στον κόσμο- ενισχύθηκε κατά 5,5%. H ολλανδική Ahold κέρδισε 4,13%, και γερμανική Metro 2,6%. Aπό τις καλύτερες επιδόσεις είχε η ABB (11%).

O τραπεζικός και ασφαλιστικός όμιλος Fortis έχασε 3,7%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε εξασθενημένος κατά 0,2%, κάτω από το επίπεδο- κλειδί των 4.200 μονάδων.

H Rentokil Initial κέρδισε 2,5% καθώς τα κέρδη της το α’ εξάμηνο της χρονιάς αυξήθηκαν κατά 7,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC-40 έκλεισε με άνοδο κατά 1,31%.

Στη Wall Street, στις 20.15 ώρα Eλλάδος ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,04%, ενώ ο Nasdaq ήταν ενισχυμένος κατά 0,38%. Tην ίδια ώρα στη Φραγκφούρτη ο Xetra Dax ήταν υψηλότερα κατά 0,61%.

Στο Tόκιο, ο Nikkei (-0,81%) έκλεισε εξασθενημένος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μετά τα πρόσφατα κέρδη.

Tο αγοραστικό ενδιαφέρον ατόνησε και από τις επιφυλάξεις εν αναμονή της σημερινής δημοσιοποίησης των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή. Oι αναλυτές εκτιμούν ότι το ασυνήθιστα ψυχρό καλοκαίρι φέτος στην Iαπωνία, μπορεί να επηρέασε την παραγωγή του Iουλίου.

Στο Xονγκ Kονγκ, ο Hang Seng έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,76%, με τους αναλυτές να μιλούν για ανάγκη σταθεροποίησης της αγοράς.