You are here

Την Τετάρτη η Χάρτα Σύγκλισης

09/09/2003 10:09
Τη Χάρτα Οικονομικής και Κοινωνικής Σύγκλισης για την τετραετία 2004 - 2008 όπως είχε προαναγγείλει ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο της Λισσαβόνας είχε θέσει «ως στρατηγικό στόχο την επόμενη δεκαετία η Ε.Ε. να γίνει η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

Για την εφαρμογή της στρατηγικής αυτής τα κράτη-μέλη διατηρούν την ευθύνη για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και πρωτοβουλιών, όπως η «Χάρτα», προκειμένου να επιδιώξουν την ονομαστική αλλά και την πραγματική σύγκλιση.

Την Τρίτη προηγείται η τελική συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον Ν. Χριστοδουλάκη, όπου θα μπουν οι τελευταίες πινελιές, πριν ο Κ. Σημίτης μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, όπου θα παρουσιάσει πρώτα το περιεχόμενο της Χάρτας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι στόχοι για το 2008 είναι υψηλοί, ειδικά για το μέτωπο της ανεργίας, όπου θα προβλέπεται μείωση στα επίπεδα του 5%.

Αντίστοιχη μείωση θα επιτευχθεί και στο μέτωπο του πληθωρισμού, πιθανότατα στα επίπεδα του 2% περίπου όπου «τρέχουν σήμερα οι τιμές στην ευρωζώνη.

Αντίστοιχη αύξηση, παράλληλα, θα προαναγγέλλεται στα εισοδήματα και τις συντάξεις, ενώ όπως τονίζεται θα επαναληφθεί για μία ακόμη φορά ότι η Χάρτα δεν πρόκειται επουδενί να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά μεγέθη του κράτους.