You are here

Εφτασε στο 70% η συμμετοχή ιδιωτών στο rollover

01/09/2011 08:42
Της Ελένης Κομίνη και της Ειρήνης Σακελλάρη

Αυξάνεται ραγδαία η συμμετοχή στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχει φτάσει το 70% των ιδιωτών, από 50% που ήταν πριν από 10 ημέρες, σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα του Reuters. Με αυτά τα δεδομένα, η προσδοκία να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος του 90% της συμμετοχής των ιδιωτών φαντάζει πλέον εφικτός. Η διαδικασία του Rollover θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, δύο κυπριακές και δύο γαλλικές θυγατρικές, οι συνολικές ζημίες που κατέγραψαν στα αποτελέσματα εξαμήνου 2011, ξεπερνούν κατά τι τα 4 δισ. ευρώ, μετά τους φόρους. Μόνον οι ζημίες των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 3,34 δισ. ευρώ. Οι κρατικές τράπεζες ΑΤΕbank και Τ.Τ. δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα, καθώς αναμένεται η απόφαση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής, από το βασικό τους μέτοχο, το ελληνικό δημόσιο και την τρόικα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κυβέρνηση και η τρόικα προσανατολίζονται στο να μην συμμετέχουν οι κρατικές τράπεζες στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Και τούτο, διότι στην ΑΤΕbank θα πρέπει το δημόσιο να καταβάλλει το ισόποσο της ζημίας με αύξηση κεφαλαίου, ενώ το Τ.Τ. βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αποκρατικοποίησής του.

Η ΕΤΕ, κατέγραψε ζημία απομείωσης 1,339 δισ. μετά τους φόρους για ομόλογα λογιστικής αξίας 9 δισ.. Η Alpha Βank απομείωσε ομόλογα ύψους 3,5 δισ. και κατέγραψε ζημίες 538,6 εκατ. μετά τους φόρους. Η Eurobank κατέγραψε ζημία απομείωσης ύψους 664 εκατ. , για 5 δισ. ομόλογα. Και η Πειραιώς, κατέγραψε 800 εκατ. ζημίες.

Και τα αμοιβαία

Με επιστολή της κεφαλαιαγοράς, τα αμοιβαία καλούνται να συμμετέχουν στο Rollover μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, αν και η αξία των ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους είναι εξαιρετικά μικρή. Πιο συγκεκριμένα το ενεργητικό των ομολογιακών αμοιβαίων εσωτερικού διαμορφώνεται σε περίπου 730 εκατ. ευρώ, ενώ για τα μεικτά αμοιβαία το ενεργητικό σε ομόλογα είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σημαντικό κομμάτι του παραπάνω ενεργητικού ανήκει στην ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ, η οποία επίσης θα συμμετέχει στο rollover.

Πάντως, επειδή τα αμοιβαία αποτελούν συλλογικές επενδύσεις και τα προβλήματα που ανακύπτουν εξ΄ αυτού του λόγου είναι πολλά, η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών συναντήθηκε χθες με την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς, για να επιλύσει κάποια από τα ζητήματα αυτά.

Αποτίμηση

Στα αμοιβαία τα ομόλογα σε αντίθεση με τις τράπεζες είναι αποτιμημένα σε mark to market. Μετά το rollover οι μεριδιούχοι θα επωμιστούν το κόστος. Ομως, σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί στην «Η», διαχειριστής μεγάλης ΑΕΔΑΚ, είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι διαφορετικό καθώς μόνον μέσω αυτής της διαδικασίας διασφαλίζονται οι επενδύσεις με βαθμολόγηση ΑΑΑ εφόσον έχουν την εγγύηση του EFSF.

Ωστόσο πριν απαντήσουν οι ΑΕΔΑΚ ζητούν διευκρινίσεις από την Κεφαλαιαγορά για το πώς θα ξεπεράσουν θέματα που προβλέπονται στο νόμο 3283 όπως:

Οι ΑΕΔΑΚ δεν μπορούν να είναι επενδεδυμένες σε μία και μόνη έκδοση με ποσοστό άνω του 30% του χαρτοφυλακίου τους και με το rollover ανεβάζουν κατά πολύ αυτό το ποσοστό.

Παράλληλα αναζητούνται λογιστικοί χειρισμοί καθώς τα ομόλογα μπορούν να αποκτηθούν είτε με αγορά είτε με πώληση και αγορά είτε με ανταλλαγή μεριδίων στοιχεία που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν καλύπτονται. Ετσι, οι εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών είναι πως ίσως, η 9η Σεπτεμβρίου δεν θα είναι καταληκτική ημερομηνία.