You are here

Νέα θύελλα στη ΝΔ για τις καταθέσεις

06/02/2004 12:26
Νέα σύγχυση στη χρηματοπιστωτική αγορά και τους μικροκαταθέτες, έρχονται να δημιουργήσουν οι αντικρουόμενες απόψεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά όχι για τα repos, αλλά για τη φορολογία των τόκων των καταθέσεων.

Το πρωί, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha, ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο υπόλοιπο Αττικής, Πέτρος Δούκας, και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι είναι υπέρ της φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων, των αποδόσεων repos και των ομολόγων, με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή με συντελεστή από 0%-40% ανάλογα με τα εισοδήματα του καταθέτη-επενδυτή. Αργά χθες το βράδυ, ο κ. Δούκας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου διευκρινίζει ότι τα παραπάνω είναι προσωπικές του απόψεις, που τις κατέθεσε ως βάση για μια μελλοντική συζήτηση, με προοπτική δεκαετίας.

Επιβεβαίωση Οι θέσεις του κ. Δούκα επιβεβαίωσαν πλήρως χθεσινό δημοσίευμα της «Η», όπου ύστερα από ανάλυση του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατυπωνόταν η άποψη ότι οι εξαγγελίες περί εναρμόνισης με τα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγούν σε φορολογία με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Μια θέση που πάντως είχε σπεύσει να διαψεύσει ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από την «Ημερησία», ο κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αποδόσεων των repos θα είναι από το 7% (σήμερα) στο 15%.

Η σύγχυση εντάθηκε όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι, σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, ο φόρος στα repos δεν πρέπει να ξεπεράσει το 10%.

Αμφισβήτηση Ένα άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Παπαθανασίου, χθες το πρωί αμφισβήτησε ότι έγινε η δήλωση του κ. Γιώργου Σουφλιά περί φορολόγησης των repos με 15%, προφανώς διότι δεν είχε ενημερωθεί από τον υπεύθυνο του προγράμματος.

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη σύνταξη του συγκεκριμένου κεφαλαίου του οικονομικού προγράμματος, τονίζουν ότι η έννοια της φράσης «επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας που αφορά στις προσόδους από χρηματοπιστωτικά μέσα, ώστε να εναρμονίζεται με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...», ήταν η φορολόγηση με βάση την κλίμακα.

Χωρίς ενημέρωση Μάλιστα τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η σύνταξη του προγράμματος έγινε από ομάδες στελεχών, τα οποία ανέλαβαν συγκεκριμένα κεφάλαια, αλλά δεν ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των επιμέρους πορισμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας, δήλωσε, χθες, ότι αν και ο κ. Σουφλιάς έκανε λόγο για φορολόγηση των repos με 15%, εντούτοις άλλα στελέχη του «οικονομικού επιτελείου» της Νέας Δημοκρατίας κάνουν λόγο για φορολόγηση με ποσοστό μέχρι και 40%.

«Θέλω να ρωτήσω ευθέως: Η Νέα Δημοκρατία θέλει να φορολογήσει τις καταθέσεις μέχρι και 40%; Αν είναι προσωπικές απόψεις και τις καταδικάζει το κόμμα τους, να μας το πει. Αν τους καλύπτει να το πει, επιτέλους, καθαρά στον ελληνικό λαό...».

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας παρακολουθεί την ποικιλία των δηλώσεων και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον φόρου στα repos θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.

Πού οδηγεί η αύξηση φόρου

Η αύξηση του φόρου επί των αποδόσεων των repos θα ήταν λογικό να περιορίσει τις τοποθετήσεις των επενδυτών (έτσι συνέβη το 1995, όταν είχε επιβληθεί, για πρώτη φορά, ο φόρος). Κάτι που παλιότερα εγκυμονούσε κινδύνους για την ισοτιμία της δραχμής, καθώς σημαντικό μέρος των επενδυτών ήταν ξένοι. Σήμερα προφανώς ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Πλην όμως, η φορολόγηση μιας μορφής επένδυσης εξαρτάται πάντα από την ελαστικότητα που αυτή παρουσιάζουν. Αν, δηλαδή, είναι εύκολο να αποχωρήσουν οι επενδυτές, τότε προφανώς είναι περιορισμένα τα περιθώρια φορολόγησης. Η σημερινή κυβέρνηση, επιβάλλοντας φόρο 7% επιχείρησε να βρει τη «χρυσή τομή», ώστε και έσοδα να αντλήσει αλλά και τη φορολογική βάση να μην περιορίσει. Ο διπλασιασμός του φόρου, δύσκολα θα συνέχιζε την πρακτική αυτή.

