You are here

Μακελειό στη Μπακούμπα, ένα μήνα μετά την «ανεξαρτησία»

29/07/2004 09:33
Περισσότεροι από 1.000 Ιρακινοί πολίτες και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μετά την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Περισσότεροι από 114 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός μίας επίθεσης αυτοκτονίας και σφοδρών συγκρούσεων που συγκλονίζουν το τελευταίο 24ωρο το Ιράκ. Ακριβώς ένα μήνα μετά την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας, το Ιράκ βουλιάζει στο χάος και την αναρχία, η ιρακινή αντίσταση κορυφώνει την εκστρατεία εναντίον των Αμερικανών και των συνεργατών τους και θέτει εν αμφιβόλω την πορεία εκδημοκρατισμού του Ιράκ.

Ένα παγιδευμένο λεωφορείο εξερράγη χθες στη Μπακούμπα κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα και σε μία πολυσύχναστη αγορά, προκαλώντας τον θάνατο 70 ανθρώπων -αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί, αφού δεκάδες ακόμα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

«Επέτειος» Ήταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ από τις 24 Ιουνίου, όταν ένα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων και επιδρομών ανά τη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον εκατό ανθρώπων. Η χθεσινή επίθεση σηματοδοτεί την «επέτειο» του ενός μήνα από τη μεταβίβαση της εξουσίας στα χέρια των Ιρακινών, αλλά και την κορύφωση μίας οργανωμένης εκστρατείας των ανταρτών ενάντια σε μία κυβέρνηση διορισμένη από την Ουάσιγκτον. Το Ιράκ κλονίζεται από άκρη σε άκρη από βομβιστικές επιθέσεις, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δολοφονούνται, ξένοι υπήκοοι πέφτουν θύματα απαγωγών.

Δύο άνθρωποι -μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος- σκοτώθηκαν χθες από έκρηξη όλμου σε κατοικημένη περιοχή στο κέντρο της Βαγδάτης, 4 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας σε γέφυρα δυτικά της Φαλούτζα, ενώ 7 άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και 35 αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, στις οποίες μετείχαν ακόμα Ουκρανοί και Αμερικανοί στρατιώτες.

Στο Ραμάντι, δύο αμερικανικά αεροσκάφη υπέστησαν ζημίες και 11 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις. Στην ίδια πόλη, ένοπλοι εισέβαλαν στην οικία του κυβερνήτη της επαρχίας Ανμπάρ, Αμπντούλ Καρίμ αλ-Ράουι και απήγαγαν τρεις από τους γιους του.

Παράλληλα, άγνωστη παραμένει η τύχη των 7 εργαζομένων της ΚGL που κρατούνται στο Ιράκ τρεις Κενυάτες, τρεις Ινδοί και ένας Αιγύπτιος- αν και η κουβεϊτιανή εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς.

Εθνοσυνέλευση Το Ιράκ θυμίζει πολεμικό τοπίο, τρεις μόλις ημέρες πριν την ιστορική σύγκληση της εθνοσυνέλευσης, κατά την οποία 1.000 σύνεδροι θα εκλέξουν ένα 100μελές Εθνικό Συμβούλιο που θα επιβλέπει την προσωρινή κυβέρνηση και θα χαράξουν το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ένα γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα στην πορεία εκδημοκρατισμού του Ιράκ, το οποίο αναμένεται να διεξάγει τις πρώτες εκλογές τον Ιανουάριο του 2005. Παρά τις τελευταίες εξάρσεις βίας, ο Φαουάντ Μασούμ, διοργανωτής της εθνοσυνέλευσης, διαβεβαίωσε χθες ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κανονικά εντός του μήνα, καθώς αυτή καθαυτή η αξιοπιστία της νέας ιρακινής κυβέρνησης εξαρτάται από τα πολιτικά βήματα.

Αποκάλυψη

Φωτογραφία μασκοφόρου που κρατά το κεφάλι Βούλγαρου ομήρου διοχέτευσε ο Ζαρκάουι στο διαδίκτυο.

Βιαιότητες

Τις βιαιοπραγίες Βρετανών καταγγέλλουν στο δικαστήριο οι γονείς έξι νεκρών Ιρακινών.