Ν. Χριστοδουλάκης: Θα φύγουν ξένα κεφάλαια

Τον κίνδυνο φυγής ξένων κεφαλαίων από τη χώρα σε περίπτωση αύξησης της φορολογίας στις αποδόσεις των ρέπος, επισήμανε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Αντένα. Στη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο υπεύθυνος Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γ. Αλογοσκούφης, ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Χρ. Πολυζωγόπουλoς και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΣΕ Γ. Μανώλης, ο κ. Χριστοδουλάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για πολυγλωσσία στο θέμα της φορολόγησης των ρέπος, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η εναρμόνιση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση της φορολογίας, αφού η εναρμόνιση μπορεί να γίνει προς τα κάτω. Για το ασφαλιστικό, ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε από τη ΝΔ να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, τα χρόνια συνταξιοδότησης και την κοινωνική ασφάλεια. Από την πλευρά του, ο κ. Μανώλης υποστήριξε ότι η συνολική τριμερής χρηματοδότηση είναι διπλάσια από αυτή που δίνει η κυβέρνηση, ενώ ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με 1,4 δισ. ευρώ.

Πόσα είναι

Σύμφωνα την ΤτΕ, τον Νοέμβριο οι τοποθετήσεις σε repos έφθαναν τα 11.221,2 εκατ. ευρώ, σε σύνολο καταθέσεων 121.890,1 εκατ. ευρώ.

Πόσα ήταν

Προ ενός έτους οι τοποθετήσεις σε repos ήταν 21.538,2 εκατ. ευρώ (μείωση 47,9%). Παλιότερα (τέλη 2001) ήταν ακόμα υψηλότερες (24.152,7 εκατ. ευρώ).

Πόσο αποδίδουν

Η απόδοση των repos προφανώς εξαρτάται από εκείνη του ομολόγου, στο οποίο η συμφωνία αναφέρεται, προσαρμοσμένη, βέβαια στη χρονική διάρκεια του repos.

Τι ισχύει στην ΕΕ

Στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης τα repos δεν χρησιμοποιούνται ως ιδιαίτερο χρηματοοικονομικό προϊόν, καθώς υπάρχουν πιο σύνθετες μορφές παραγώγων.

Οι απόψεις

Πρόγραμμα ΝΔ για την οικονομία (2/2): «Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις προσόδους από χρηματοπιστωτικά μέσα ώστε (α) να εναρμονίζεται με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες (ΕΕ) και (β) να μη συνεπάγεται άνιση μεταχείριση των επιμέρους μορφών αποταμίευσης»

Γ. Σουφλιάς (3/2): Ο υπεύθυνος προγράμματος της ΝΔ, ανήγγειλε ότι ο φόρος στις αποδόσεις των repos θα αυξηθεί από το 7% στο 15%.

Γ. Αλογοσκούφης (3/2): Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ υποστήριξε ότι η επιβάρυνση των αποδόσεων των repos δεν θα υπερβεί το 10%.

Π. Δούκας (4/2): Ο υποψήφιος βουλευτής Αττικής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για φορολόγηση των αποδόσεων με βάση τη φορολογική κλίμακα, (συντελεστής από 0%-40%) ανάλογα με τα εισοδήματα του επενδυτή.

Η πρώτη απεργία

Η ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση της πρώτης 24ωρης πανελλαδικής απεργίας μετά τις εκλογές, στις 31 Μαρτίου. Της απεργίας θα προηγηθούν εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στη Συνομοσπονδία.

Αντιδράσεις

Χρ. Πολυζωγόπουλος: «Να πάρει πίσω η Νέα Δημοκρατία το πρόγραμμα»

Ι. Μανώλης: «Ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος του Γ. Σουφλιά».